Populația lumii a depășit marți opt miliarde de oameni, a anunțat Națiunile Unite, avertizând că regiunile care se confruntă deja cu un deficit de resurse din cauza schimbărilor climatice trebuie să se așteaptă la mai multe dificultăți.
Atingerea bornei de opt miliarde de oameni este “un semn al succesului umanității, dar este și un mare risc pentru viitorul nostru”, a declarat John Wilmot, directorul departamentului de populație al ONU.
Țările cu venituri medii, în principal din Asia, sunt responsabile pentru cea mai mare parte a acestei creșteri, după ce și-au crescut populația cu aproximativ 700 de milioane de oameni începând cu 2011.
India este mai numeroasă cu aproximativ 180 de milioane de oameni și anul viitor ar trebui să depășească China, urmând să devină cea mai populată țară din lume.
Pe de altă parte, rata natalității este în scădere constantă în SUA, Europa și Japonia, dar și în China, care se luptă cu consecințele programului One Child Policy, astfel că le-a cerut familiilor să aibă un al doilea și chiar un al treilea copil.
Indiferent că este vorba de hrană, apă sau energie, tot ce este disponibil va fi mai puțin, deoarece populația lumii va crește cu încă 2,4 miliarde de oameni până în 2080, conform proiecțiilor ONU.
“Fiecare persoană are nevoie de combustibil, lemn, hrană și apă și de un loc unde să trăiască“, a spus Stephanie Feldstein, director pentru populație și durabilitate la Centrul pentru Diversitate Biologică.
Presiunea asupra resurselor va fi deosebit de mare în țările africane, unde se așteaptă ca populaţia să crească şi mai mult, potrivit experților. Ele se numără, de asemenea, printre țările care sunt cele mai sensibile la impactul climatic și care au cea mai mare nevoie de fonduri pentru a atenua consecințele schimbărilor climatice.
În Africa subsahariană, unde aproximativ 738 de milioane de oameni trăiesc deja fără condiții de viață de bază adecvate, se estimează că populația va crește cu 95% până la jumătatea secolului, potrivit Institutului pentru Economie și Pace.
Potrivit datelor ONU, populația mondială crește în prezent cu cel mai lent ritm de după 1950 și ar putea ajunge la aproximativ 8,5 miliarde în 2030, 9,7 miliarde în 2050, iar un vârf de aproximativ 10,4 miliarde de oameni este de așteptat în anii 2080, fiind de aşteptat să rămână la acest nivel până în 2100.