News

Porci mai scumpi și de import pe masa de Crăciun a românilor! „Asta și-a dorit Guvernul”

13.10.2020 | 17:17
Carnea de porc va avea un preț mai mare în perioada sărbătorilor. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune motivul pentru care românii vor avea porci mai scumpi și de import pe masa de Crăciun! Astfel, pe lângă pandemia de coronavirus care a afectat întreaga planetă în acest an, țara noastră a fost lovită și de pesta porcină africană. Mai multe ferme de creștere a porcilor au avut probleme serioase, unele dintre ele fiind chiar nevoite să tragă obloanele.

Crescătorii spun acum că n-au cum să asigure necesarul de carne de porc de pe piață în luna decembrie, o lună în care toată lumea cumpără pentru sărbători. Se plâng și de faptul că n-au fost ajutați de Minister sau Guvern într-o perioadă dificilă.

ADVERTISEMENT

Mai mult de atât, experții au transmis că importurile de carne de porc vor crește în decembrie la 70%-80% din necesarul de consum al României. Fermierii sunt și ei arătați cu degetul pentru întreaga situație.

De ce vom avea porci de import pe masa de Crăciun

„De la 60% achiziții intracomunitare pe carne de porc pentru necesarul României de consum, vom crește acest necesar la 70-80% (în decembrie n.r.). În plus, prețul este nesatisfăcător.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – hepta.ro

Și la ora actuală fermierii preferă să mai țină porcul în fermă în speranța că vor avea un preț mai bun”, a declarat Mary Pană, președinte Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine (ACEBOP) din România, pentru Revista Piața.

Nu toată lumea este însă de acord. „Ca de fiecare dată, Ministerul și Guvernul s-au întors cu spatele. Și ne-am descurcat fiecare cum am putut. Unii n-au putut, acesta este adevărul. Ratele, împrumuturile s-au dovedit a fi prea mari și nu numai că nu s-a mai putut discuta despre afacere, ci nici măcar despre supraviețuire.

ADVERTISEMENT

Crescător de porci, acuze dure la adresa Executivului

Așa a vrut Guvernul, așa a vrut ministerul. Facem programe, am citit tot felul de ajutoare pe care le primim, probabil. M-ar bucura ca ajutoarele acestea să ajungă la cei care au nevoie. Când vezi că peste un jucător mediu de pe piață a căzut pesta, nu te duci să-l închizi și să-l nenorocești pe viață. Te duci să-l ajuți și să-i oferi consultanță despre cum poate să iasă din acest impas. 

În România interesele sunt altele însă. Micul fermier trebuie oprit, jucătorul mijlociu de pe piață trebuie închis și rămân să facă profit câțiva importanți. Ei știu și când să vândă, și când vine pesta, molima, fluturele albastru și chiar și când se schimbă guvernarea”, a zis pentru FANATIK un crescător de porci din zona Bihorului.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – hepta.ro

Conform datelor oficiale, în ultimii trei ani, în România au fost sacrificați/eutanasiați 600.000 de porci urmare a infectării cu pesta porcină africana. Din acest număr uriaș, aproximativ 85 la sută au provenit din fermele comerciale, adică de la principalii furnizori de carne de porc în comerțul intern.

Pesta porcină, ravagii în fermele din România

Mai mult de atât, în ultimii ani, în țara noastră au fost ucise aproape 50 de mii scroafe din fermele comerciale, ceea ce reprezintă, conform experților, un deficit suplimentar de 2 milioane de purcei pentru îngrășare, porci pe care va fi necesar sa îi importăm.

Culmea, deși România se luptă de zor cu pesta porcină, importă în continuare purcei din Germania, o altă țară afectată din plin de acest virus. Specialiștii recunosc că sunt aduse animale de aici, dar spun că nu din zonele afectate, cum ar fi Brandenburg.

Sursa foto – hepta.ro

De altfel, 2020 putea să fie un an bun pentru crescătorii de porci din țară dacă ne-am fi jucat cărțile corect. Focarul de pestă a ținut blocată carnea de porc din Germania în Uniunea Europeană. China, Coreea de Sud şi Japonia, jucători uriași de pe piață au interzis toate importurile din Germania. China reprezintă cel mai mare producător, consumator şi importator de carne de porc din lume. Aproape 1 miliard de euro valorau exporturile germane de carne de porc în această țară.

Probleme în Germania, adevărate drame în România

De sincopa nemților au beneficiat însă Statele Unite, Spania, Canada şi Brazilia. În tot acest timp, românii au încercat să se reorganizeze, dar n-au reușit mare lucru. Fermierii acuză lipsa unei strategii coerente la nivel naţional sau subvențiile prea mici.

De altfel, de la nici 200 de mii de tone importate anual, ne apropiem acum de 500 de mii de tone. Se întâmplă lucrul acesta și pentru că efectivul de porcine din România s-a diminuat cu 48% în ultimii zece ani. Mai mult de atât, trendul pare a fi unul descrescător, având în vedere ravagiile făcute de pesta porcină africană.

Sursa foto – hepta.ro

Așa a ajuns România să mai aibă acum doar 3.669.342 milioane de porci, față de peste 30 de milioane câți numără Spania sau 26 de milioane, în Germania. Țara noastră a pierdut numai în acest an peste 50 de mii de porci din cauza virusului.

Ce a făcut Guvernul în sprijinul fermierilor

Interesant este că Guvernul României a aprobat la finalul lunii august ajutorul de stat de 100 de euro/UVM acordat crescătorilor de porci care au suferit pierderi din cauza pandemiei de Covid-19. Astfel, potrivit unei Ordonanțe de Urgență, ajutorul se acordă crescătorilor care dețin animale din specia suine, respectiv, întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, după caz, precum şi persoanelor juridice care desfăşoară activitate de îngrășare și/sau reproducție a suinelor.

Un alt program cu care se laudă Executivul este cel în care îi susține pe crescătorii de porci de reproducție de rase românești printr-un ajutor de Minimis acordat în 2020, dar și în următorii doi ani.

Sursa foto – facebook

„Executivul își asumă, cu toată responsabilitatea, salvarea de la dispariție a raselor autohtone Bazna și Mangaliță. Corectarea lipsei de decizie guvernamentală din ultimii ani care a dus la scăderea efectivelor ba chiar ne-a dus la un pas de a ne aduce propriile rase din import, a fost absolut necesară”, s-a arătat în comunicatul Guvernului

Rasele românești, obiectivul Guvernului

Prin decizia Guvernului României se vor acorda 1200 lei/ cap de scroafă Bazna și/sau Mangaliță/an cu condiția respectării unor obligații precum comercializarea a minim patru purcei/cap de scroafa cu o greutate minima de 8 kilograme și cu obligația încadrării crescătorului într-una din categoriile de mai sus.

Cu toate acestea, fermierii crescători de porci au solicitat Ministerului Agriculturii alocarea de urgență a fondurilor bugetare necesare implementării actelor normative de sprijin a sectoarelor de creștere a porcinelor. „Criza privind sanatatea publica prin care trece si Romania afecteaza acest sector  intr-o masura ridicata, punand in pericol functionarea si chiar existenta pe termen scurt si mediu.

Sursa foto – hepta.ro

Suntem intr-o situatie extrem de dificila din punct de vedere financiar si epidemiologic si un sprijin real din partea Guvernului este reprezentat doar de alocarea sumelor prevazute de cadrul legislativ in vigoare”, se mentioneaza în apelul adresat de mai multe organizații ale crescătorilor.

Aceștia spun că în condițiile actuale, producătorii locali de carne de porc pot asigura doar 30% din necesarul pentru consumul intern, Romania fiind în situația de a importa restul de 70% pentru a asigura securitatea alimentară a populației. În traducere liberă, prețul cărnii de porc ar putea crește serios în următoarea perioadă, una în care atât costul furajelor în continuă explozie, cât și exportatorul ar putea să dicteze piața.

Ce este pesta porcină, virusul care a afectat România

Pesta porcină africană, numită și febra porcină africană sau boala lui Montgomery, este o boală virală hemoragică febrilă extrem de contagioasă și foarte severă a porcilor domestici și mistreților, cauzată de un virus ADN dublu catenar din familia asfarviride care se propagă foarte rapid în populația porcină prin contact direct sau indirect.

Boala se caracterizează anatomopatologic prin diateză hemoragică generalizată, leziuni degenerative și necrotice în diferite organe, iar clinic în formele acute a bolii prin hipertermie, leziuni cutanate ca eritem, cianoza pielii, în special la urechi, coadă, membrele posterioare și pe abdomen, peteșii, echimoze, tulburări digestive, respiratorii și nervoase.

Sursa foto – hepta.ro

Mortalitatea este de 90-100% în cazul formelor supraacute și acute a bolii. Pesta porcină africană provoacă pierderi economice mari din cauza depopulării catastrofale a fermelor de porci în zonele afectate prin decesul și sacrificare lor, punerea în aplicare a măsurilor sanitare și impunerea restricțiilor comerciale. Pesta porcină africană este o boală transfrontalieră care se poate răspândi rapid de la o țară la alta și este una dintre cele mai periculoase boli ale porcinelor, fiind inclusă în lista A a Organizației mondiale pentru sănătate animală (OIE).

ADVERTISEMENT