Dispariţia prematură a lui Helmut Duckadam, supranumit ”eroul de la Sevilla”, a lăsat un gol imens în sportul românesc, în general, şi în inimile celor care au susţinut de-a lungul timpului echipa Steaua, câştigătoarea Cupei Campionilor Europeni din 1986.
A fost o finală intrată în Cartea Recordurilor, prin prestaţia fabuloasă a lui Helmuth Duckadam la loviturile de departajare, după ce Steaua şi FC Barcelona s-au anulat reciproc timp de 120 de minute, scor 0-0. Portarul român a înclinat balanţa, apărând miraculos toate cele patru penalty-uri executate de spanioli.
Seria de lovituri de la 11 metri a fost una total atipică, încheiată cu un scor rarisim, 2-0 pentru Steaua, asta pentru că roş-albaştrii au ratat şi ei de două ori, prin primii doi executanţi, Majearu şi Boloni. În cele din urmă, Marius Lăcătuş şi Gabi Balint au găsit drumul spre plasă de la punctul cu var.
Destinul tragic a făcut ca ambii portari ai finalei de la Sevilla să nu mai fie acum în viaţă. Dacă Helmuth Duckadam a fost răpus la 65 de ani de problemele medicale care l-au chinuit mult timp, Javier Urruticoechea s-a stins din viaţă la doar 49 de ani, în 2001, într-un accident de maşină lângă Barcelona.
Cunoscut sub numele de Urruti, acesta a fost unul dintre portarii de legendă ai clubului catalan, cu peste 300 de meciuri jucate în 16 sezoane. De asemenea, a participat ca rezervă la trei campionate mondiale, 1978, 1982 şi 1986, chiar dacă n-a evoluat deloc, fiindu-i greu să se impună în faţa unor alte nume mari, precum Arconada sau Zubizarreta.
La fel de tânăr ca Urruti a murit un alt titular al Barcelonei în finala cu Steaua de la 7 mai 1986. Mijlocaş dreapta în echipa de atunci a catalanilor, Angel Pedraza a trecut în nefiinţă la vârsta de 48 de ani, în 2011. Remarcabil e că Pedraza, bolnav de cancer, a acceptat în 2010 o ofertă de a antrena, părăsind funcţia după numai trei luni, în condiţiile în care starea sa se deteriora.
Pe lista dispăruţilor a urmat primul nume din tabăra românilor, mijlocaşul Lucian Bălan, cel care a jucat titular în finala de la Sevilla în locul lui Tudorel Stoica, suspendat. Din păcate, pentru Bălan a urmat o viaţă agitată, cu numeroase probleme personale şi familiale, încheiată dramatic, prin sinucidere, în 2015, la 56 de ani, după ce a înghiţit un pumn de pastile.
Al doilea fost jucător al Stelei care a pus umărul la succesul istoric din 1986 şi care nu mai e printre noi a fost fundaşul stânga Ilie Bărbulescu. La 62 de ani, în 2020, acesta a fost găsit mort de către soţia sa, în locuinţa din Piteşti, el suferind un infarct în timpul somnului.
Egalitatea, 3-3, în ceea ce priveşte numărul de decedaţi dintre cei care au jucat finala Steaua – FC Barcelona, a venit în 2023. Mijlocaşul stânga Marcos Alonso a pierdut lupta cu cancerul la 62 de ani. De menţionat că tot în 2023, dar la 80 de ani, a murit şi antrenorul Barcelonei din 1986, englezul Terry Venables.