Fotbal intern

Portarul Islandei la ultimul meci cu România: „Am văzut multă sărăcie pe străzile din Bucureşti”. Exclusiv

06.10.2020 | 22:10
Portarul Islandei la ultimul meci cu Romania Am vazut multa saracie pe strazile din Bucuresti Exclusiv
ADVERTISEMENT

Islanda şi România se vor duela joi, de la ora 21:45, în semifinala barajului pentru calificarea la Campionatul European din 2021. Cele două selecţionate s-au mai întâlnit în preliminariile pentru Mondialul din 1998, când diferenţa era uriaşă în favoarea „tricolorilor”.

FANATIK a stat de vorbă cu Olafur Gottskalksson, portarul naţionalei Islandei la ultimul meci cu România. Pe 10 septembrie 1997, „tricolorii” învingeau fără drept de apel, scor 4-0, iar goalkeeper-ul nordicilor era învins de Gică Hagi (dublă), Dan Petrescu şi Costel Gâlcă.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă au trecut 23 de ani de la ultimul meci dintre România şi Islanda, Olafur Gottskalksson şi-a adus aminte de deplasarea făcută în ţara noastră, de meciul jucat pe “Ghencea” şi, bineînţeles, de Gică Hagi, dar a făcut şi o scurtă analiză a naţionalei conduse de Erik Hamren.

Olafur Gottskalksson, interviu pentru FANATIK înainte de Islanda – România

Ce amintiri aveţi de la meciul cu România din 1997?

– A fost anul în care am devenit fotbalist profesionist, după ce m-am transferat la Hibernian (n.r. echipă din prima ligă a Scoţiei). Jucasem deja câteva meciuri pentru echipa naţională, dar lipsisem la ultimele partide şi m-am bucurat când am fost rechemat la lot. Ce îmi aduc aminte prima oară este că ştiam că urma să joc împotriva lui Gică Hagi şi Dan Petrescu.

ADVERTISEMENT

Sincer să fiu, România a dominat întreg meciul. Hagi a condus spectacolul la mijlocul terenului şi mingea era pasată rapid pe acel teren mare. Nu am avut nicio ocazie să marcăm, doar alergam după minge. Aşa a fost tot meciul. Hagi, Petrescu şi colegii lor ne-au obosit şi apoi au început să marcheze.

Cine v-a impresionat cel mai mult în meciul din 1997?

– Gică Hagi. Clar, el a fost fotbalistul care m-a impresionat pe mine, dar şi pe colegii mei. El controla jocul şi toate mingile ajungeau la el. Nu trebuia să alerge prea mult. Calitate stelară, era impresionant să-l urmăreşti când juca.

ADVERTISEMENT

“Spiritul de echipă este mult mai bun acum”

Aţi vizitat Bucureştiul înaintea meciului. Cum a fost contactul cu oraşul?

– Nu ne-am plimbat prea mult prin oraş şi chiar îmi pare rău. Un lucru mi-a rămas în minte. Vedeam că este multă sărăcie în România, iar atunci când vezi lucruri de genul ăsta, te consideri norocos că te-ai născut în altă parte. Bucureştiul e un oraş foarte frumos, cu multe clădiri istorice. Am fost în Centrul Vechi şi este o plăcere să te plimbi pe acolo. Istoria voastră este mult mai veche decât a Islandei.

Care este diferenţa între naţionala Islandei de azi şi cea din anii ’90?

– Spiritul de echipă este mult mai bun acum. Lucrurile stăteau puţin diferit la naţională în anii ’90. Au ajutat şi rezultatele obţinute în ultimii ani, aşa că acum credem că putem să învingem orice naţională, mai ales dacă prindem o zi bună.

ADVERTISEMENT

Care este marele atu al naţionalei Islandei? Unde s-ar putea face diferenţa în meciul cu România?

– Defensiva şi forţa noastră pe contraatac sunt plusurile naţionalei Islandei. Echipa este bine organizată şi avem mulţi jucători care evoluează în campionate puternice. Putem învinge România? Eu spun că da, dar trebuie să jucăm ca o echipă, fără individualităţi.

Despre naţionala României ce ştiţi?

– Sincer, naţionala de azi nu o cunosc prea bine, dar este o echipă care nu trebuie subestimată. Am văzut că lotul este unul plin de jucători care vine de la echipe bune din Europa. Sunt sigur că tratează cu multă seriozitate astfel de meciuri. Vă urez baftă, dar după meciul cu Islanda.

Cine este Olafur Gottskalksson

Născut pe 12 martie 1968, Olafur Gottskalksson a făcut primii paşi în fotbal la Keflavik. Între 1988 şi 1997 a jucat pentru IA Akranes, KR Reykjavik şi Keflavik. În tot acest timp, fostul portar a jucat şi baschet, reuşind să câştige Cupa Islandei cu echipa Keflavik.

Timp de trei ani, între 1997 şi 2000, Olafur Gottskalksson a evoluat în Scoţia pentru Hibernian. Au urmat doi ani petrecuţi la Brentford şi o scurtă retragere din carieră după o accidentare la umăr. A revenit în 2003 la Grindavik, iar finalul carierei l-a petrecut în ligile inferioare din Anglia, la Margate şi Torquay United. La echipa naţională a Islandei a jucat zece meciuri.


  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 1,50 este cota pentru ”X2” la meciul Islanda-România. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT