News

Portretul lui Vladimir Putin, pictat alături de Iosif Stalin pe pereții unei catedrale construite de ruși

24.04.2020 | 22:45
Portretul lui Vladimir Putin pictat alaturi de Iosif Stalin pe peretii unei catedrale construite de rusi
Rușii inaugurează o mega catedrală. Foto: paginaderusia
ADVERTISEMENT

Rusia își construiește o mega catedrală, care să rivalizeze cu Catedrala Mânturiii Neamului din București. Chipul lui Vladimir Putin nu va lipsi de pe pereții bisericii, conform presei ruse.

Putin și Stalin, la loc de cinste

Rusia își va inaugura în 9 mai 2020 cea mai nouă catedrală. Este vorba despre Catedrala Forțelor Armate, un proiect de edificiu religios care va eclipsa Catedrala Sfântul Vasile din Moscova.

ADVERTISEMENT
  • Înălțime Catedrala Sfântul Vasile din Moscova – 65 de metri
  • Înălțime Catedrala Forțelor Armate – 90 de metri
  • Înălțime Catedrala Mântuirii Neamului – 120 de metri

Realizată cu un stil futurist și suprarealist, proiectul din sticlă și metal are scopul de a „fi un simbol pentru valorile spirituale ale armatei ruse, care nu a ezitat să folosească sabia pentru a apăra patria”.

ADVERTISEMENT

O decizie cel puțin bizară, în condițiile în care războiul și creștinismul par două săbii care nu încap în aceeași teacă. Mai bizară e decizia de a picta pe zidurile catedralei portretul lui Vladimir Putin, alături de Iosif Stalin.

Mozaicul din interiorul bisericii, cu Putin în prim plan
Mozaicul din interiorul bisericii, cu Putin în prim plan. Moscow Times

Conform The Moscow Times, biserica va fi inaugurată în 9 mai, în momentul în care Rusia sărbătorește 75 de ani de la învingerea Germaniei în 1945. Biserica va fi amplasată lângă Moscova și va fi, cu siguranță, una dintre cele mai înalte biserici ortodoxe din lume.

ADVERTISEMENT

Stalin și Putin, la loc de cinste în biserică

Portretul lui Vladimir Putin va sta la loc de cinste pe pereții bisericii, alături de portretul lui Iosif Stalin sau ministrul apărării Sergei Shoigu, dar și alți oficiali ruși importanți precum Valentina Matviyenko, Vyacheslav Volodn, Alexander Bortnikov și generalul Valery Gerasimov.

Un alt mozaic prezintă o paradă a Armatei Roșii în 1945, însă este atins și subiectul sensibil al anexării Crimeei prin pictarea unor femei care țin în mână un mesaj pe care scrie „Crimeea noastră”.

ADVERTISEMENT

Biserica Ortodoxă Rusă a comentat informațiile prezentate de presa rusă drept „acceptabile”. „Consiliul Bisericii Ortodoxe ruse consideră aceste imagini absolut acceptabile, care reflectă adevărul istoric”, a declarat preotul Leonid Kalinin, reprezentant de seamă al bisericii.

Stalin, eroul Rusiei în 2020

Imaginea lui Vladimir Putinpe pereții bisericii nu șochează atât de mult occidentul, cât prezența lui Iosif Stalin. Cu toate că înainte de anii 2000 populația rusă nu era prea încântată de memoria celui care a fost responsabil de moartea a 20 de milioane de oameni, în ultima vreme Iosif Stalin este considerat un erou național.

Conform unui sondaj de opinie, peste 70% dintre ruși cred că Iosif Stalin a avut un rol esențial în dezvoltarea Rusiei. 55% dintre ruși cred că toate crimele comise de Stalin au fost justificate.

  • 41 de milioane de dolari au fost donați de către populația din Rusia pentru construcția catedralei.
ADVERTISEMENT