Franţa, Turcia şi Italia au fost ţările care s-au duelat pentru organizarea EURO 2016, primul turneu cu 24 de echipe la start. Pe 28 mai 2010, UEFA anunţa că francezii au câştigat lupta cu turcii şi urmau să fie pentru a treia oară gazdă a unui Campionat European.
România s-a aflat în Grupa F în preliminariile EURO 2016, alături de Irlanda de Nord, Ungaria, Finlanda, Grecia şi Insulele Feroe. Primele două locuri şi naţionala cu cel mai bun punctaj de pe locul 3 se calificau direct la turneul final, în timp ce echipele de pe poziţia a treia mergeau în baraj.
Campania a fost începută cu Victor Piţurcă pe bancă, iar rezultatele au adus speranţă: 1-0 cu Grecia la Atena, 1-1 cu Ungaria la Bucureşti şi 2-0 cu Finlanda la Helsinki. La două zile după meciul cu finlandezii, Piţi pleca la Al-Ittihad şi era înlocuit cu Anghel Iordănescu. “Generalul” aducea încă 3 puncte în palmaresul tricolorilor, după 2-0 cu Irlanda de Nord pe Arena Naţională.
România a continuat campania în primăvara lui 2015 cu încă o victorie, 1-0 cu Insulele Feroe, urmată de o remiză cu Irlanda de Nord, scor 0-0. Emoţiile au început să apară în toamnă, când tricolorii au legat trei remize consecutive: 0-0 cu Ungaria, 0-0 cu Grecia şi 1-1 cu Finlanda. Calificarea la EURO 2016 a fost obţinută la Torshavn, după 3-0 cu Insulele Feroe, meci în care Constantin Budescu a marcat o dublă în prima repriză şi a adus bucuria în tabăra tricolorilor. Irlanda de Nord şi România se calificau direct, în timp ce Ungaria ajungea în baraj.
Olanda era văzută drept una dintre echipele care urmau să se lupte pentru trofeu la EURO 2016, însă batavii nu au putut să treacă de preliminarii. Cu cinci înfrângeri, olandezii s-au clasat pe locul 4, fiind depăşiţi de Cehia, Islanda, marea surpriză a calificărilor, şi Turcia, care a prins cel mai bun loc 3 şi a mers direct la turneul final.
Calificate direct au mai fost Belgia, Ţara Galilor, Spania, Slovacia, Germania, Polonia, Anglia, Elveţia, Austria, Rusia, Italia, Croaţia, Portugalia şi Albania. Ultima a trimis Danemarca în baraj şi a lăsat Serbia acasă, după un meci câştigat de albanezi la masa verde.
În baraj Ucraina, Irlanda şi Ungaria au trecut fără emoţii de Slovenia, Bosnia şi Norvegia. Suedia a învins Danemarca după un meci dramatic în retur, în care Zlatan Ibrahimovic a fost eroul selecţionatei lui Erik Hamren.
Franţa – România a fost primul meci de la EURO 2016, iar tricolorii au fost la un pas să producă o surpriză. După o ocazie uriaşă în startul partidei, când Hugo Lloris a scos de pe linia porţii şutul lui Bogdan Stancu, francezii au bombardat poarta lui Ciprian Tătăruşanu până la pauză. În startul celei de-a doua reprize, Stancu a trecut din nou pe lângă deschiderea scorului, iar Olivier Giroud a spart seria ratărilor în minutul 57, când i-a luat faţa lui Tătăruşanu.
Şapte minute mai târziu, Patrice Evra l-a faultat în careu pe Nicuşor Stanciu şi România a beneficiat de un penalty, transformat perfect de Bogdan Stancu. În penultimul minut al meciului, Dimitri Payet a marcat golul victoriei cu o execuţie magistrală.
Al doilea meci al României la EURO 2016 a fost contra Elveţiei, iar aşteptările au fost mari. Cu toate acestea, elveţienii au fost cei care au început meciul în ofensivă, iar Seferovic a ratat prima mare ocazie. În minutul 17, Alex Chipciu a fost faultat în careu şi tricolorii au primit al doilea penalty, transformat cu succes tot de Bogdan Stancu.
https://www.youtube.com/watch?v=9khGell5C_U
Cristi Săpunaru a ratat şansa de a majora scorul, după ce a şutat în bară, iar elveţienii au început să intensifice presiunea. După pauză, Admir Mehmedi a egalat, cu un şut în forţă, după un corner. A doua repriză a fost modestă, singura ocazie mai clară fiind a lui Gabi Torje, care l-a întins serios pe Yann Sommer.
La Lyon, în ultima etapă, România trebuia să învingă Albania pentru a mai avea speranţe la calificarea în optimi. Tricolorii porneau cu prima şansă, însă calculele hârtiei au fost date peste cap. Bogdan Stancu a avut o primă ocazie pentru români, însă Ermir Lenjani a ratat marea şansă a meciului. Prestaţiile modeste în defensivă au fost plătite scump, iar Armando Sadiku a deschis scorul în minutul 43, după o gafă colosală a lui Ciprian Tătăruşanu.
În a doua repriză, Florin Andone a lovit transversala, dar România a continuat să joace modest. Tricolorii au suferit una dintre marile umilinţe, în timp ce Franţa şi Elveţia s-au calificat în optimi. Albania, clasată pe locul 3, a trebuit să aştepte finalul meciurilor din celelalte grupe pentru a vedea dacă va prinde în extremis un loc în optimi, dar nu a fost cazul.
Ţara Galilor a fost surpriza plăcută din Grupa B, pe care a şi câştigat-o cu 2 victorii şi 1 înfrângere. Slovacia a prins locul 3 şi calificarea în optimi după o remiză cu Anglia, în ultima etapă, în timp ce Rusia a dezamăgit crunt şi a ieşit în evidenţă doar din cauza huliganilor care s-au bătut cu englezii pe străzile din Marseille.
Germania şi Polonia s-au calificat la braţ din Grupa C, ambele cu 7 puncte, în timp ce Irlanda de Nord s-a clasat pe poziţia a treia şi a fost ultima echipă calificată în optimi. Britanicii au ieşit în evidenţă prin cântecul dedicat lui Will Grigg, devenit hit al verii printre microbişti. Ucraina nu a contat şi a pierdut toate cele trei meciuri de la EURO 2016.
În Grupa D, Spania, campioana europeană en-titre, a fost învinsă de Croaţia, în ultima etapă, însă ambele echipe s-au calificat. Turcia, clasată pe locul 3, a fost prima sub linie în clasamentul echipelor care au terminat pe poziţia a treia şi a ratat optimile. Cehia a trebuit să se mulţumească doar cu o remiză, obţinută contra Croaţiei.
Italia şi Belgia nu au avut emoţii prea mari în Grupa E, de unde s-au calificat în optimi, cele două fiind acompaniate de Irlanda. Suedia a dezamăgit crunt, cu un singur punct obţinut la EURO 2016, remiză venită după autogolul lui Ciaran Clark în meciul cu irlandezii.
Islanda, marea surpriză a preliminariilor, a continuat forma bună şi la EURO 2016, unde a obţinut două remize, cu Portugalia şi Ungaria, în timp ce victoria cu Austria i-a adus calificarea în optimi. Maghiarii au câştigat grupa cu ajutorul golaverajului, în timp ce lusitanii s-au calificat în următoarea fază la capătul unui meci de poveste cu ungurii.
Anglia pornea ca mare favorită în duelul cu Islanda, iar golul lui Wayne Rooney din minutul 4 părea că va confirma aşteptările tuturor. Nordicii au întors scorul în 14 minute şi au produs una dintre cele mai mari surprize din istoria Campionatelor Europene.
Spania a dezamăgit în tentativa de a-şi apăra trofeul câştigat în 2012, iar Italia a eliminat-o în optimi, scor 2-0, ceea ce a dus la retragerea lui Vicente del Bosque din antrenorat. Portugalia a trebuit să aştepte 117 minute pentru a marca golul calificării în sferturi. Polonia, Ţara Galilor, Franţa, Germania şi Belgia au mers în următoarea fază de la EURO 2016.
Portugalia a continuat drumul sinuos spre finală, iar în sferturi a avut nevoie de loviturile de departajare ca să treacă de Polonia. Lusitanii au profitat de faptul că penalty-ul lui Błaszczykowski a fost parat de Rui Patricio.
Tot la penalty-uri a obţinut calificarea şi Germania în faţa Italiei. După 1-1 în 120 de minute, cele două selecţionate au oferit un spectacol al ratărilor de la 11 metri. Muller, Ozil şi Schweinsteiger au ratat pentru nemţi, în timp ce Zaza, Pelle, Bonucci, care marcase de la punctul cu var în minutul 78, şi Darmian s-au numărat printre cei care nu l-au putut învinge pe Neuer.
Ţara Galilor a produs surpriza sferturilor şi a eliminat Belgia, una dintre favoritele la trofeu. Franţa nu i-a dat nicio şansa Islandei, scor 5-2, iar fanii visau deja la câştigarea trofeului.
În prima semifinală, Ţara Galilor spera că va profita de oboseala Portugaliei, însă prima repriza a oferit un meci anost. Gareth Bale, marea vedetă a galezilor, nu a reuşit să iasă în evidenţă, însă nu acelaşi lucru s-a putut spune despre Cristiano Ronaldo. După pauză, starul portughez a deschis scorul în minutul 50, ca după 180 de secunde să fie urmat de Nani, iar selecţionata lui Fernando Santos se califica în finală.
Germania, campioana mondială din 2014, a început în forţă semifinala cu Franţa, iar defensiva lui Didier Deschamps a avut emoţii în primele minute. Când toată lumea se aştepta ca prima repriză să se încheie la egalitate, Bastian Schweinsteiger a comis un henţ în careu, iar Antoine Griezmann a deschis scorul din penalty în minutul 45+2. După pauză, nemţii au forţat, dar tot francezii au punctat pe tabelă. Din nou, Griezmann a fost omul providenţial, profitând de o centrare a lui Paul Pogba. Franţa ajungea în marea finală, la fel ca la Mondialul din 1998, disputat în Hexagon.
Pe 10 iulie, pe Stade de France, s-a jucat finala EURO 2016. Franţa, gazdă a turneului final, pornea cu prima şansă, iar toate speranţele erau puse în Antoine Griezmann. De cealaltă parte, Portugalia visa să revanşeze ratarea din 2004, când pierduse trofeul în faţa Greciei pe teren propriu.
Finala a început prost pentru Portugalia, după ce Cristiano Ronaldo a fost accidentat de Dimitri Payet, iar în minutul 25 a fost înlocuit cu Ricardo Quaresma. Vedeta lusitanilor ieşea cu ochii în lacrimi, dar devenea rapid un adevărat secund pentru Fernando Santos.
https://www.youtube.com/watch?v=eA0wQhFi_eE&t=484s
Meciul a fost unul modest în cele 90 de minute, iar singura mare ocazie a venit în a doua repriză, când Andre-Pierre Gignac a lovit bara porţii lui Rui Patricio. Diferenţa a fost făcută în minutul 108, când Eder a şutat de la peste 25 de metri şi l-a învins pe Hugo Lloris. Atacantul din Guinea-Bissau aducea trofeul şi devena eroul neaşteptat al Portugaliei la EURO 2016.