Fotbal intern

Porumboiu distruge CCA! „Normal, după ce declar eu acum, Burleanu mâine trebuie să-l demită pe Vassaras” Exclusiv

02.11.2020 | 11:25
Porumboiu distruge CCA Normal dupa ce declar eu acum Burleanu maine trebuie sal demita pe Vassaras Exclusiv
ADVERTISEMENT

Adrian Porumboiu distruge Comisia Centrală a Arbitrilor (CCA) după prestația lamentabilă a lui George Găman la Cluj. Acuzațiile sale ar trebui să-l facă pe Răzvan Burleanu să-l demită pe președintele CCA, Kyros Vassaras.

CFR Cluj a pierdut pe teren propriu cu Gaz Metan Mediaș, 1-2, scor influențat de greșelile grave ale „centralului” amintit și ale asistentului Mircea Orbuleț.

ADVERTISEMENT

Coincidențe sau nu, cei doi arbitri locuiesc exact în orașele în care se află contracandidatele la titlu ale campioanei din ultimele 3 sezoane: Găman e din Craiova, iar Orbuleț din București. Delegările lor la meciul din Gruia sunt cel puțin neinspirate și dau naștere la speculații.

Porumboiu distruge CCA! „Normal, după ce declar eu acum, Burleanu mâine trebuie să-l demită pe Vassaras”

Contactat de FANATIK, fostul arbitru Adrian Porumboiu a adus acuzații grave la adresa șefilor Comisiei Centrale de Arbitri, Kyros Vassaras și Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu.

ADVERTISEMENT

Domnule Porumboiu, ce părere aveți de arbitrajul din meciul CFR Cluj – Gaz Metan?
– Ce s-a întâmplat la Cluj mi-a adus aminte că atunci când aveam echipă, la Vaslui, după fiecare meci eram la fel de violent în declarații ca Dan Petrescu.

Îl înțeleg foarte bine, dar eu nu spuneam că plec, că n-aveam unde… Până m-am săturat să-și bată joc de mine niște neica-nimeni și m-am retras…

ADVERTISEMENT

Arbitraj penibil al acestui Găman, fost și el pe lista FIFA… Nu a asigurat o imparțialitate, a avut decizii total aiurea… Dacă a fost offside la faza golului anulat CFR-ului, asistentul trebuia să semnalizeze, după opinia mea nici nu a fost offside.

Fază grea…
– Hai să fim serioși! Toți spun că a fost fază grea… Dom’ne, eu am fost arbitru, ce e aia fază grea? D-aia ești arbitru, să rezolvi fazele grele, că altfel ar arbitra orice casnică, ar pleca de la gătit sarmale acasă și s-ar face arbitră. Nu arbitru, să fim clari.

ADVERTISEMENT

Fază grea… E o fază banal de simplă, niciunul dintre jucătorii clujeni nu erau în offside, cel care dă golul vine din spate, ce-i neclar în asta? Nici nu se vede, de altfel, arbitrul asistent cu steagul sus… vedeți când apare prima dată în imagini ce figură dezorientată are, nu știe ce se-ntâmplă, e total depășit de situație.

Dacă a fluierat Găman cu de la sine putere… parcă nu-mi vine să cred că poate face așa ceva…

Și au mai fost câteva faze mai mult decât clare, atacuri neregulamentare în suprafața de pedeapsă unde trebuia să intervină… La Debeljuh una, la Păun…

Sunt două, trei situații care se puteau transforma în avantaje pentru CFR… Una peste alta, CFR-ul a fost dezavantajat, ăsta este un lucru clar.

Și dacă asistentul Mircea Orbuleț nu a ridicat fanionul…
– Și dacă Orbuleț nu a ridicat fanionul, ce cauți tu peste decizia lui?

Dar, întreb eu, ce caută Orbuleț în arbitraj după un meci Oțelul – Timișoara de acum vreo opt, nouă ani, cu două goluri pentru Oțelul din offside?

Cum să mai ții un astfel de arbitru asistent? Când fac greșeli mari, nu-i mai ții acolo, la Liga 1 că poate, poate și-or reveni.

Nenorocirea este că arbitrajele sunt așa cum își doresc unii, nu așa cum ar trebui să fie. Sunt tendențioase, sunt orientate pe interesele unor cluburi…

Și asta pentru că nu există, practic, Comisie de Arbitri, pentru că dacă această Comisie de Arbitri ar fi severă și ar impune respectarea întocmai a regulilor jocului și ar fi preocupată să asigure un climat de imparțialitate în ceea ce privește toată această activitate de arbitraj, atunci s-ar putea numi Comisie de Arbitri.

Dar n-ai la cine să te aștepți. Vassaras ăsta am crezut că e un om serios, dar e un golan.

„CFR Cluj luat trei titluri numai și numai cu arbitri, cu federația și cu toate șmecheriile posibile”

Credeți că este o conspirație împotriva lui Dan Petrescu, așa cum susține el?
– Nu a lui, a CFR-ului. Nu-i pe persoană fizică, e pe persoană juridică. E adevărat că a fost ciupit și acum, și în sezonul trecut, a fost ciupit bine, ca să nu fiu foarte bine înțeles.

Dar probabil că e un echilibru în tot ceea ce ne înconjoară… În ce sens: ca și Dinamo în anii trecuți, când, vorba aceea, Cristi Borcea aranja și firele gazonului, și cum bătea vântul printre ele, și CFR-ul a avut timpul și tipul ei de avantaje.

A luat trei titluri numai și numai cu arbitri, cu federația și cu toate șmecheriile posibile. Înainte… acum, de când e Dan Petrescu și cei care conduc acum CFR-ul, Neluțu Varga, ăștia, nu se mai întâmplă treaba asta, dar cei dinainte au făcut dezastru. Acum le vine și lor o plată. Care-l lovește pe Dan Petrescu nevinovat.

Acum, nota bene, joacă fotbal, au o echipă bună. Sunt oameni serioși, nu umblă cu prostii. Acum nu mai au nicio legătură cu ce-a fost. Și cu ce, și cum trebuie să se arbitreze.

Acum, dacă arbitrezi corect, nici nu reziști mult. Pentru că ieși din „tiparul” lor. Din mocirla de la Comisia de Arbitri. Vassaras ăsta stă în Grecia, știe el ce se-ntâmplă aici?

„Burleanu e de mămăligă sau, ca și Vassaras, are interese obscure”

Dar nu este numai Vassaras la CCA…
– Bine, e și o federație care e vai de mama ei. Președintele ăla, Burleanu, e de mămăligă dacă spune că el n-are niciun fel de influență. Să vadă ce se întâmplă și să ceară o analiză de la CCA, să stabilească niște criterii de evaluare. Uite, de exemplu, ce criterii au stat la baza excluderii lui Marius Avram de pe lista FIFA?

Eu am vorbit frumos despre Kyros Vassaras, l-am creditat cu intenții bune, dar acum îmi dau seama că e, într-adevăr, contestabil. Un golan. N-are nimic în comun cu Occidentul, e golan balcanic balcanic.

Dacă a putut să judece în așa hal cazul lui Marius Avram, înseamnă că are niște interese obscure. Și Burleanu îl lasă… Ori e mămăligă, ori are aceleași interese…

Cum să-i pui în aceeași balanță pe Avram cu Radu Petrescu sau Chivulete? Doamne ferește, așa ceva nu se poate dacă ești corect, obiectiv. Dar cine e așa la CCA?

„Mi-e clar că erorile de arbitraj sunt făcute în interesele unor echipe și, mai grav, sunt girate de actuala CCA”

Dacă e așa cum spuneți, de ce ne mai mirăm la greșelile din arbitraj?
– Poate că aveți dreptate… Poate n-ar mai trebui să ne mire când se comit erori grave în Liga 1, poate așa trebuie să se întâmple. Problemele arbitrajului românesc nu s-au rezolvat, dimpotrivă, s-au acutizat.

Mi-e clar că erorile de arbitraj sunt făcute în interesele unor echipe și, mai grav, sunt girate de actuala CCA. Care are interesele ei. N-ar mai trebui să surprindă pe nimeni când se fac greșeli de arbitraj, că este comandă.

Comisia Centrală de Arbitri este pe pilot automat, iar pilotul automat are direcția dinainte stabilită, comanda este dată dinainte.

Crăciunescu a avut o poziție foarte dură față de Vassaras, eu am avut o poziție mai echilibrată și am crezut că e un om serios, dar e un personaj sinistru pentru arbitrajul românesc.

Și de la cine vine comanda la pilotul automat de la CCA? La Vassaras?
– Vassaras face anumite jocuri, mi-e clar acum, dar, atenție, nu le poate face singur, are novoie de ajutor. Și aici apare Răzvan Burleanu…

Care ori e președinte, ori e păcălici, să ne spună ce e, domnul Burleanu… Dacă ești șeful federației, te amesteci, că arbitrajul e în subordinea ta, nu face CCA ce vrea, trebuie să fie o ierarhie. Dacă nu, blătuiți în continuare!

Taximetristul Augustus Constantin și „consilierul” Chivulete Senior

Și ce ar trebui să facă Răzvan Burleanu?
– Normal, după ce declar eu acum, Burleanu mâine trebuie să-l demită pe acest Vassaras!

Pentru că anul trecut, în ianuarie, acest Vassaras l-a scos pe Patrițiu Abrudan de pe lista FIFA de observatori internaționali de arbitri, unde era din 2010.

Și a băgat în locul lui pe unul care îl ducea pe el la aeroport cu mașina, și pe unde mai avea treabă, era un fel de taximetrist, care niciodată nu se putea compara cu valoarea profesională și integritatea morală a lui Abrudan, cu zeci de meciuri internaționale, în prima linie la UEFA”

Cine-i taximetristul?
– Augustus Constantin este taximetristul. A avut probleme cu arbitrajul, s-a lăsat de tânăr, a ieșit ca milițienii la pensie, la 35 de ani.

Și pe-ăsta l-a pus Vassaras în locul lui Abrudan, o somitate în materie, de o integritate morală excepțională. Bine, mă Vassaras, îți dă Burleanu o sută de mii de euro și tu n-ai bani de taxi?!

Și să vă mai spun una. Verificată, nu vorbe. Revenind la unul dintre cei intrați pe lista FIFA în locul lui Avram și Colțescu…

Chivulete senior, ca să nu-i spun «Folcloristul», îi face toate meciurile lui Vassaras, i le trage pe dvd, i le pregătește, îi selecționează fazele și i le trimite în Grecia, pentru că domnul Vassaras stă în Grecia.

Deci tatăl arbitrului Andrei Chivulete lucrează pentru cel care conduce Comisia Centrală a Arbitrilor din România stând în Grecia.

Foarte bine, poți lucra cu cine vrei, dar tu nu-l pui pe fi-su pe lista FIFA! Lucru de bun-simț. Iar federația zice că mai are și o Comisie de Integritate!

Păi sunteți nebuni să admiteți, să faceți o asemenea golăneală de doi lei?! Păi tu, șef la Comisia de Arbitri, te pretezi la o măgărie de-asta?! Îți pui taximetristul în locul unei valori ca Abrudan?! Pe care îl arunci ca pe o măsea stricată?!

Iar acuma îl scoți pe Avram ca să-l bagi pe Chivulete că ta-su îți face ție lucrările pe care ar fi trebuit să le faci tu, că tu nu vii să conduci Comisia de Arbitri de aici, din România, tu o conduci din Grecia?!

De ce nu-l plătește federația pe Florin Chivulete, să-i dea bani pe ștatul de plată, la vedre, nu să-l pună  el pe fi-su pe lista FIFA, deci i-a întors plata.

Lui ălălalt tot așa, i-a întors plata, l-a scos pe Abrudan și l-a băgat pe el la observatori internaționali că-l slugărea cu mașina. Ca în politică: dacă lipești afișe, poți ajunge ministru.

Că era și valoare Augustus, s-a apucat de arbitraj la 36 de ani și a ieșit la 34… Și nici atunci prezidentul Burleanu nu s-a băgat.

Păi dacă-i dai o sută de mii de euro, plătește-i, mă, și taxiul, fă-i piața, învelește-l cu cearceafuri curate noaptea să nu răcească, fă-i cafeaua de dimineață…

Și angajează-l, mă, și pe Chivulete senior, plătește-l din federație că-i face materialele de etapă lui șefu’ lui fi-su… dacă-i trebuie consilier lui Vassaras. Ca să nu-i mai întoarcă plata în natură… sau, mai bine zis, în servicii…

„Dacă Burleanu nu știe toate astea, e grav și trebuie să plece. Dacă le știe, e și mai grav și trebuie să plece și mai repede. Oricum ar fi, trebuie să plece”

L-ați făcut pe Vassaras „omul negru” din arbitrajul românesc… Totuși, datorită lui, și Hațeganu, și Kovacs au fost delegați mai des în cupele europene…
– Interesați-vă cât a stat domnul Vassaras la Comisia de arbitri din Grecia și de ce i-au dat un șut în fund.

Iar poziția pe care o are acum la UEFA, la Comisia de Arbitri de la Nyon, o datorează relaţiei naş-fin pe care o are chiar cu secretarul general al UEFA, Theodore Theodoridis, că și acolo e pe cumetrii, nu numai la noi”

Domnul Gherghe, Dumnezeu să-l odihnească, se întoarce în mormânt și ar ieși din pământ să-i gonească pe fariseii ăștia și după aia ar mai muri odată.

Da, Vassaras are și un merit, dar un singur merit, că i-a delegat pe ăștia doi, Hațeganu și Kovacs, la meciuri, au avut meciuri în Europa, dar asta-i insuficient.

Eu nu cred că toate lucrurile astea nu le știe Burleanu. Dacă nu le știe, e grav și trebuie să plece. Dacă le știe, e și mai grav și trebuie să plece și mai repede. Oricum ar fi, trebuie să plece.

Și la CCA ce ați face?
– Dacă ar fi după mine, eu mâine… nu, nu mâine, azi l-aș pune pe Alexandru Tudor președinte la CCA. Pentru că Tudor, chiar dacă a fost la Steaua, n-are nicio problemă cu integritatea.

Așa, Tudor, până să am eu echipă, a fost și la mine la firmă angajat. Dar n-a ținut cont după aceea. Și mi-ar fi prins bine să țină cont, dar n-ai să vezi așa ceva la el.

Cei care cred că ar ajuta Steaua, că ar face jocurile Stelei se înșală, nu ar face asta niciodată. Dar deocamdată avem o Comisie neserioasă și o Federație și mai neserioasă.

  • 6 ani are Kyros Vassaras (de ani) în fruntea Comisiei Centrale a Arbitrilor, numit președinte al acesteia în 12 iulie 2014
  • 10.00 de euro este salariul lunar pe care Kyros Vassaras îl primește de la FRF, care îi asigură gratis maşină, îi achită chiria pentru locuinţă şi îi plătește două bilete de avion Bucureşti – Atena şi retur în fiecare lună
ADVERTISEMENT