Fotbal intern

Porumboiu lămurește faza care a decis meciul Dinamo – U Craiova: „E penalty numai dacă mingea era în joc la prima ținere” Exclusiv

18.10.2020 | 23:46
Porumboiu lamureste faza care a decis meciul Dinamo  U Craiova E penalty numai daca mingea era in joc la prima tinere Exclusiv
Marius Constantin Sursa foto: Răzvan Păsărică/SPORT PICTURES
ADVERTISEMENT

Meciul Dinamo – U Craiova a avut parte de încă o fază controversată care a dus la acordarea unei lovituri de la 11 m împotriva „câinilor”.

În minutul 27, la un corner al oaspeților, Ante Puljic l-a ținut în careu pe Marius Constantin, acesta a căzut și arbitrul Horațiu Feșnic a acordat penalty pentru U Craiova. Alex Cicâldău a transformat lovitura de 11 m și a stabilit scorul final, 1-0 pentru U Craiova.

ADVERTISEMENT

Dinamoviștii, sătui de greșelile de arbitraj care le-au afectat grav punctajul în primele 6 etape, au luat foc, au protestat, au primit cartonașe galbene, dar, evident, nu l-au înduplecat pe Feșnic să-și schimbe decizia.

Porumboiu lămurește faza care a decis meciul Dinamo – U Craiova: „E penalty numai dacă mingea era în joc la prima ținere”

FANATIK l-a contactat pe fostul mare arbitru Adrian Porumboiu, care a făcut o minuțioasă analiză a fazei respective, în exclusivitate pentru FANATIK, defalcând-o, de fapt, în două faze distincte, în funcție de care a fost corectă sau nu acordarea loviturii de la 11 m.

ADVERTISEMENT

„Atenție, arbitrul îi cheamă pe jucători, înainte să se execute cornerul, și le atrage atenția să nu se mai țină. În momentul în care se execută lovitura de la colț, se țin reciproc, după aia Puljic are o mână pe Constantin, acesta cade, dar nu în spate, ca și când ar fi fost tras, ci în față, ca și cum ar fi fost împins, ceea ce s-a văzut că nu e cazul”

„Faza trebuie analizată pe două segmente. Primul segment: dacă, în momentul în care se țin ei acolo, în primele momente, dacă mingea era în joc e corectă decizia arbitrului”

„În al doilea segment, când cade Constantin, Puljic doar are mâna pe el, dacă a dat penalty pentru faptul ăsta, când Constantin a căzut… păi dacă îl ținea cădea în spate, dar el, practic, a plonjat în față, nu poți să dai penalty pentru așa ceva”

„Singura întrebare care se pune este dacă mingea era în joc la prima ținere, poți să dai penalty numai pentru faza inițială, segmentul doi din fază nu reclamă penalty”

„Dacă arbitrul a dat penalty pentru căderea lui Constantin, a greșit, acolo nu e penalty, Puljic are doar o mână pe el și nu pentru orice mână se dă penalty, Puljic nu-l trage, nu-l împinge, iar Constantin cade chiar înainte să pună Puljic mâna aia pe el”

„Faza trebuie descompusă: prima dată i-a atenționat pe amândoi, a doua – îl ține Puljic când pleacă din meleul ăla din centrul careului și dacă mingea era în joc e penalty, și trei – căderea lui Constantin este exagerată și împotriva legilor fizicii și nu se dă penalty niciodată la așa ceva”

„Și mai vreau să atrag atenția la ceva… Nu se poate să nu repeți lovitura de la 11 m când intră atâția jucători în careu înainte de executarea ei. Păi era un oltean chiar lângă arbitru care era gata, gata să-l calce pe călcâie pe Cicâldău când a tras”

„Indicațiile de la UEFA sunt clare: penalty-ul se repetă dacă au intrat jucători în careu înainte de executarea loviturii, dar la noi niciun arbitru nu ține cont de asta”

„Pentru cei care invocă faptul că Puljic își folosește brațele, și așa este, le folosește, eu am o întrebare: dar Marius Constantin nu le folosește? Pentru că la fel de clar este că și el folosește brațele. Ce căuta cu mâinile pe sus? Era cumva la vreo probă de ștafetă? Hai să fim serioși și să judecăm după litera regulilor jocului” 

  • 2-2 este „scorul” penalty-urilor pentru și contra lui Dinamo în 7 etape: a beneficiat de 11 m cu Hermannstadt (1-1 în etapa 1) și cu FCSB (2-3 în etapa 6), a fost sancționată cu 11 m cu FCSB (2-3 în etapa 6) și U Craiova (0-1 în etapa 7) 

  • (P) Cota BETANO pentru U Craiova – Academica Clinceni: 1,85 este cota pentru “1 și peste 1,5 goluri”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT