News

Posibilele cazuri de rujeolă și de poliomielită, monitorizate atent de autorități. Medicii recomandă vaccinarea

De la debutul crizei refugiaților, trei cazuri de de rujeolă au fost confirmate în România. Mai există și nouă suspiciuni. Dată fiind situația, autoritățile monitorizează evoluția cazurilor și recomandă vaccinarea.
25.03.2022 | 23:53
Posibilele cazuri de rujeola si de poliomielita monitorizate atent de autoritati Medicii recomanda vaccinarea
ADVERTISEMENT

Autoritățile din domeniul medical au confirmat, în această săptămână, depistarea unor cazuri de rujeolă în rândul refugiaților veniți în România din Ucraina.

Autoritățile monitorizează posibilele cazuri de rujeolă și de poliomielită care ar putea să apară în contextul crizei refugiaților

Mai exact, trei cazuri de rujeolă au fost confirmate până în prezent. Există și nouă suspiciuni în rândul celor fugiți din calea războiului din Ucraina.

ADVERTISEMENT

În ultimii ani, în statul vecin au fost semnalate focare ale acestei boli. Din această cauză, specialiștii în sănătate publică monitorizează situația atât în privința posibilelor cazuri de rujeolă, cât și de poliomielită.

Medicii din România recomandă respectarea Programului național de vaccinare, care include scheme de imunizare pentru ambele boli.

ADVERTISEMENT

”De aceea se face apel la întreaga populație ca vaccinarea copiilor să se deruleze în mod corespunzător și în această situație sigur că protecția lor poate fi asigurată prin administrarea corectă, la intervalele recomandate, a preparatelor vaccinale”, a declarat președintele Societății Române de Epidemiologie, doctorul Doina Azoicăi, conform Rador.

Cazurile de rujeolă au fost confirmate, în această săptămână, și de secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Adriana Pistol. Infecțiile s-au depistat în judeţele Bacău şi Satu Mare.

ADVERTISEMENT

”Avem confirmate cazuri de rujeolă în judeţul Bacău, în judeţul Satu Mare. Invităm toată populaţia să îşi vaccineze copiii antirujeolic şi inclusiv invităm părinţii care sunt în România veniţi din Ucraina cu copii de vârstă vaccinabilă, la care nu cunosc să fi fost vaccinaţi împotriva rujeolei, să acceseze serviciile medicale spre a fi vaccinaţi deoarece noi oferim tuturor această posibilitate gratuit”, a transmis Pistol.

Autoritățile din Republica Moldova se tem de un focar de rujeolă sau poliomielită

Pe fondul unui val uriaș de refugiați, autoritățile din Republica Moldova spun că există riscul izbucnirii unui focar de rujeolă sau poliomielită.

ADVERTISEMENT

”Anumite riscuri există în contextul acestui fenomen al refugiaților. Este important cum asigurăm protecția populației și cum sunt organizate fluxurile de migranți”, a spus secretarul de stat în Ministerul Sănătății de la Chișinău, Svetlana Nicolaescu, scrie Ntv.

ADVERTISEMENT