Sport

Posibilii adversari ai Universității Craiova în barajul Conference League, amintiri plăcute pentru FCSB

Lugano sau Hapoel Be’er Sheva, aceștia sunt posibilii adversari ai Universității Craiova în play-off-ul Conference League, echipe care au jucat alături de FCSB, la ultima prezență a acesteia în grupele europene.
02.08.2022 | 17:15
Posibilii adversari ai Universitatii Craiova in barajul Conference League amintiri placute pentru FCSB
Universitatea Craiova a aflat echipele dintre care se va alege adversarul din play-off-ul Conference League în cazul în care o va elimina pe Zorya Luhansk. Foto: facebook Universitatea Craiova
ADVERTISEMENT

Universitatea Craiova pregătește dubla manșă cu ucrainenii de la Zorya Luhansk, din turul 3 preliminar al UEFA Europa Conference League. Și-a aflat însă și posibilii adversari pe care-i va întâlni dacă merge mai departe și va juca în play-off-ul competiției.

Este vorba despre învingătoarea din dubla Lugano – Hapoel Be’er Sheva. Formații care nu reprezintă o necunoscută pentru români. Ele au făcut parte, în sezonul 2017-18, din aceeași grupă Europa League din care făcea parte și FCSB. În chiar ultima stagiune în care gruparea patronată de Gigi Becali a ajuns într-o astfel de fază a cupelor europene.

ADVERTISEMENT

Două câștigătoare de Cupă în țările lor în fața celor de la Universitatea Craiova

După ce a trecut de Vllaznia, câștigătoarea Cupei Albaniei, Universitatea Craiova întâlnește Zorya Luhansk. O formație care a obținut un astfel de trofeu, în Ucraina, în stagiunea 2020/21. Atunci când, de altfel, și oltenii izbuteau performanța, la noi.

Iar dacă merg mai departe, jucătorii antrenați de Laszlo Balint merg pe aceeași linie. Pentru că oricare urmează să fie numele adversarului, va avea parte de un duel cu o câștigătoare de Cupă.

ADVERTISEMENT

FC Lugano și-a adjudecat trofeul, în Elveția, după un 4-1 în finala disputată cu St.Gallen. Și, trebuie spus, a fost primul triumf într-o competiție internă în ultimii 29 de ani. Precedentul fiind consemnat, în aceeași competiție, în 1992-93.

Cealaltă posibilă adversară pentru Universitatea Craiova, Hapoel Be’er Sheva, a triumfat în Israel State Cup. S-a impus în fața lui Maccabi Haifa la lovituri de departajare, 3-1, după ce, la finele prelungirilor scorul era 2-2.

ADVERTISEMENT

A fost practic o revanșă în fața celor din Haifa, care au câștigat campionatul, în timp ce Hapoel Be’er Sheva s-a clasat pe poziția secundă, încheind play-off-ul la 8 puncte distanță.

FC Lugano, o echipă finanțată de miliardarul american Joe Mansueto

FC Lugano a fost înființată la începutul secolului trecut. Mai precis, în 1908. Și a debutat în prima ligă elvețiană în 1922, reușind să o câștige, de-a lungul istoriei, în trei rânduri. Însă cu mult timp în urmă (1938, 1941, 1942).

ADVERTISEMENT

De altfel, după Al Doilea Război Mondial, are la activ doar trei trofee, de fiecare dată Cupa Elveției. Pe care a cucerit-o în 1967–68, 1992–93 și 2021–22.

A trecut printr-un faliment, în 2003, trecând peste acest moment printr-o fuziune cu Malcantone Agno, dar sub numele de AC Lugano. Avea să revină la vechea denumire în anul centenarului, 2008, după ce clubul fusese cumpărat de un grup patronat de Giambattista Pastorello.

A revenit pe prima scenă în 2015 și și-a păstrat de-atunci statutul. Iar din 18 august 2021 are un nou patron. Este vorba despre miliardarul american Joe Mansueto, cel care deține și echipa Chicago Fire, din MLS.

18,20 milioane de euro valoare de piață

În Europa, cele mai bune performanțe ale lui FC Lugano sunt prezențele în grupele Europa League, în sezoanele 2017-18 și 2019-20. A terminat pe locurile 3, respectiv 4, și are doar două succese în 6 meciuri. Un 2-1 cu FCSB, în România, și un 3-2 cu Plsen, acasă, ambele în prima campanie.

Valoarea de piață a echipei este, potrivit Transfermarkt, de 18,20 milioane de euro. Spre comparație, Universitatea Craiova este creditată cu 17,90 milioane de euro. Echipa este antrenată de Mattia Croci-Torti, fost secund până în 1 septembrie 2021.

Cei mai valoroși jucători, potrivit aceleiași surse, sunt argentinienii Ignacio Aliseda, extremă, 3,5 milioane euro, și Milton Valenzuela, fundaș stânga (1,5 milioane euro). Primul dintre ei este însă accidentat.

În actuala ediție de campionat, FC Lugano a debutat cu două înfrângeri, 2-3 cu Sion și 1-2 cu Grasshoppers. În ultima partidă s-a impus însă cu 4-1, în deplasare, cu Winterthur. Meci în care vârful Zan celar, internațional sloven, care este golgeterul echipei, a izbutit o dublă.

Hapoel Be’er Sheva, clubul condus de o femeie

Hapoel a debutat deja în UEFA Europa Conference League și s-a calificat după o dublă victorie cu Dinamo Minsk, 2-1 și 1-0. Trebuie precizat însă că ambele meciuri s-au jucat în Israel.

Clubul a fost înființat în 1949, iar din 2007 este condus de femeia de afaceri Alona Barkat, care este proprietara clubului. Alona este al doilea cel mai bogat politician din Israel, după cumnatul său, Nir Barkat.

Be’er Sheva este prima echipă din istoria fotbalului israelian care a jucat într-o competiție europeană, alături de Beitar Jerusalem, și cea dintâi din această țară care a jucat în Cupa UEFA (alături de Hapoel Tel Aviv).

De-a lungul istoriei a câștigat de cinci ori campionatul, ultimele trei triumfuri, consecutive, fiind în stagiunile 2015–16 , 2016–17 , 2017–18. Are la activ și două Cupe al Israelului, ultima câștigată în această primăvară, și două Supercupe.

Valoarea de piață a clubului din Israel este de numai 12,05 milioane euro. Internaționalul kosovar Astrit Selmani, vârf de atac, cotat la 1,2 milioane de euro, este cel mai valoros jucător al echipei.

La un milion de euro sunt cotați mijlocașul defensiv de origine argentiniană Mariano Bareiro și mijlocașul ofensiv Ramzi Safuri. Ultimul dintre ei, pentru moment, accidentat.

 

ADVERTISEMENT