News

Poșta Română știe tot! Ce informații stochează compania despre clienți

Compania Națională Poșta Română stochează o serie de informații ale clienților, fiind operator de date cu caracter personal.
04.07.2021 | 10:13
Posta Romana stie tot Ce informatii stocheaza compania despre clienti
ADVERTISEMENT

O femeie din București a aflat că toate adresele la care a primit colete sunt stocate de Poșta Română în baza de date.

Poșta Română știe tot! Ce informații stochează compania despre clienți

Femeia a povestit amuzată ce s-a întâmplat în momentul când care a mers la un oficiu poștal pentru a achita o taxă de timbru pentru emiterea unor documente de la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.

ADVERTISEMENT

„I-am oferit casierei cartea de identitate, în care era menționată adresa din Sectorul 4. Când mi-a dat chitanța, am observat că acolo era trecută o altă adresă decât cea din buletin.

Era precizată adresa unei prietene, în Sectorul 5, la care, în urmă cu ceva timp, am primit un colet. (…)

ADVERTISEMENT

Am întrebat-o pe casieră de ce apare altă adresă decât cea din cartea de identitate, iar aceasta mi-a explicat că în baza lor de date CNP-ul meu figurează cu mai multe adrese: cea de la birou, cea de la o mătușă (unde, la fel, primisem un colet), cea de la prietena mea și cea din buletin.

Poștărița știa totul despre mine, de parcă era din filmele cu James Bond”, a declarat femeia din București.

ADVERTISEMENT

Făcând haz de necaz, aceasta a mai adăugat: „Ce se întâmpla dacă eu aveam vreun amant și mă duceam la Poștă cu soțul? Iar casiera trecea pe chitanță adresa amantului…”

Despre protecția datelor clienților, Poșta Română susține: „CNPR colectează şi prelucrează date cu caracter personal, în scop de: furnizare de servicii poştale; reclamă, marketing şi publicitate; activităţi de comisionar vamal.

ADVERTISEMENT

Prelucrarea datelor cu caracter personal se realizează cu responsabilitate prin mijloace mixte (manuale şi automate), cu respectarea cerinţelor legale şi în condiţii care să asigure securitatea, confidenţialitatea, integritatea, disponibilitatea, transparenţa şi respectarea drepturilor persoanelor vizate”.

Reguli pentru colectarea și prelucrarea datelor

Pe site-ul companiei sunt precizate detalii referitoare la colectarea, prelucrarea și confidențialitatea datelor.

Scopul şi limitarea determinată de scop: Orice prelucrare de date cu caracter personal se face în scopuri bine determinate, explicite şi legitime, adecvate, pertinente şi neexcesive prin raportare la scopul în care sunt colectate şi ulterior prelucrate;

Confidenţialitatea: Persoanele care prelucrează, în numele CNPR, date cu caracter personal au prevăzut în contractul individual de muncă şi în “fişa postului” o clauză explicită de confidenţialitate privind prelucrarea datelor cu caracter personal;

Consimţământul persoanei vizate: În anumite situaţii, cu excepţia prelucrărilor care vizează date din categoriile strict menţionate în Regulament, prelucrarea poate fi efectuată numai dacă persoana vizată şi-a dat consimtământul în mod expres şi neechivoc pentru acea prelucrare; în celelalte situaţii CNPR va efectua prelucrarea, deasemenea, în conformitate cu prevederile Regulamentului şi ale legislaţiei în vigoare;

Informarea: Persoanele vizate sunt informate în mod explicit, prin mijloace online şi offline, cu privire la faptul că li se vor prelucra date cu caracter personal în scopul realizării serviciilor CNPR;

ADVERTISEMENT