Tudor Postelnicu, fostul şef al Securităţii în perioada comunistă, a decedat

Tudor Postelnicu, fostul şef al Securităţii în timpul regimului comunist şi ministru de interne în decembrie 1989, a murit astăzi, la vârsta de 85 de ani, după o lungă suferinţă. La începutul anului, soţia acestuia, Maria Postelnicu, declara că soţul ei fusese doborât la pat de mai multe afecţiuni, iar sâmbătă, 12 august, a confirmat faptul că Tudor Postelnicu a decedat.

Fostul activist a făcut parte din Comandamentul de reprimare a grevei minerilor din Valea Jiului din anul 1977, fiind numit apoi şeful Departamentului Securităţii Statului. Numele lui este legat de urmărirea şi persecutarea mai multor disidenţi, printre care scriitorii Paul Goma, Ion Caraion, Wagner Klaus Georg, George Constantin, Gheorghe Ursu şi alţii.

Postelnicu deces. Judecat în "procesul celor patru"

În anul 1987, a devenit ministru de Interne şi membru al Comitetului Central al PCR, aflându-se în funcţie la momentul Revoluţiei din decembrie 1989. A fost arestat de revoluţionari şi judecat în februarie 1990 de Tribunalul Militar, în cadrul lotului "CPEx" în "procesul celor patru", în care au fost judecaţi şi Emil Bobu, Manea Mănescu şi Ion Dincă.

Tudor Postelnicu a fost condamnat la închisoare pe viaţă, confiscarea averii şi privarea de unele drepturi civile. În urma recursului, i s-a schimbat încadrarea de la genocid la omor deosebit de grav, şi a rămas să execute 14 ani de închisoare, din care a făcut şapte. În timpul uneia din şedinţele publice ale procesului şi-a justificat deciziile şi acţiunile rostind celebra frază: ”Am fost un dobitoc!”.

viewscnt
1 EUR4.6599 lei+0,0343
1 USD3.8182 lei+0,0496
1 XAU163.5981 lei+0,9231