Life

Postul Crăciunului 2021. Ce obiceiuri și tradiții trebuie să respecte credincioșii

Postul Crăciunului a început pentru fiecare credincios în parte, perioada de șase săptămâni venind cu câteva tradiții și obiceiuri importante pentru ortodocși.
15.11.2021 | 16:37
Postul Craciunului 2021 Ce obiceiuri si traditii trebuie sa respecte credinciosii
ADVERTISEMENT

Luni, 15 noiembrie 2021, este prima zi din postul care durează până în seara zilei de 24 decembrie, de Ajun. În toată această perioadă oamenii țin cont de câteva reguli nescrise.

Unul dintre cele mai importante lucruri care are legătură cu Postul Crăciunului are mare legătură cu alimentele interzise. Printre acestea se numără carnea, lactatele și ouăle.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în timpul celor 40 de zile de post, care mai este numit și Postul Nașterii Mântuitorului, oamenii au grijă să consume numai mâncăruri de post.

Postul Crăciunului 2021. Ce obiceiuri respectă credincioșii perioada aceasta

Perioada de 6 săptămâni reprezintă ajunarea pe parcursul a 40 de zile a Proorocului Moisi, cât și postul patriarhilor din Vechiul Testament.

ADVERTISEMENT

Totodată, rugăciunea este importantă perioada aceasta pentru că fiecare credincios vrea să întâmpine nașterea Mântuitorului Isus Hristos cum trebuie.

Postul Crăciunului nu este la fel de aspru ca cel de Paște, de aceea are și câteva dezlegări la pește, vin și ulei. Printre zilele în care se consumă aceste alimente se numără Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, pe 21 noiembrie.

ADVERTISEMENT

În plus, pe 30 noiembrie, de Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României, cât și a doua zi, pe 1 decembrie, credincioșii au dezlegare la pește.

Pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului, credincioșii de pretutindeni țin în general post negru ceea ce înseamnă că mănâncă numai seara.

ADVERTISEMENT

Obiceiuri și tradiții păstrate în Ajunul Crăciunului

Ziua de 24 decembrie, denumită și Ajunul Crăciunului, aduce foarte multe tradiții și obiceiuri păstrate de fiecare gospodină în parte. Una dintre acestea este pregătirea colacilor.

O veche tradiție populară ne amintește de colacii care sunt pregătiți special pentru colindătorii care vor veni a doua zi, de Crăciun, pe la casele gospodarilor.

Turtele sunt alte bucate pregătite de femei în această zi de mare sărbătoare. Numite și „scutecele Domnului” acestea amintesc de cele care au fost folosite la nașterea lui Isus Hristos.

De asemenea, în Ajun de Crăciun gospodinele așază pe masă sub icoană o sticlă de vin roșu, în timp ce la dreapta trebuie să stea farfuria cu turte. Pe masă, în cele patru colțuri, este așezat câte un colac.

ADVERTISEMENT