Se apropie Crăciunul, iar odată cu el și perioada de post. Pentru cei care doresc să respecte această tradiție, iată informațiile esențiale.
Postul Crăciunului, cunoscut și ca Postul Nașterii Domnului, este o perioadă specială în calendarul ortodox. Acest post începe pe 15 noiembrie și se termină în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie. Durează 40 de zile.
Postul nu înseamnă doar abținerea de la anumite alimente, ci este o perioadă de reflecție și creștere spirituală. În aceste 40 de zile, credincioșii își propun să se apropie mai mult de Dumnezeu, să-și purifice trupul și sufletul, să practice smerenia și autodisciplina.
Ce semnificație are acest post de 40 de zile? Ei bine, numărul 40 apare frecvent în Biblie, simbolizând perioade de încercare și transformare.
De exemplu, Moise a petrecut 40 de zile pe Muntele Sinai înainte de a primi cele 10 Porunci, iar Iisus a postit 40 de zile în deșert. În contextul Postului Crăciunului, cele 40 de zile oferă credincioșilor o perioada de curățare interioară și pregătire pentru sărbătoarea Nașterii Domnului.
Astfel, Postul Crăciunului ne invită să privim dincolo de aspectele materiale ale vieții și să ne concentrăm pe partea spirituală. Este o perioadă în care putem alege să fim mai atenți la nevoile celor din jur, să practicăm compasiunea și răbdarea.
În loc să ne gândim la ce nu putem mânca, putem folosi acest timp pentru a hrăni sufletul cu fapte bune, gânduri pozitive și momente de liniște interioară.
În timpul Postului Crăciunului, există câteva zile deosebite când credincioșii au permisiunea de a consuma pește. Aceste momente sunt considerate prilejuri de bucurie în mijlocul perioadei de post. Tradiția are rădăcini în istoria creștinismului timpuriu, când peștele era un simbol puternic al lui Iisus Hristos.
În limba greacă veche, cuvântul pentru pește, “ICHTHYS”, era folosit ca un acronim secret pentru “Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul”, potrivit doxologia.ro.
21 noiembrie 2024 – 21 J † Intrarea in Biserica a Maicii Domnului (Dezlegare la pește);
23 noiembrie 2024 – 23 S † Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru Vâlcea (Dezlegare la pește);
1 decembrie – 1 D Sfântul Proroc Naum, Cuviosul Filaret Milostivul – Ap. II Corinteni I, 21-24II, 1-4 Ev. Matei XXII, 1-14 glas 6, voscr. 1. (Dezlegare la pește);
3 decembrie 2024 – 3 M † Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica (Dezlegare la pește);
5 decembrie 2024 – 5 J † Sfântul Sava cel Sfințit; Sfântul Mucenic Anastasie; Sfântul Cuvios Nectarie (Dezlegare la pește);
12 decembrie 2024 – 12 J † Sfântul Spiridon al Trimitundei (Dezlegare la pește);
14 decembrie 2024 – 14 S Sfinții Mucenici Tirs, Calinic, Filimon si Apolonie (Dezlegare la pește).
De-a lungul timpului, au existat o mulțime de tradiții și obiceiuri în postul Crăciunului. De exemplu, de Lăsatul Secului, înainte de începerea postului, familiile petrec împreună și se bucură de mese bogate, notează libertatea.ro.
De asemenea, există un obicei de a strânge resturile de mâncare și oasele, pentru a le arunca spre răsărit în prima zi de post,. Rostind o urare pentru păsările cerului, ei speră că anul viitor acestea nu vor distruge poamele din ogradă.
În timpul postului, în multe zone rurale se organizează șezători de iarnă, unde oamenii se adună pentru a povesti, a cânta colinde și a discuta despre sărbătoarea Crăciunului.
Cu o zi înainte de începerea postului, femeile spală bine toate vasele din casă pentru a îndepărta orice urmă de grăsime, pregătindu-se astfel pentru perioada de post.
În Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie, se spune că e bine să rămâi acasă și să eviți să dai lucruri altor persoane. Unii cred că e de bun augur să măture casa în direcție opusă celei obișnuite. Astfel, își vor proteja norocul.