Stiri sportive

Posturi de secretari de stat, apărute în diverse instituţii. Ce privilegii au norocoşii angajaţi

26.11.2020 | 16:47
Posturi de secretari de stat aparute in diverse institutii Ce privilegii au norocosii angajati
ADVERTISEMENT

Statul român plătește cazarea în Capitală a peste 50 de persoane care au posturi „asimilate” funcțiilor de secretar de stat și subsecretar de stat, deși acestea nu activează în cadrul unui minister, ci în pletora de agenții, oficii și autorități înființate de-a lungul anilor.

„Asimilarea” acestor posturi cu cele din cadrul ministerelor a făcut ca funcțiile respective să fie nu doar plătite la nivelul celor de secretar și subsecretar de stat, ci și însoțite de gratuitate la cazare în Capitală pentru cei care au  domiciliul în provincie.

ADVERTISEMENT

O serie de proiecte de legi depuse de USR prevăd ca „asimilarea” cu funcțiile de demnitate publică să se rezumă doar la salarizare, iar persoanele respective să-și suporte din buzunarul propriu cheltuielile de cazare în București.

53 de posturi asimilate secretarilor și subsecretarilor de stat

Sunt vizate nu mai puțin de 25 de funcții asimilate secretarilor de stat și 28 subsecretarilor de stat, multe dintre ele în instituții puțin cunoscute, care nu par să fie indispensabile, cu un obiect de activitate destul de vag.

ADVERTISEMENT

În primul rând, este vorba de conducătorii mai multor instituții din aparatul administrației centrale: Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Fondul pentru Mediu, Autoritatea pentru Supravegherea Publică a Activităților de Audit Statutar, Casa Națională de Pensii Publice, Agenția Națională pentru Achiziții Publice, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, Administrația Rezervația Biosferei „Delta Dunării” și Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse, toți asimilați secretarilor de stat.

Alte instituții au atât un președinte, cât și un vicepreședinte, acesta din urmă având rang de subsecretar de stat: Agenția Domeniilor Statului, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, Consiliul de Monitorizare a Implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități, Agenția Națională Anti-Doping, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Agenția Națională de Integritate, Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, la care se adaugă inspectorul general și inspectorul general adjunct de la Inspectoratul de Stat în Construcții.

ADVERTISEMENT

În cazul altor instituții, șefii lor au câte doi adjuncți, cu cheltuielile suplimentare aferente: Autoritatea Națională pentru Cetățenie, Autoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră, Autoritatea Națională pentru Formare Profesională  Inițială în Sistem Dual, Oficiul Național pentru Cadastru, Geodezie și Cartografie și Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate.

Însă cele mai stufoase structuri de conducere, cu președinte – secretar de stat și câte trei posturi de vicepreședinte – subsecretar de stat le au Institutul Național de Statistică, Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și Agenția Națională pentru Administrare Fiscală.

ADVERTISEMENT

Toate aceste posturi, fiind asimilate unor funcții de demnitari, sunt ocupate prin numiri politice. În cazul celor asimilați secretarilor de stat, ei pot să înființeze cabinete ale demnitarilor, cu o limită maximă de patru posturi, limita coborând la două posturi pentru subsecretarii de stat. Asta înseamnă că, pe lângă cele 53 de funcții de demnitate publică, se mai pot face încă 156 de numiri politice în cadrul cabinetelor celor asimilați secretarilor și subsecretarilor de stat.

Cum se face cazarea secretarilor de stat

Proiectele de lege depuse de USR vor să ușureze măcar parțial povara asupra statului român generată de excesul de funcții prin faptul că „asimilarea” cu funcțiile de secretar și subsecretar de stat se face doar din punct de vedere al salarizării. Astfel, cabinetele demnitarilor nu vor mai putea funcționa cu personal venit din afara instituției, iar demnitarii veniți din provincie vor trebui să-și plătească singuri cazarea în Capitală.

În momentul de față, Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocoluului de Stat” (RA-APPS) poate pune la dispoziție, în limita fondului locativ pe care îl deține, locuințe de serviciu pentru miniștri și secretarii de stat, precum și pentru funcțiile asimilate acestora. Acestea sunt locuințe complet dotate, iar cheltuielile de întreținere sunt suportate de către Regie, însă locurile sunt relativ limitate, după ce RA-APPS a vândut o bună parte din imobilele pe care le deținea.

Pentru cei care nu primesc locuințe de la RA-APPS, există posibilitatea decontării chiriei, în baza HG 69/2005. Astfel, instituțiile pe care le conduc pot aproba plata unei sume forfetare, de până la 1.200 de lei lunar,  pentru care nu este necesară decontarea.

Demnitarii au și posibilitatea ca instituțiile din a căror conducere fac parte să deconteze costurile cazării la hotel, care poate depăși cu mult plafonul de 1.200 de lei, fixat pentru suma forfetară.

(1) Ordonatorii principali de credite bugetare sunt autorizaţi sa aprobe suportarea din bugetele instituţiilor publice pe care le conduc a cheltuielilor aferente cazării la hotelurile din municipiul Bucureşti a persoanelor care ocupa funcţii de demnitate publică numite, precum şi a persoanelor care ocupa funcţii asimilate funcţiilor de demnitate publică în cadrul instituţiei, cărora nu li s-au putut asigura locuinţe în municipiul Bucureşti, în condiţiile legii. (2) Cheltuielile de cazare pentru persoanele prevăzute la alin. (1) se pot deconta în limita tarifelor efectiv plătite de acestea pentru o camera în hoteluri încadrate în categorii de până la 4 stele inclusiv”, se arată în articolul 2 al HG 69/2005.

De asemenea, demnitarilor cu domiciliul în provincie nu li se vor mai deconta cele patru călătorii dus-întors la care au dreptul lunar, indiferent de mijlocul de transport folosit.

ADVERTISEMENT