News

Posturi rezervate pe 7 ani pentru funcționarii de la Parlament. Vor putea lucra la privat, dar vor primi pensia de la stat

În legea prin care s-au acordat noi majorări salariale bugetarilor, există și alte facilități de care beneficiază funcționarii publici parlamentari, precum posibilitatea de a-și rezerva postul pentru șapte ani.
03.06.2022 | 14:47
Posturi rezervate pe 7 ani pentru functionarii de la Parlament Vor putea lucra la privat dar vor primi pensia de la stat
Funcționarii parlamentari beneficiază de pensii speciale din anul 2015/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Partidele de la putere vor să obțină bunăvoința angajaților statului nu doar prin majorări salariale, precum cele decise marți, în urma adoptării legii prin care unor largi categorii de bugetari li s-au mărit lefurile. De o atenție specială s-au bucurat funcționarii publici parlamentari, care deja sunt printre beneficiarii de pensii speciale.

Pauză de șapte ani „pentru interese personale”

Proiectul de lege adoptat marți modifică nu doar Legea 153/2007 privind salarizarea în sectorul public, ci și Legea 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar. Principala modificare vizează acordarea dreptului funcționarilor de a-și rezerva postul pe o perioadă de până la 7 ani, timp în care pot să-și vadă de alte proiecte personale, pentru a reveni apoi la funcția care le asigură o pensie specială la ieșirea din viața activă.

ADVERTISEMENT

Legea adoptată luni prevede că funcționarul public parlamentar poate cere suspendarea contractului de muncă pentru „concedii fără plată pentru studii sau pentru alte interese personale” pentru o perioadă de până la 7 ani, cumulat. Amendamentul a fost susținut de către președintele Comisiei de muncă a Camerei Deputaților, Adrian Solomon (PSD) și deputata Csép Éva-Andrea (UDMR).

Considerăm că este necesară introducerea unei astfel de limitări pentru prevenirea oricărui posibil abuz. Limita propusă, cumulată, este rezonabilă pentru o carieră care se poate întinde pe o perioadă de cel puţin 30 de ani”, se spune în motivarea amendamentului celor doi parlamentari. La prima vedere pare o limită pusă funcționarilor care își suspendă contractul de muncă prea mult, însă de fapt este o prelungire a perioadei întrucât nicio altă categorie de angajați nu poate să țină blocat un post pentru „interese personale” timp de 7 ani.

ADVERTISEMENT

Potrivit Codului Muncii, contractul individual de muncă poate fi suspendat din inițiativa salariatului, în următoarele situații:
a) concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani;
b) concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pentru afecțiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani;
c) concediu paternal;
d) concediu pentru formare profesională;
e) exercitarea unor funcții elective în cadrul organismelor profesionale constituite la nivel central sau local, pe toată durata mandatului;
f) participarea la grevă.
g) concediu de acomodare.

Posturile de funcționar parlamentar, o plasă de siguranță pentru politicieni

Pe lângă motivele care pot fi invocate de către angajat pentru suspendarea contractului de muncă, în cazul funcționarilor publici parlamentari există situații în care raportul de serviciu se suspendă de drept. Două dintre acestea consolidează legătura dintre politicieni și funcționarii de la Parlament. Astfel, funcționarul are postul rezervat dacă „a) este numit sau ales pe durată determinată într-o altă funcţie în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice; perioada de exercitare a acelei funcţii se consideră vechime în funcţia publică parlamentară, precum şi vechime în specialitate; b) este încadrat la cabinetul unui demnitar.

ADVERTISEMENT

Practic, prevederile Legii funcționarului pulic parlamentar permiteau și până acum să fie recrutați pentru partide și puși în funcții de demnitate publică, inclusiv de parlamentar, iar în cazul în care nu obțineau un nou mandat, să se întoarcă din nou la statutul de funcționar. De altfel, au fost cazuri în care parlamentari care nu au fost realeși au reușit să se oploșească în rândul funcționarilor din Parlament.

Prin modificarea adoptată marți în Camera Deputaților, funcționarii parlamentari au de acum și posibilitatea să lucreze și în mediul privat, fără să fie nevoiți să dea explicații șefilor de la Parlament întrucât au la dispoziție 7 ani pentru „interese personale”. În acest timp, secretarii generali ai celor două Camere nu pot angaja înlocuitori ai lor decât de durată determinată, până când titularii posturilor se vor întoarce.

ADVERTISEMENT

Pensiile speciale ale funcționarilor parlamentari

Iar stimulentul pentru întoarcerea la postul de la Palatul Parlamentului este pensia, întrucât funcționarii parlamentari beneficiază de pensii speciale, iar de fiecare dată când s-a pus problema eliminării pensiilor parlamentarilor, subiectul pensiilor funcționarilor nu a fost pus în discuție.

Funcţionarii publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care cel puţin 14 ani în structurile Parlamentului, beneficiază de pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni înainte de data pensionării”, stipulează articolul 73 alineatul 3 al Legii 215/2015.

Pensia acordată nu poate depăşi nivelul salariului de bază brut, inclusiv sporurile, precum şi indemnizaţia de conducere şi salariul de merit din ultimele 12 luni anterioare datei pensionării, al funcţiei deţinute sau al funcţiei asimilate. Pentru fiecare an ce depăşeşte vechimea de 14 ani în Parlament se adaugă la cuantumul pensiei câte 1% din baza de calcul prevăzută.

Aceste prevederi, alături de cea privind posibilitatea unui hiatus de 7 ani, poate genera următoare situație: un funcționar parlamentar își suspendă activitatea mai mulți ani pentru un post în mediul privat mai bine plătit, deși nici lefurile de la Parlament nu sunt mici, iar apoi revine pe post cât să-și facă vechimea necesară pentru pensia specială care va fi oricum mai mare decât dacă ar fi activat exclusiv în mediul privat și ar fi beneficiat de o pensie pe bază de contributivitate.

Potrivit datelor Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), aferente lunii mai, sunt în plată 737 de pensii speciale pentru foștii parlamentari, acestea având o valoare medie de 4.924 lei.

ADVERTISEMENT