News

Pot intra preoţii în casele enoriaşilor în plină pandemie de coronavirus? Anunţul Patriarhiei Române

05.08.2020 | 15:06
Pot intra preotii in casele enoriasilor in plina pandemie de coronavirus Anuntul Patriarhiei Romane
ADVERTISEMENT

Chiar dacă bilanțul cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus crește pe zi ce trece (1.309 au fost raportate doar în ultimele 24 de ore) și provoacă îngrijorare în rândul medicilor, care se așteaptă ca țara noastră să traverseze în curând o situație la fel de critică precum cea din Italia, tradițiile și obiceiurile vechi de sute de ani se respectă cu sfințenie.

Nu de alta, dar ne aflăm în Postul Adormirii Maicii Domnului, perioadă în care credincioșii așteaptă ca preoții să le treacă pragurile caselor și să le sfințească lucrurile. Având în vedere că acest ritual presupune ca sfinții părinți să viziteze sute de locuințe și să intre în contact cu sute de persoane, se ridică o întrebare cât se poate de legitimă.

ADVERTISEMENT

Cum ar mai putea el să aibă loc, mai ales dacă luăm în considerare și mesajele venite din partea autorităților, care îndeamnă populația să respecte distanțarea fizică și toate celelalte măsuri sanitare impuse în contextul pandemiei? Ei bine, Patriarhia Română nu are nimic împotrivă, atât timp cât restricțiile se îmbină armonios cu respectarea „libertății religioase a credincioşilor”.

Preoții pot intra în casele enoriașilor, chiar dacă ne aflăm în plină pandemie de coronavirus

Îndrumările oficiale, reînnoite recent și reconfirmate la ultima ședința a Sfântului Sinod, rămân perfect valabile pe toată perioada stării de alertă, a explicat purtătorul de cuvânt al instituției pentru B1 TV.

ADVERTISEMENT

La momentul respectiv, Sinodul a decis ca regulile sanitare să fie respectate pe toată perioada stării de alertă.

Totodată, Patriarhia Română a îndemnat parohiile şi mănăstirile să respecte măsurile dispuse de autorităţile publice, inclusiv în perioada de post sau a marilor sărbători religioase, toate aceste recomandări fiind cuprinse în documentul intitulat „Îndrumări către parohii și mănăstiri pentru respectarea unor măsuri de prevenire a îmbolnăvirii cu noul Coronavirus (Covid-19)”.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește deplasarea preoților în locuințele enoriașilor pentru serviciul religios, mesajul este cât se poate de clar:

Respectarea măsurilor dispuse de autorităţile publice şi cooperarea cu acestea, asigurându-se totodată libertatea religioasă a credincioşilor de a participa la viaţa liturgică a Bisericii şi de a primi asistenţă religioasă, în biserică şi la domiciliu”.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, preoții pot merge din casă în casă în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului, în situația în care autoritățile nu interzic acest lucru. Sunt, obligați, însă, să respecte toate restricțiile impuse pe durata pandemiei de coronavirus.

ADVERTISEMENT
Tags: