News

Pot primi alt vaccin la rapel persoanele imunizate la doza I cu AstraZeneca? Răspunsul autorităților

12.03.2021 | 23:52
Pot primi alt vaccin la rapel persoanele imunizate la doza I cu AstraZeneca Raspunsul autoritatilor
ADVERTISEMENT

Pot primi alt vaccin la rapel persoanele vaccinate la doza I cu AstraZeneca? Iată o întrebare apărute pe buzele tot mai multor cetățeni după problemele din ultimele zile din jurul serului produs de concernul britanico-suedez.

Pentru a veni în sprijinul populației, reprezentanții RO Vaccinare, pagina oficială a Platformei naționale de informare cu privire la vaccinarea împotriva Covid-19 pe Facebook, au răspuns mai multor întrebari legate de vaccinarea anti-Covid cu serul dezvoltat de Astra Zeneca, iar cea de mai sus nu avea cum să nu fie prezentă.

ADVERTISEMENT

În acest moment, există mulți oameni vaccinați la doza I cu AstraZeneca și care se întreabă dacă ar putea sau nu să schimbe tipul de vaccin pentru rapel. Răspunsul este ceva mai complicat.

Pot face rapel cu alt vaccin cei imunizați cu AstraZeneca la prima doză? Autoritățile oferă răspunsul

”Dacă m-am vaccinat cu AstraZeneca, pot sa fac a doua doza cu alt vaccin?”, așa a sunat întrebarea adresată vineri de un cetățean specialiștilor din Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV).

ADVERTISEMENT

Potrivit oficialilor care răspund de campania de imunizare din țara noastră, nu există până în prezent date care să arate că se poate folosi un alt vaccin pentru a doua doză.

Mai mult, aceștia spun că este posibil ca pentru cei care nu fac rapelul cu același tip de vaccin, în speță AstraZeneca, durata protecției anti-Covid să se reducă.

ADVERTISEMENT

”În măsura în care nu vor exista argumente pentru a suspenda vaccinarea cu AstraZeneca, veți fi vaccinat și la a doua doză cu AstraZeneca.

Dacă nu vă veți vaccina cu a doua doză de vaccin AstraZeneca este posibil ca durata pentru care veți fi protejat împotriva Covid-19 să se reducă. În studii în derulare se analizează posibilitatea de a schimbă un vaccin cu altul pentru a doua doză.

ADVERTISEMENT

Nu este recomandată la acest moment vreo altfel de schemă de vaccinare. De aceea, nici nu există posibilitatea programării în platforma națională la rapel cu un alt tip de vaccin decât cel administrat inițial.

Nu este studiată schema de vaccinare cu două tipuri de vaccin, prin urmare nu există dovezi referitoare la protecție sau siguranță în acest sens”, este replica oficială pentru populația care este nedumerită în această privință.

Peste 220.000 de persoane vaccinate cu AstraZeneca în România

Vaccinul AstraZeneca se administrează din data de 15 februarie 2021 în România. De atunci, au fost imunizate 220.341 de persoane, potrivit informațiilor oferite de CNCAV.

Din acest total, circa 77.000 de oameni au fost vaccinați cu ser din lotul lotul ABV2856, cel care, din motive de precauție, a fost retras în țara noastră, dar și în alte state europene.

ADVERTISEMENT