Life

Poți deveni proprietar dacă plătești impozitul pentru un imobil sau teren? Ce spune legea în 2025 și ce trebuie să știe românii

Îți conferă plata impozitului automat dreptul de proprietate asupra unui teren sau a unui imobil. Detalii pe care trebuie să le cunoască românii aflați în această situație.
16.02.2025 | 13:20
Poti deveni proprietar daca platesti impozitul pentru un imobil sau teren Ce spune legea in 2025 si ce trebuie sa stie romanii
Te poate sau nu transforma plata impozitului în proprietarul unui imobil. Sursa foto: Pexels
ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă dacă plătești impozitul pentru o casă, un apartament sau un teren. Îți poate aduce automat dreptul de proprietate asupra lor?! Iată ce spune legea în 2025!

Ce spune legea din România cu privire la dreptul de proprietate

Mulți români aleg să plătească impozitul pentru un imobil sau pentru un teren, în speranța că, în acest fel, vor deveni proprietarii lor. Chiar dacă pentru unii poate suna destul de logică această speță, realitatea este alta.

ADVERTISEMENT

Legea din România stabilește clar condițiile în care o persoană poate deveni proprietarul unui teren sau al unui imobil. Potrivit cadrului legal, plata impozitelor nu conferă automat dreptul de proprietar.

Singurele mijloace prin care o persoană poate primi dreptul de proprietar al unui teren sau imobil sunt prin cumpărare, moștenire, donație sau uzucapiune.

ADVERTISEMENT

Ce reprezintă, de fapt, plata impozitului

Persoanele care plătesc impozit în speranța că vor deveni proprietari, trebuie să înțeleagă că acest lucru nu este posibil. Plata impozitului este, de fapt, o obligație fiscală pe care o are persoana care folosește sau deține un bun imobiliar.

Mai exact, dacă plătești impozit pentru un apartament, asta nu te transformă automat în proprietarul lui. Dacă vrei să devii legal proprietarul bunului respectiv, trebuie să iei parte la o procedură bine stabilită, precum vânzarea, donația, moștenirea sau să iei parte la uzucapiune.

ADVERTISEMENT

Ce este uzucapiunea

Uzucapiunea este un proces juridic în baza căruia o persoană poate deveni proprietar asupra unui imobil. Este important de menționat că dreptul de proprietate în cazul uzucapiunii este manifestat prin posesie continuă, neîntreruptă și de bună-credință.

ADVERTISEMENT

Cu alte cuvinte, dacă un proprietar nu își revendică terenul sau imobilul pentru o perioadă mai lungă de timp, automat, va pierde dreptul asupra lui. În acest context, persoanei care l-a folosit în mod constant îi revine dreptul de a deveni proprietar legal.

Plata impozitului este esențială și poate servi drept dovadă în cadrul procesului de uzucapiune. În acest fel, se va demonstra că persoana care vrea să devină proprietarul bunului, a avut grijă de el.

Care sunt condițiile necesare pentru ca uzucapiunea să fie aplicabilă

Pentru ca o persoană să devină proprietarul unui imobil sau teren prin uzucapiune, legea stabilește anumite condiții. În primul rând, este obligatoriu ca posesia să fie una pașnică și publică. Adică, proprietatea nu trebuie obținută prin fraudă, forță și nici să nu ascundă faptul că se folosește de bunul respectiv.

În al doilea rând, posesorul trebuie să fie de bună-credință, iar uzucapiunea să se întindă pe o perioadă de cel puțin 10 ani. De asemenea, pentru ca acest proces să fie valid, este nevoie ca posesia să fie înregistrată în evidențele oficiale.

Care sunt pașii procesului de uzucapiune

În cazul în care posesorul dorește inițierea procesului de uzucapiune, trebuie neapărat respecțați mai mulți pași. În primul rând, este necesară consultarea unui avocat, dar și colectarea de dovezi, precum facturi, chitanțe de impozit sau alte documente.

Mai departe, trebuie depusă o cerere la judecătoria din raza imobilului, după care urmează analizarea documentelor de către instanță. Dacă este îndeplinită procedura legală, va fi emisă o hotărâre judecătorească care va permite înscrierea în Cartea Funciară.

Tags: