News

Poți transmite virusul dacă te-ai vaccinat anti-Covid? Medicul Adrian Marinescu lămurește dilema. Exclusiv

27.01.2021 | 14:16
Poti transmite virusul daca teai vaccinat antiCovid Medicul Adrian Marinescu lamureste dilema Exclusiv
ADVERTISEMENT

Medicul Adrian Marinescu oferă răspunsurile la două întrebări esențiale pe care și le pun românii privind vaccinul anti-Covid. Trăim vremuri complicate și fiecare informație este benefică în acest război de anduranță cu Sars-CoV-2. FANATIK îți spune dacă mai poți transmite virusul după ce te-ai vaccinat și dacă un tânăr perfect sănătos trebuie să primească antidotul.

Doctorul infecționist de la Spitalul Matei Balș explică clar care este procesul care se petrece din momentul în care o persoană a primit serul contra noului coronavirus.

ADVERTISEMENT

Adrian Marinescu a vorbit în exclusivitate pentru FANATIK și despre Ivermectina, medicamentul folosit deja în SUA pentru tratarea pacienților infectați cu Covid-19.

Poți transmite virusul după ce te-ai vaccinat? Adrian Marinescu: ”Folosesc măsurile de prevenție și aici cred este răspunsul…”

Foto: Hepta.ro

”Lucrurile stau în felul următor virusul mecanic va pătrunde în caile respiratorii. Asta este clar…dacă nu e o barieră fizică, cum este masca sau distanțarea, e clar că el va pătrunde. Indiferent dacă eu sunt vaccinat, el va pătrunde în căile respiratorii.

ADVERTISEMENT

Dacă sunt vaccinat rămâne la nivelul porții de intrare, adică pe mine nu mă îmbolnăvește și în plus se reduce multiplicarea, ceea ce înseamnă că probabilitatea de a transmite mai departe este redusă. 

Cât de redusă este posibilitatea de a transmite mai departe?

E greu de spus cât de redusă pentru că nu sunt suficiente studii în acest moment. Motiv pentru care principiul de bază ar fi ca persoana de lângă mine să fie, de asemenea, vaccinată și atunci practic transform infecția Sars-C0V-2 într-un guturai, cu ghilimelele de rigoare,” a transmis pentru FANATIK, specialistul.

ADVERTISEMENT

Expertul de la Matei Balș susține că sunt șanse să dăm virusul mai departe și după vaccinare. Nu se știe momentan cât de mult se întâmplă acest lucru. De aceea, chiar și după ce au primit antidotul, oamenii trebuie să respecte regulile de prevenție anti-Covid.

”Indiferent dacă eu sunt vaccinat, el va pătrunde în căile respiratorii”

Poți transmite virusul dacă te-ai vaccinat anti-Covid? Medicul Adrian Marinescu lămurește dilema. Exclusiv
Foto: Inquam

”Altfel, deocamdată, folosesc măsurile de prevenție și aici cred este răspunsul…pentru că nu am o garanție că nu pot să transmit chiar dacă o fac într-o mai mică măsură.

Pot să o fac și persoana de lângă mine, dacă e vulnerabilă, poate să facă boală,” a declarat medicul de la Matei Balș.

De ce și-ar face un tânăr vaccinul dacă nu este în categoria de risc? Adrian Marinescu: ”Din mai multe considerente”

În primul rând că nu are o garanție că nu face o formă severă. Nu există o garanție chiar dacă e probabilitatea mai mică. Un alt aspect este faptul că împiedică îmbolnăvirea. Doi: împiedică transmiterea către persoanele dragi din familie, cei din jur etc…

ADVERTISEMENT

Mai ales mai ales că tânărul este cel care se deplasează cel mai mult. Cum spun americanii: sunt ‘super spreaders’. Exact ei ar trebui să fie vaccinați în primul rând, spun unele teorii,” a precizat doctorul.

Ce spune Organizația Mondială a Sănătății despre transmitere?

OMS  a transmis mai multe recomandări oficiale privind primul vaccin aprobat, cel de la Pfizer și BioNTech.

Un efect de protecție începe să se dezvolte la 12 zile după prima doză, dar protecția completă necesită două doze pe care Organizația Mondială a Sănătății le recomandă să fie administrate la interval de 21 până la 28 de zile. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege protecția potențială pe termen mai lung după o singură doză.

  • ”În viitorul apropiat trebuie să continuăm să purtăm măști, să ne distanțam fizic, să evităm mulțimile și să aplicăm alte măsuri de sănătate. Vaccinarea nu înseamnă să nu mai fim atenți și să ne putem pune în pericol pe noi înșine și pe alții, în special pentru că încă nu este clar procentul în care vaccinurile ne pot proteja atât împotriva bolii, cât și împotriva infecțiilor și a transmiterii”,  susţine OMS.
ADVERTISEMENT