ŞOC! Un argentinian a FURAT TROFEUL din BRAZILIA

Argentina se luptă în această seară să cucerească pentru a treia oară trofeul Cupei Mondiale, după succesele din 1978 şi 1986. Dacă s-ar fi respectat regulile pe care cea mai importantă...
13.07.2014 | 02:16
SOC Un argentinian a FURAT TROFEUL din BRAZILIA
ADVERTISEMENT

Argentina se luptă în această seară să cucerească pentru a treia oară trofeul Cupei Mondiale, după succesele din 1978 şi 1986. Dacă s-ar fi respectat regulile pe care cea mai importantă competiţie fotbalistică s-a bazat la începuturi, „pumele” ar trebui să păstreze trofeul. Dar regula a fost abandonată după ce Brazilia a rămas cu trofeul iniţial în 1970. Un trofeu care acum nu mai există pentru că a fost furat de un… argentinian!

Povestea a început în 1930, cînd Jules Rimet (foto jos, în stînga), preşedintele FIFA de la acea vreme şi inventatorul Cupei Mondiale, a decis ca prima echipă ce va cîştiga de trei ori competiţia să rămînă şi cu trofeul. Denumit „Jules Rimet” în 1946, în cinstea francezului vizionar care a conceput turneul suprem, trofeul din argint placat cu aur ce cîntărea 3,8 kilograme a fost capturat de Pele şi Brazilia în 1970. Era a treia victorie a fotbaliştilor „cariocas” după cele din 1958 şi 1962 şi, conform dorinţei lui Rimet, sud-americanii au dus trofeul original la Rio. Acolo, a fost pus la loc de cinste în sediul Federaţiei Braziliene de Fotbal, într-un suport special făcut din geam antiglonţ.

ADVERTISEMENT

FILES-FBL-WORLD CUP-1930-JULES RIMET-TROPHY

Capii: un bancher brazilian şi un bijutier argentinian

Pe 19 decembrie 1983, însă, preţiosul obiect era văzut pentru ultima oară. În următoarea noapte, a fost furat, iar urma sa nu a fost găsită niciodată. Operaţiunea a fost pusă în cîrca unui grup de patru persoane – trei brazilieni şi un argentinian -, dar niciodată nu s-a putut dovedi concret că aceştia sînt cei ce au subtilizat trofeul.

Dar ce s-a întîmplat? Antonio Pereira Alves, un bancher brazilian cu legături în federaţie, trecea des pe lîngă cupa „Jules Rimet” şi tot timpul a considerat că paza care i se acordă este aproape inexistentă. Aşa i-a şi încolţit ideea că, ajutat de un plan bun, ar putea să fure cu uşurinţă trofeul. Lucru pe care l-a şi făcut. Împreună cu Jose Luiz Vieira, Francisco Rocha şi Juan Carlos Hernandez, ultimul un bijutier argentinian foarte respectat în Rio de Janeiro, au pus cap la cap paşii loviturii. Pe 20 decembrie 1983, cei patru dispăreau, la fel şi trofeul, care nu a mai fost văzut niciodată.

ADVERTISEMENT

„Turnaţi” de un hoţ profesionist

Evident, ştirea a fost cap de afiş zile la rînd în Brazilia, asta pînă cînd Antonio Setta, catalogat drept un expert al furturilor, s-a dus la poliţie pentru a povesti că Pereira Alves îl contactase pentru a plănui împreună furtul trofeului. L-a refuzat, pentru că finala din 1970, cînd Brazilia pusese mîna pe Cupă, îi provoca amintiri dureroase. Fratele său murise chiar în timp ce se uita la meci. În scurt timp, cei patru au fost arestaţi şi condamnaţi la 9 ani de închisoare.

Mărturia unui surîs

Noi ne-am chinuit să cîştigăm Mondialul de trei ori ca să aducem aceast trofeu în Brazilia şi vine un argentinian şi ni-l fură”, spune peste ani Murilo Miguel, unul dintre cei care au condus investigaţiile cazului.

ADVERTISEMENT

pele jules rimet

 

Acesta continuă dezvăluirile despre argentinianul Hernandez, cel care se presupune că ar fi topit trofeul, l-ar fi transformat în lingouri pe care ulterior le-ar fi vîndut. „Era un om foarte inteligent. Foarte, foarte inteligent! Spunea tot timpul că nu ştie nimic, dar cînd i-am zis că pentru brazilieni e o mare palmă că un argentinian le-a făcut trofeul mult iubit lingouri de aur s-a uitat la mine şi a zîmbit într-un fel de mi-l amintesc şi acum. Pentru mine a fost ca o mărturisire”, îşi aminteşte investigatorul brazilian.

Despre Hernandez, nu s-au mai aflat multe după ce a fost eliberat. A plecat în Franţa, unde a fost arestat pentru trafic de droguri, iar apoi, se spune că s-ar fi mutat înapoi în Brazilia. Oricum, e singurul dintre cei patru hoţi care încă mai este în viaţă. Cît despre trofeul „Jules Rimet”, nu există o certitudine. Se spune că ba a fost transformat de argentinian în lingouri, ba că a fost transportat rapid din Brazilia şi acum e în vitrina unui colecţionar, fie că a fost răscumpărat de FIFA.

ADVERTISEMENT

A treia dispariţie, fatală!

Oricum, treiul magic de care Brazilia a avut nevoie ca să-l cucerească definitiv a fost fatal şi pentru trofeu. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, acesta a dispărut ani la rîndul. A apărut după ce conflagraţia mondială a luat sfîrşit, cînd Ottorino Barassi, preşedintele federaţiei italiene şi al doilea om din FIFA l-a ascuns într-o cutie de pantofi, sub patul său, de teamă ca Hitler să nu pună mîna pe el. Ulterior, cu patru luni înaintea Cupei Mondiale din 1966, trofeul a fost furat în Anglia în timpul unei ceremonii. A fost găsit 7 zile mai tîrziu de unde cîine pe nume Pickles.

pickles

 

P: Înregistreaza-te acum la Sportingbet si primesti un Free Bet de 400 lei!

ADVERTISEMENT