News

Cele 4 momente CRITICE ale carierei lui Sănmărtean!

Lucian Sănmărtean, ţinta numărul 1 a Stelei, este aproape de a da restartul carierei dacă va semna cu "roş-albaştrii". Mijlocaşul de creaţie al Vasluiului este considerat unul dintre cei mai...
07.02.2014 | 00:29
Cele 4 momente CRITICE ale carierei lui Sanmartean

Lucian Sănmărtean, ţinta numărul 1 a Stelei, este aproape de a da restartul carierei dacă va semna cu “roş-albaştrii”. Mijlocaşul de creaţie al Vasluiului este considerat unul dintre cei mai talentaţi jucători români, dar care, ca un stereotip pur românesc, s-a stins lent, lăsîndu-se doborît de mai multe necazuri apărute din senin. Bistriţeanul a avut mereu cîte o cumpănă în momentele importante ale carierei.

Conflictele cu antrenorii, decisive la Panathinaikos

Cînd era la Bistriţa se spunea că l-ar putea egala pe Hagi. Sănmărtean a ajuns la doar 18 ani la prima echipă a Gloriei, în Divizia A. Lucian a impresionat prin pasele precise, creativitatea şi viziunea jocului, calităţi care l-au adus în atenţia multor căutători de tinere talente. În vara lui 2003, oferta de 900.000 de euro venită de la Panathinaikos l-a mulţumit pe Jean Pădureanu, iar jucătorul avea să ajungă la una dintre cele mai galonate formaţii ale Greciei. Playmaker-ul s-a adaptat rapid la stilul de joc al elenilor, a cîştigat campionatul la primul sezon, însă temperamentul său coleric şi momentele de indolenţă l-au pus în faţa unor conflicte cu antrenorii formaţiei de pe atunci, atît cu energicul Malesani, cît şi cu Skasti. Conducerea nu i-a mai prelungit contractul, iar “Sănmărtean, micul magician”, aşa cum l-au poreclit fanii, a semnat imediat cu Utrecht, din postura de jucător liber de contract.

Accidentările l-au oprit în drumul spre Ajax şi PSV

Experienţa din Olanda nu a fost nici ea prea fericită. Lucian se integrase perfect la Utrecht, fiind titular la batavi. După 16 meciuri în care reuşise trei pase de gol, pentru jucătorul ardelean a urmat un lanţ al accidentărilor din care nu credea că mai poate ieşi. Chiar dacă nu marcase în campionat, Ajax şi PSV au observat potenţialul românului şi au pus pe masa clubului din Eredivisie o ofertă acceptată de fosta formaţie a lui Mihăiţă Neşu. Ghinion din nou. Sănmărtean a suferit o pubalgie, iar doctorii olandezi i-au greşit diagnosticul şi au decis să-l opereze, considerînd că are o hernie. Pentru fotbalist a urmat o perioadă cruntă, nereuşind să-şi mai revină din punct de vedere fizic. “Putea fi unul dintre cei mai buni jucători din Eredivisie. Echipa era mult mai puternică atunci cînd el era pe teren”, spunea antrenorul lui Utrecht, Willem van Hanegem, după rezilierea contractului.

S-a antrenat prin parcuri

Ieşit total din formă, tînărul ajuns acum la maturitate a revenit în ţară pentru a se recupera şi a se întoarce pe gazon. Sănmărtean a fost salvat din ghearele disperării de cineva special în viaţa lui. Mijlocaşul s-a antrenat timp de şase luni în parcuri împreună cu soţia sa, Maria, atletă participantă la Jocurile Olimpice de la Atena. În februarie 2009, Gloria Bistriţa, clubul care l-a crescut i-a întins o mînă de ajutor. Un an mai tîrziu, Lucian este ofertat de Vaslui, acolo unde îl aşteptau jucători de acelaşi profil, precum Wesley şi Adailton.

Boala soţiei, drama familiei

În urmă cu doi ani, jucătorul care arăta la clubul moldav pofta de joc pe care o mai avea doar la startul carierei, avea să afle o veste cutremurătoare, soţia sa avînd un chist mamar care i-ar fi putut putut schimba radical viaţa. Sănmărtean a avut o perioadă nefastă şi pe teren în acele momente, prestaţiile lui devenind tot mai şterse. Jucătorul a ratat stagiul de pregătire al naţionalei, programat în Antalya. De asemenea, Augusto Inacio, tehnicianul de la acea vreme al formaţiei lui Adrian Porumboiu, avea să nu-l mai convoace în lot pentru a-şi găsi liniştea. Operaţia nevestei a fost un succes, tumoarea fiindu-i extirpată.

sanmartean 2 sanmartean 3

11 goluri şi 39 de pase de gol are Sănmărtean în 145 de meciuri pentru FC Vaslui

400.000 de euro este cota mijlocaşului de 33 de ani conform transfermarkt.com

 

 

 

 

Tags: