News

Povestea atentatelor de la 11 septembrie 2001 în imagini. Drama trăită de SUA în urmă cu 19 ani. Foto

11.09.2020 | 08:55
Povestea atentatelor de la 11 septembrie 2001 in imagini Drama traita de SUA in urma cu 19 ani Foto
ADVERTISEMENT

Vineri, SUA comemorează 19 ani de la sângeroasele atacuri teroriste comise asupra turnurilor gemene de la World Trade Center.

Pe data de 11 septembrie 2001, patru atacuri sinucigașe comise de membrii rețelei teroriste Al-Qaida lăsau în urmă mii de morți, o țară cutremurată și o planetă total schimbată.

ADVERTISEMENT

Evenimentele din New York de atunci aveau să fie punctul de plecare în războiul Occidentului împotriva terorismului, o luptă care continuă şi astăzi.

Povestea atentatelor de la World Trade Center din 11 septembrie 2001 în imagini

Data de 11 septembrie 2001 rămâne una care marchează o tragedie fără precedent în istoria umanității. FANATIK vă prezintă povestea în imagini a atentatelor din urmă cu aproape două decenii.

ADVERTISEMENT

În urmă cu exact 19 ani, turnurile World Trade Center, un simbol al New York-ului și al SUA, au fost transformate, în nici două ore, într-un un morman uriaș de beton și otel. Pe lângă acestea, a mai fost lovit și Pentagonul, un simbol al securității americane.

În urma atentatelor comise de 19 ”pirați ai aerului”, toți membri ai al-Qaida, aproape 3.000 de oameni si-au pierdut viata, printre care și patru români.

ADVERTISEMENT

Povestea dramelor de atunci are 102 minute, de la 8:46 până la 10:28, ora locală de la New York. În aceste 102 minute, SUA a fost paralizată, iar lumea cutremurată și țintită în fața micilor ecrane.

Totul începe la ora 8,46, atunci când la New York un Boeing al American Airlines este după decolarea sa din Boston și intră cu viteza de 790 km în turnul nordic al World Trade Center (WTC). Se creează o gaură în etajele superioare, care au fost cuprinse de flăcări.

ADVERTISEMENT
Sursa foto: Youtube

Peste un sfert de oră, 9,03, un al doilea Boeing, plecat tot din Boston, se izbește cu o viteză și mai mare, de 950 km/h de turnul sudic.

Sursa foto: hepta.ro

Concomitent, în jurul 9,05, la Sarasota, Florida, președintele George W. Bush începe sa citească o poveste copiilor dintr-o scoală primară. “Un al doilea avion a lovit al doilea turn. Suntem atacați”, i se șoptește la ureche.

Sursa foto: reuters.com

Relativ târziu, la 9,30: George W. Bush  informează școala cu pricina că se întoarce la Washington din cauza unui atac terorist.

Imediat, la 9,37, un alt Boeing al American Airlines, deturnat după ce a decolat de pe aeroportul Washington-Dulles, se prăbușește peste Pentagon.

Sursa foto: 911memorial.org

Nu se face ora 10 (9,59), iar turnul sudic al WTC, lovit cu 56 de minute în urma, se prăbușește într-un imens nor de foc, otel și praf.

Sursa foto: hepta.ro

Evenimentele se succed cu repeziciune, iar la 10,03, Shanksville (Pennsylvania), un Boeing al United Airlines este deturnat după ce decolase de pe Newark (New Jersey). Aeronava se prăbușește pe un camp. Mai multi pasageri, informați prin intermediul telefoanelor mobile de ceea ce se întâmplase la New York, s-au opus teroriștilor.

Cade și al doilea geamăn. La 10,28, turnul nordic al WTC se prăbușește, la o ora si 42 de minute după ce fusese lovit.

Sursa foto: hepta.ro

După ora 13 (13,04), Louisiana (sud) George W. Bush este evacuat la baza aeriana de la Barksdale. Președintele era apoi transferat la baza aeriana Offutt, din Nebraska (centru), înainte de a reveni la Washington, în cursul serii.

Seara, la 20,30, George W. Bush se adresează americanilor si denunță “acte teroriste deliberate“. El promite sa găsească vinovații și subliniază ca Washington-ul nu va face nicio diferență intre teroriști si cei care ii găzduiesc.

Au urmat ani de lupte cu teroriștii. Oficialitățile americane au avut nevoie de aproape un deceniu pentru a-l găsi şi ucide pe Osama ben Laden, considerat mintea din spatele atacurilor din 11 septembrie.

ADVERTISEMENT
Tags: