Life

Povestea bizară care a inspirat piesa ”Proorocul Ilie” de la TNB. Cine a fost profetul care a refuzat să fie răstignit pentru a salva lumea

Piesa ”Proorocul Ilie”, care a provocat un scandal uriaș după ce a fost pus în scenă la Teatrul Național ”I.L. Caragiale” din București, este inspirată dintr-un caz real.
01.04.2025 | 12:19
Povestea bizara care a inspirat piesa Proorocul Ilie de la TNB Cine a fost profetul care a refuzat sa fie rastignit pentru a salva lumea
Piesa ”Proorocul Ilie” de la TNB e inspirată de povestea adevărată a profetului Ilya, care a trăit în Polonia în urmă cu un secol / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Facebook (cristian Niculescu) / TVPworld.com
ADVERTISEMENT

”O apocalipsă a umanității”, descria dramaturgul polonez Tadeusz Słobodzianek povestea predicatorului Eliasz Kimowicz, care a inspirat piesa ”Proorocul Ilie”, a cărei reprezentații la Teatrul Național din București a stârnit un val uriaș de reacții pe rețelele sociale, culminând cu amenințări cu moartea la adresa regizorului și a actorilor. AUR a solicitat retragerea piesei, în timp ce conducerea BOR a condamnat ”utilizarea defăimătoare a simbolurilor creștine”.

Proorocul Ilie, povestea profetului care a prezis apocalipsa

Acțiunea piesei ”Proorocul Ilie” are loc într-un sătuc la granița Poloniei cu Belarus, acolo unde locuitorii trăiesc cu credința că pastorul lor este Hristos și prevestește sfârșitul lumii. La un moment dat, ei își propun să-l răstignească pentru a-și găsi mântuirea. Słobodzianek vorbește despre o lume ”răsturnată și primitivă”, iar piesa își propune să atragă atenția asupra fanatismului religios. Teme precum extremismul, naționalismul sau socialismul, considerate adevărate utopii ale secolului XX reușesc să stârnească o adevărată furtună în zilele noastre.

ADVERTISEMENT

”Proorocul Ilie” este inspirat din cazul predicatorului Eliasz Klimowicz, care și-a construit un adevărat cult în anii ’30-’40, în pădurile din estul Poloniei, în apropiere de granița cu Belarus. Klimowicz era un țăran ortodox care susținea că are puteri miraculoase și capacitatea de a prezice viitorul. În 1929, el și-a ridicat o biserică în satul natal Stara Grzybowszczyzna, dar ghidat de viziunile sale a înființat o nouă așezare numită Wierszalin. Până la mijlocul anilor 1930, ”Noul Ierusalim” a atras sute de persoane și mii de pelerini.

Eliasz Klimowicz nu era preot și nici nu avea pregătire teologică, dar citise o singură carte în viața lui, Biblia. Succesul de care s-a bucurat, precum și faptul că s-a autoproclamat profet, i-au adus destule probleme cu autoritățile și reprezentanții bisericii, însă i-au alungat și familia, care n-a crezut nicio secundă în visul bărbatului.

ADVERTISEMENT

Biserica a cărei fundație a apărut ”de nicăieri”

Profestul Ilya, așa cum ajunsese cunoscut Klimowicz și-a continuat ”misiunea” și a început să creadă că mica așezare din pădure va deveni capitala lumii. O legendă care spunea la vremea respectivă că o biserică a răsărit peste noapte în Wierszalin au sporit și mai mult faima locului.

Unii sătenii jurau că fundația a apărut de nicăieri, de parcă ar fi fost așezată de ”mâini divine”, în timp ce alții susțineau că au văzut zidurile ridicându-se, cu proprii ochi.

ADVERTISEMENT

După ce mii de adepți ai profetului și-au abandonat casele și l-au urmat pe Klimowicz în pădure, lucrurile au început să scape de sub control. În așteptarea sfârșitului lumii, unii dintre membrii cultului au început să pună la îndoială profețiile acestuia, în timp ce alții s-au radicalizat în credință.

ADVERTISEMENT

În cele din urmă, cele două părți s-au pus de acord că profetul lor, pe care-l considerau o reîncarnare a lui Iisus Hristos, trebuie să moară pe cruce. În acest fel, lumea ar fi fost salvată iar ei, mântuiți. După ce Klimowicz a refuzat să se lase răstignit, reputația lui a avut de suferit.

Din acel moment, mișcarea lui a început să-și piardă din forță. A rămas în pădure, înconjurat de câteva zeci de adepți fideli, până în 1939, când a fost arestat de armata rusă și internat într-un spital de psihiatrie. Se spune că unii dintre membrii sectei au rămas în pădure ani de zile, sperând că liderul său se va întoarce într-un mod miraculos.

Moartea ”Proorocului Ilie” rămâne un mister

Interesant este că nu există documente oficiale ale morții lui Eliasz Klimowicz. Sunt mai multe teorii referitoare la moartea acestuia. Se spune că ar fi fost executat de NKVD (poliția secretă sovietică), că a fost trimis într-un lagăr din Siberia sau că ar fi fost omorât de comuniștii care locuiau în zonă. Există și voci care spun că acesta a reușit să fugă și să se ascundă, trăind restul vieții sub o altă identitate.

Dispariția lui Klimowicz nu a pus capăt definitiv visului de a ridica un Nou Iersualim în Polonia. După finalul celui De-al Doilea Război Mondial, un bărbat pe nume Paweł Bielski, fost adept al Profetului Ilya, a încercat să resusciteze cultul lui Klimowicz, sub conducerea sa (Bielski se autoinititulase Apostolul Pavel). El și-a părăsit soția și copilul pentru a-și urma destinul, însă spre finalul vieții s-a întors acasă, iar în 1954 a murit împărtășit de un preot catolic.

Cultul lui Eliasz Kimowicz a continuat să existe până la începutul anilor 1970. Se spune că adepții profetului se întâlneau în pădure, pentru a nu fi descoperiți de autorități.

Astăzi, ruinele așezării Wierszalin continuă să atragă interesul istoricilor și turiștilor, în ciuda accesului extrem de dificil până la respectivul loc. În schimb, povestea a fost documentată de dramaturgul Tadeusz Słobodzianek, care a folosit-o la piesa ”Proorocul Ilie”