Sport

Povestea cărții „Florin Jianu – Opt”, dedicată „Minunii Blonde”: „Ilie Balaci a fost eroul din poveștile copilăriei mele!”. Exclusiv

FANATIK a stat de vorbă cu ofițerul Florin Jianu, autorul cărții „Florin Jianu - Opt”, dedicată legendarului mijlocaș al Craiovei Maxima, Ilie Balaci.
03.04.2022 | 13:47
Povestea cartii Florin Jianu  Opt dedicata Minunii Blonde Ilie Balaci a fost eroul din povestile copilariei mele Exclusiv
FANATIK a stat de vorbă cu ofițerul Florin Jianu, autorul cărții „Florin Jianu - Opt”, dedicată legendarului mijlocaș al Craiovei Maxima, Ilie Balaci
ADVERTISEMENT

Cartea „Florin Jianu – Opt” urmează să fie lansată pe 10 aprilie la București, în incinta restaurantului „Hidden- The Social Space”. În timp ce, pe 26 aprilie, este programată lansarea de la Craiova, în incinta stadionului „Ion Oblemenco”, unde vor fi prezenți Lorena Balaci, Gică Craioveanu, Marius Mitran și Alin Fornade.

Povestea cărții „Florin Jianu – Opt”, dedicată lui Ilie Balaci

Florin Jianu a povestit, în exclusivitate pentru FANATIK, cum a luat naștere cartea „Florin Jianu – Opt”, dar și aportul pe care l-a adus Gică Craioveanu, fostul coechier al lui Ilie Balaci. Totodată, acesta a dezvăluit că primul cititor al cărții a fost jurnalistul Marius Mitran, actualul director de comunicare al Ligii Profesioniste de Fotbal.

ADVERTISEMENT

Florin Jianu este ofițer și a mai scris „Jurnal de misiune din țara de praf și piatră” în 2018, primul jurnal de front din istorie difuzat în timp ce autorul era în zona de conflict (Afganistan).

La ce să se aștepte cititorii să găsească în carte?

– Cititorul zero al cărții a fost Marius Mitran și în prefața ce înnobilează cartea mea scrie: „Florin Jianu a scris, în mod absolut minunat, o carte și, abia după ce am terminat de citit, mi-am dat seama că nu e o carte, ci o cale de atac la memoria noastră și la viața sa. La memoria noastră, mai întâi, pentru că Florin a înțeles să ne implice într-o poveste care doar pare a lui, când, de fapt, e a celorlalți care am mai rămas, am supraviețuit și o știm. Printr-o sinceritate care dezarmează, dacă vreți să mai stăm o clipă în aria lingvistică a profesiei sale, Florin Jianu ne deschide ușa unui timp și al unui teritoriu arzând, și e evident că lui îi plac flăcările, ba chiar le întreține. Chiar dacă tânjește după raiul lui pierdut, ca și al nostru”.

ADVERTISEMENT

Cartea este povestea a doi copii care l-au iubit pe Ilie Balaci și au făcut un cult pentru numărul 8. Primul copil sunt eu, autorul acestui omagiu adus „Minunii Blonde”.

Al doilea copil, Gică Craioveanu, a ajuns fotbalist, a evoluat alături de Ilie Balaci, a fost antrenat de el, și-a ales, în semn de respect pentru idolul său din Craiova Maxima, numărul 8 pe tricoul tututor echipelor pentru care a jucat: Universitatea Craiova, Real Sociedad, Villarreal și Getafe.

ADVERTISEMENT

În paginile cărții este, așadar, și legenda ultimului mare idol al Universității Craiova, Craioveanu, omul care de fapt nu a plecat niciodată, sufletește, din Bănie, fotbalistul care a marcat pe „Camp Nou”, „Bernabeu”, „El Madrigal”, „Vicente Calderon”, „San Mames”, „Mestalla”, dar căruia i-a rămas în suflet, pentru totdeauna, freamătul tribunelor de pe stadionul „Ion Oblemenco”.

Coperta cărții „Florin Jianu – Opt”

Florin Jianu: „Ilie Balaci a fost eroul din poveștile copilăriei mele!”

Ce a însemnat pentru dumneavoastră Ilie Balaci?

– Ilie Balaci a fost eroul din poveștile copilăriei mele, mi-a fost Făt Frumos. Nu l-am văzut niciodată jucând fotbal, dar simt că am fost mereu cu el de la Bistreț până în Petroșani, unde a debutat pentru Universitatea, de la Craiova până la Paris, unde a debutat pentru națională, simt uneori încă durerea pe care a simțit-o el după contactul cu Arezanov.

ADVERTISEMENT

Ilie Balaci a fost, este și va fi idolul meu, povestea frumoasă ce mi-a mângâiat copilăria, povestea ce mă va păstra de fapt mereu copil.

Cui îi este adresată cartea?

– Cartea este scrisă cu Gică Craioveanu pentru Ilie Balaci, dar trebuie să ajungă în mâinile tuturor suporterilor Științei Craiova, se vor regăsi în paginile ei. De fapt, poate și ar trebui să fie citită de orice om care a iubit sau iubește fotbalul.

Florin Jianu și Ilie Balaci

Florin Jianu: „Mi-am dorit enorm să scriu biografia lui Ilie Balaci!”

Cât timp v-a luat să redactați această carte?

– Este un vis mai vechi. Mi-am dorit enorm să scriu biografia lui Ilie Balaci, nu s-a mai putut realiza acest vis. Gică a fost cel care m-a consolat și m-a inspirat apoi.

Cartea este o altfel de poveste decât cea gândită inițial și este scrisă așa cum Ilie Balaci mi-a spus odată că ar dori să se scrie despre el. Am scris timp de un an, după ce am ascultat și povestea senzațională a lui Craioveanu chiar de la el, de câte ori a venit la Craiova.


  • (P) Cota BETANO pentru FCSB – Universitatea Craiova: 1,65 este cota pentru „ambele marchează sau peste 2,5 goluri”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT
"A omorât fata. Ce nenorocit". Crimă oribilă în Petroşani: şi-a strâns fosta iubită de gât până a lăsat-o fără suflare. Bărbatul a vrut apoi să se sinucidă
Cora Schumacher: ”Este foarte dureros”. Decizia radicală care-i aduce multă suferință fostei soții...
Cora Schumacher: ”Este foarte dureros”. Decizia radicală care-i aduce multă suferință fostei soții a pilotului de F1
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Cât de frumoasă este fosta soţie a fiului lui Ion Ţiriac. Mama singurilor...
Cât de frumoasă este fosta soţie a fiului lui Ion Ţiriac. Mama singurilor nepoţi ai miliardarului arată răvăşitor la 41 de ani
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în...
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în vigoare noua directivă a Comisiei Europene
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Trei zodii care pierd bani în decembrie. Ratează o șansă unică de câștig
Trei zodii care pierd bani în decembrie. Ratează o șansă unică de câștig
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de...
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de protecţie, mă aflu într-un loc ascuns”
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Categoria de pensionari care va primi 2.000 lei în plus la pensie după...
Categoria de pensionari care va primi 2.000 lei în plus la pensie după recalculare. Venitul le crește substanțial
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română