FANATIK a stat de vorbă cu Florin Jianu, unul dintre autorii cărții „Football Club Craiova. Regina neîncoronată a fotbalului românesc”. Scriitorul a povestit cum a rămas viu „sportul rege” din Cetatea Băniei în Primul și Al Doilea Război Mondial.
Istoria mai puțin cunoscută a fotbalului craiovean se află în „Football Club Craiova. Regina neîncoronată a fotbalului românesc”. Florin Jianu și Iulian Meianu sunt autorii cărții, care va fi lansată sâmbătă, de la ora 14:00, la Muzeul Cărții și Exilului Românesc.
Florin Jianu a dat detalii despre cartea „Football Club Craiova. Regina neîncoronată a fotbalului românesc” într-un interviu pentru FANATIK. Olteanul care a scris și „Florin Jianu – Opt” a dat detalii despre fotbalul din Oltenia din Primul și Al Doilea Război Mondial.
Florin, de unde a pornit ideea cărții „Football Club Craiova. Regina neîncoronată a fotbalului românesc”?
– A fost ideea lui Iulian Meianu. Îmi amintesc limpede ziua în care mi-a spus că va scrie cartea aceasta. Era ianuarie 2016 și tot atunci am văzut fotografia cu prima echipă craioveană campioană națională. Mi-a făcut-o cadou, o păstrez și acum.
Iulian iubește foarte mult Craiova, orașul și echipa lui, este pasionat de istorie și de aici a plecat totul. Gândește-te că a urmat cursurile facultății de istorie în ultimii lui ani de carieră. A cules din praful arhivelor povestea aceasta frumoasă, a crezut în ea și, cu un mic, dar mic de tot ajutor din partea mea, a pus-o între coperțile unei cărți.
Cum ai descrie cartea care va fi lansată la sfârșitul săptămânii?
– Este una din poveștile frumoase și uitate ale Craiovei. Povestea s-a derulat în mare parte între războaiele mondiale, este poate firesc să nu fie atât de cunoscută. Mai mult, mare parte din informațiile apărute în presă despre acest sunt eronate sau incomplete.
Dar cred că Marius Mitran, omul care a semnat prefața, o descrie cel mai bine, cel mai frumos:
,,Despre povestea acelei Craiove este cartea, a acelei echipe și, mai ales, a acelui oraș, fabulos, mitic aproape, cel mai frumos din lume, cu mulți, foarte mulți ani înainte ca un poet de geniu, cum sunt absolut toți oltenii, să fi scris cum e ea, Craiova, văzută din car”.
Cartea este, înțelegi acum, un cântec pentru Oltenia, o declarație de iubire, un recurs pentru dreptatea atât de frumoasei echipe FC Craiova, campioana de război din anul 1943.
La ce să se aștepte cititorii să descopere în carte?
– M-am gândit mult în ultimele zile la acest aspect. Am făcut și o recomandare: cei care nu iubesc nebunește Craiova, fotbalul și istoria ar trebui să nu ia în seamă apariția acestei cărți.
Să se aștepte la istoria fotbalului craiovean de la prima minge lovită în oraș până în 1948, anul apariției echipei noastre de astăzi, Universitatea Craiova.
Povestea este înrămată în detalii despre societatea acelor ani, oamenii și obiceiurile acelor ani. Iulian a cules din arhive povestioare minunate, unele amuzante, unele tragice.
Ce ne-ați putea spune despre fotbalul din Craiova din Primul și Al Doilea Război Mondial?
– S-a jucat în condiții de război, unii fotbaliști marcau astăzi un gol și mâine plecau pe front. Unii s-au întors și au continuat să joace, alții s-au întors schilodiți sau nu s-au mai întors niciodată. Au fost anii de apus ai fotbalului finanțat de oamenii cu bani, moșieri sau industriași, viitorii ,,exploatatori” înfierați de comuniști.
Imediat după instaurarea comunismului a fost ucis fără milă fotbalul romantic. Craiova a reușit să se claseze pe primul loc într-un campionat jucat în plin război datorită finanțatorului Puiu Pleșia, o figură centrală a cărții.
Cât timp v-a luat să redactați această carte și cât de multă muncă stă în spatele „Football Club Craiova. Regina neîncoronată a fotbalului românesc”?
– Am spus că în 2016 am auzit pentru prima dată ideea acești cărți. Sunt sigur că Iulian Meianu a dat startul muncii chiar atunci. Știu ce a însemnat: sute de ore în arhive, deplasări în unele orașe, căutarea de informații în cimitire, în cavouri. A fost o cercetare extraordinară pentru care trebuie felicitat doar el.
Eu am așteptat să termine și, așa cum a spus el la un moment dat, am ,,dat drumul la viori”. Este motivul pentru care susțin că autorul principal al este prietenul meu bun și vechi, Iulian Meianu de la Sibiu.
Locul în care va fi lansată cartea, uluitorul Muzeu al Cărții și Exilului Românesc, este perfect pentru această carte, care ascunde în fiecare pagină parfumul de glorie al orașului cu o mie de milionari, Craiova noastră.
Coperta este realizată de un alt mare iubitor al Craiovei, Dragoș Andreescu, unul dintre oamenii care studiază și promovează arhitectura și poveștile vechi ale Băniei. Cartea este, așa cum ți-am spus și la început, o declarate de dragoste pentru orașul Craiova, o plecăciune în fața bătrânului oraș de pe Jiu.