Povestea atacantului care n-are voie să ne lovească

Vlad Chiricheş şi Dorin Goian, cei care vor fi, cel mai probabil, titulari, mîine, cu Ungaria, vor avea o sarcină extrem de grea: să-l blocheze pe cel mai periculos om din ofensiva maghiarilor,...
06.09.2013 | 00:17
Povestea atacantului care nare voie sa ne loveasca
ADVERTISEMENT

Vlad Chiricheş şi Dorin Goian, cei care vor fi, cel mai probabil, titulari, mîine, cu Ungaria, vor avea o sarcină extrem de grea: să-l blocheze pe cel mai periculos om din ofensiva maghiarilor, Adam Szalai, un tanc de 1,93 metri şi cu o poftă deosebită de gol în acest debut de sezon. Atacantul este într-o formă foarte bună, avînd două goluri marcate pentru Ungaria în preliminariile CM şi patru reuşite în cele 8 partide jucate pentru Shalke 04, în toate competiţiile!

Vîrful de 25 de ani a fost transferat în această vară de Shalke 04, club ce i-a plătit lui Mainz 8 milioane de euro, dar cariera lui Szalai nu a fost presărată doar cu momente fericite.

ADVERTISEMENT

Goluri multe la Real Madrid, dar degeaba

Puştiul Szalai şi-a făcut junioratul la Ujpest şi la Honved, fiind remarcat de scouterii lui VfB Stuttgart în 2006, la vîrsta de 19 ani. A evoluat timp de un sezon pentru echipa secundă a nemţilor, punctînd de 5 ori în 33 de partide.

În 2007, Real Madrid a plătit pentru Szalai 500.000 de euro. A jucat doar pentru Real Castilla între 2007 şi 2010, contabilizînd un total de 23 de goluri în 71 de meciuri. Chiar dacă a înscris destul de mult, n-a primit niciodată o şansă printre ”galactici”. S-a reorientat şi a dat curs unei reveniri în Bundesliga. Transferul la Mainz din 2010, pentru 600.000 de euro, a însemnat rampa perfectă de lansare.

ADVERTISEMENT

 

L-a depăşit pe Miriuţă la marcatori

La Mainz a început în forţă. A marcat primul său gol în victoria cu Borussia Dortmund (1-0), apoi a reuşit golul victoriei în faţa lui Bayern Munchen (2-1). Uriaşul de 1,93 metri, ce părea de neoprit în faţa porţii, a fost doborît de o accidentare groaznică!

14 ianuarie 2011 este cea mai neagră zi din viaţa lui Szalai, dată pe care atacantul vrea să şi-o şteargă din memorie. Atunci, în minutul 12 al partidei, Szalai s-a ciocnit cu portarul advers, Tobias Sippel, şi a suferit o accidentare foarte gravă: entorsă de genunchi cu ruptură de ligamente încrucişate!

ADVERTISEMENT

Intervenţia chirurgicală şi perioada de recuperare l-au ţinut pe Adam departe de gazon un an întreg. Pe 22 ianuarie 2012, a revenit pe teren şi a pornit maşina de goluri. Mainz a terminat sezonul precedent pe locul 13, iar Adam Szalai a fost golgeterul formaţiei, tot cu 13 goluri marcate.

Cu cele 13 reuşite, Szalai a devenit cel mai bun marcator maghiar din istoria Bundesligii, devansîndu-i pe Lajos Detari şi Vasile Miriuţă, ambii cu cîte 11 goluri într-un sezon, pentru Eintracht Frankfurt, respectiv Energie Cottbus.

ADVERTISEMENT

În iunie anul acesta, Szalai a semnat un contract pe patru sezoane cu Shalke 04 şi, pe lîngă golurile din Bundesliga, a contribuit din plin şi la calificarea viitoarei adversare a Stelei din grupele Champions League în play-off-ul competiţiei. După 1-1, în Germania, Shalke a învins-o pe PAOK Salonic la ea acasă, 3-2, Adam scuturînd plasa de două ori.

ADVERTISEMENT