News

Povestea Champ du Golf! “România are şanse să devină o ţară în care acest sport să fie foarte popular”

31.05.2018 | 17:44
Champ du Golf, primul club indoor din România cu tehnologie TrackMan

Champ du Golf este primul club de golf indoor din România realizat în ţara noastră cu ajutorul tehnologiei TrackMan. În plus, de la începutul lunii mai, clubul le oferă celor mici şansa de a învăţa tainele sportului regal la prima Şcoală de Golf destinată copiilor.

Adrian Sasu, fondatorul Champ du Golf, a oferit un interviu în exclusivitate pentru FANATIK.RO în care a vorbit, printre altele, şi despre proiectul pe care l-a dezvoltat la Baloteşti, dar şi despre beneficiile practicării acestui sport nobil. VEZI IMAGINI SUS ÎN GALERIA FOTO.

“Vreau să extind Champ du Golf în următorii ani”

Cum și când ți-a venit ideea de a fonda Champ du Golf? Există un proiect pentru extinderea clubului în următorii ani?

– Fiind pasionat de golf am vizitat mai multe ţări şi terenuri iar la un moment dat, am descoperit, în Danemarca, golful indoor. În primă fază, mi s-a părut un pic abstract să joci golf într-un simulator; după care am studiat acest model de business şi am înțeles ce beneficii uriașe iți poate aduce simulatorul de golf. Deoarece în Bucureşti nu existau multe opțiuni, dar cu toate astea, există un număr destul de mare de jucători, m-am gândit ca ar fi extraordinar dacă şi în România am putea beneficia de performanțele unor simulatoare precum TrackMan. Existau mai multe beneficii, ca de exemplu: ca să joci golf pe un teren real, ai nevoie de un Green Card, adică mai exact, acest Green Card garantează faptul că ai avut un număr de lecții minime cu un antrenor, că știi regulile şi conduita jocului de golf. În mod normal, Green Card-ul, îl poți obţine într-un driving range, în cazul nostru, în București, acest lucru se poate face la Stejarii Country Club, însă după ce am luat contact cu tehnologia TrackMan, am înțeles de ce în ţările din Vestul Europei, cluburile de golf indoor sunt la mare căutare. Aceste simulatoare te ajută să înveţi golf mult mai repede şi corect. De asemenea tot ele îi ajută pe jucători să își corecteze mișcările şi calitatea jocului, dar şi să performeze într-un timp mult mai scurt. Cred ca am făcut o alegere bună deoarece la Champ du Golf ai posibilitatea să înveți golf ca un profesionist într-un timp record.

Adrian Sasu, fondatorul Champ du Golf
Adrian Sasu, fondatorul Champ du Golf

Îmi doresc foarte mult să extind acest club în următorii ani, odată cu creșterea interesului faţă de acest sport. Este de reținut faptul că în România, acest sport nu este perceput corect. Este cumva văzut ca un sport elitist, al oamenilor bogați, dedicat unei anumite clase sociale. În realitate este doar o chestiune de lipsă de informare, să precizez că în ţările din Europa de Vest la fel şi în America, golful este un sport extrem de popular, care adună în jurul său oameni de toate vârstele şi de toate categoriile sociale. În primul rând, golful este o activitate care îți creează o enorm de multă satisfacție, apoi este un sport care îți solicită organismul într-un mod substanțial şi nu în ultimul rând este un joc strategic care îți dezvoltă sau îți provoacă activitatea cerebrală. Fără nici un fel de interes de business, aş recomanda cititorilor dumneavoastră pur şi simplu sa încerce, măcar odată în viată, să joace golf, iar apoi sunt ferm convins că fiecare va avea multe lucruri de povestit.

De ce ai ales să practici golful? Care a fost primul contact cu acest sport?

– Eram într-o perioada extrem de stresantă din viaţa mea, simțeam că nu mai aveam timp pentru nimic, simțeam că oboseala mă copleșește şi parcă nu mai aveam nici un fel de mulțumire de sine. Atunci, naşul meu de cununie, mi-a recomandat să iau atitudine asupra stilului de viaţă şi sa găsesc o modalitate de a ieși din acea zonă mai puțin plăcută. L-am întrebat ce aş putea să fac, dacă are vreo idee, iar el mi-a recomandat să încerc să joc golf. În primă fază am râs şi i-am spus că nu văd cum m-ar putea ajuta „datul cu bâta-n minge”. Iar el mi-a zis: „Lasă, încearcă şi vorbim după aia”. După prima lecție de golf, am înțeles ce a vrut să zică si iată că au trecut ceva ani de atunci iar plăcerea şi pasiunea pentru acest sport tot creşte. Am ajuns în momentul de faţă nu doar să practic acest sport, ci să mă număr printre cei care au decis sa investească în el.

Ce personalități au venit să joace golf la Champ du Golf?

– Pe motivul GDPR am să-mi permit să nu răspund la acestă întrebare deoarece cu lege sau fără lege, Champ du Golf ţine mult şi respectă intimitatea şi nevoia de confidențialitate a clienților noștri. Însă, vă pot spune că sunt destul de multe persoane publice care ne calcă pragul în fiecare zi.

Cinci turnee se vor organiza la Champ du Golf în sezonul 2018-19

Câte turnee vor fi organizate la Champ du Golf în 2018? Care sunt condițiile de participare?

– Noi am deschis acest club pe 23 Septembrie 2017 şi până în acest moment am organizat trei turnee mari care s-au bucurat de o popularitate enormă în rândul jucătorilor de golf. Acestea au fost: Turneul “Prinţul Dimitrie Sturdza” powered by Porsche, DerTour powered by Six Senses and Qatar Trophy şi UniCredit Leasing Championship. Aceste trei turnee au avut premii foarte atractive cum ar fi: excursie în Maldive la hotel de 5 stele, bilete la semifinalele şi finala UEFA Champions League sau chiar Test Drive pe circuitul de Formula 1 din Istanbul cu 25 de modele Porsche. Pentru sezonul 2018-2019 ne-am propus un număr de cinci turnee. Condiția de participare este una cât se poate de simplă şi anume, participanții trebuie să fie jucători amatori şi să dețină un Green Card.

Odată cu înființarea clubului s-a deschis și prima Universitate de golf din sud-estul Europei. Cum i-ai convins și cât de greu a fost să-i aduci în România pe cei de la TrackMan?

– Probabil cel mai important lucru realizat este obținerea licenței pentru prima Universitate de Golf din sud-estul Europei. Nu a fost extrem de greu să conving o companie precum TrackMan, dar a fost surprinzător pentru ei faptul ca se dorește ca în România să se realizeze un astfel de proiect. Este un proiect foarte important deoarece dispunem de tot Know-How-ul lor astfel încât cei care doresc să învețe să joace golf o pot face la fel ca un profesionist, ba mai mult avem posibilitatea ca pentru cei care doresc o carieră in golf sa obțină școlarizarea şi toate acreditările necesare pentru acest lucru.

Care sunt beneficiile unui joc de golf într-un club indoor?

– Așa cum am mai răspuns, beneficiile sunt nenumărate şi este destul de dificil de explicat fără exemplificare reală. Pe scurt vă pot spune că golful indoor poate fi tratat precum mersul la sală, ajutându-te să înțelegi şi să înveți mai bine jocul de golf dar şi să performezi mai bine pe terenul real. Indoor-ul este o completarea excelentă pentru outdoor. Dacă mă întrebați pe mine, pentru un pasionat al acestui sport, programul ar putea să sune cam așa: de două ori pe săptămână practică la indoor, iar weekend-ul pe terenul de golf pentru binele meritate victorii.

Copiii sunt aşteptaţi la şcoala de golf de la Champ du Golf

Din luna mai, la Champ du Golf s-a deschis prima școală de vară de golf pentru copii din România. Care sunt sfaturile pe care le-ai da unui copil care vrea să învețe tainele golfului?

– Ideea cu școala de vară a venit dintr-o necesitate firească. Şi eu sunt tata de copii, fiind şi pasionat de golf, a fost simplu să înțeleg importanţa acestui sport în rândul copiilor. Este foarte interesant să observi câtă bucurie se vede în ochii copiilor atunci când reușesc să facă un contact corect cu mingea. Mă bucură foarte tare să văd deja destul de mulți copii care vin la cursurile organizate de noi. Nu știu dacă părinții sunt cei care le-au influențat sau a fost pur şi simplu dorința lor însă pare ca acestă activitate atrage atenția mai multor oameni din Romania. De altfel, dacă ne dorim ca golful să fie la fel de corect înțeles ca în ţările din Vestul Europei, consider că ar trebui să începem de la copii. Singurul sfat pe care îl pot da, care este mai degrabă o recomandare: să aibă curiozitatea de a încerca un sport care cel mai probabil le va aduce foarte multă satisfacție, dar şi o percepție diferită şi, consider eu, benefică faţă de lumea în care trăim.

Copiii sunt aşteptaţi la Champ du Golf
Copiii sunt aşteptaţi la Champ du Golf

Care este viitorul golfului în România

Ce presupune un curs la școala de golf pentru copii? De câte lecții vor beneficia aceștia?

– Copiii vor beneficia de zece lecții care reprezintă un minim pentru obținerea Green Cardul-ui şi vor avea de susținut două examene, unul indoor şi altul outdoor. Nu au nevoie decât de un tricou polo, o pereche de pantaloni scurți şi o pereche de adidași; restul de echipament îl vom oferi noi. Probabil ați vrut să mă întrebați şi de costuri, vă pot spune că în acestă perioadă avem o ofertă exclusiv pentru copii, 900 RON pentru cele zece ședințe de golf şi 450 RON pentru cele două zile de examinare. În aceste costuri sunt incluse toate necesitățile precum: antrenor, echipamente, fee-ul pentru terenul indoor, cât şi cel outdoor.

Cum vezi golful românesc peste zece ani?

– Fără lipsă de modestie, cred cu tărie, că dacă mai apar vreo trei-patru investitori care să trateze golful cu aceeași pasiune ca şi mine, România ar avea șansa să se numere printre ţările în care acest sport este foarte popular. Şi de ce nu, chiar să ajungem să avem jucători de golf care să ne reprezinte cu mândrie în competițiile internaționale așa cum face Simona Halep în tenis.