Life

Povestea ciudată de viață a lui Barbu Lăutaru. Primul mare artist popular al României s-a stins în anonimat, nimeni nu știe unde e îngropat

Cine a fost Barbu Lăutaru? Primul cel mai mare artist popular al României a murit uitat de lume și nu se știe unde a fost înhumat.
24.05.2023 | 10:41
Povestea ciudata de viata a lui Barbu Lautaru Primul mare artist popular al Romaniei sa stins in anonimat nimeni nu stie unde e ingropat
Cine a fost Barbu Lăutaru. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Barbu Lăutaru, pe numele său Vasile Barbu a fost primul mare artist popular de la noi din țară. Avându-și originile în una dintre cele mai vechi familii de artiști s-a bucurat de faimă și a devenit o adevărată legendă. Dar moartea l-a găsit în anonimat și nu se știe unde a fost îngropat.

Povestea legendară a lui Barbu Lăutaru

Țara noastră are o vastă istorie atunci când vorbim despre artă. Iar dacă facem referire la lăutărie, e imposibil să nu fi auzit de Romica Puceanu sau, recent, de regretatul Nelu Ploieșteanu ultimul lăutar al României, care s-a stins în urmă cu doi ani.

ADVERTISEMENT

Însă primul artist popular cunoscut vreodată la noi a fost Barbu Lăutaru. Pe numele său real Vasile Barbu a trăit, se crede, în perioada 1780-18 august 1858, la Iași. Provenea dintr-o familie veche de artiști și timp de 40 de ani a fost staroste al lăutari din Moldova.

Prin creațiile sale, a îmbogățit cultura muzicii populare de tip lăutăresc, îmbinând elemente elementele locale cu cele orientale și occidentale combinate cu romanțele din Rusia. Asta a făcut ca Barbu Lăutaru să ajungă renumit în lume.

ADVERTISEMENT

A avut numeroase turnee prin țările românești, chiar și prin Basarabia, la Chișinău și Telenești. De asemenea, l-a făcut pe Franz Liszt să-l admire atunci a trecut prin Moldova, în iarna anului 1847.

Atunci, ziarul francez La Vie parisienne, scria că Barbu Lăutaru a reprodus impecabil o improvizație a lui Franz Liszt, la conacul lui Vasile Alecsandri. Datorită acestei întâmplări, dar nu numai, artistul român a devenit o adevărată personalitate de legendă.

ADVERTISEMENT

Ultimii ani de viață ai lăutarului, învăluiți în mister

Darul său muzical excepțional a făcu ca Barbu Lăutaru, care era fiul unui rob- Stan Barbu- a făcut ca în jurul vârstei de 20 de ani, să fie ale staroste al lăutarilor. Asta se întâmpla în anul 1804, iar înscrisurile care o dovedesc datează din 1842.

În ultimii ani de viață, însă, marele lăutar a intrat într-un con de umbră. Nu mai apărea deloc în scrierile de la acea vremea și era mai mult o legendă la petreceri. În cartea, Barbu Lăutarul. Imaginea celui mai zbuciumat veac, Adrian Pascu spunea că ar fi fost văzut cântând Hora Unirii, pe 24 ianuarie 1859.

ADVERTISEMENT

Astfel, deși există variantă în care s-a stins din viață pe 18 august 1958, se mai spune că ar murit la 12 decembrie 1961. Data este acceptată de Viorel Cosma în volumul Lăutarii de ieri și de azi. Și asta pentru că data vehiculată inițial ar fi fost mult prea îndepărtată, având în vedere că dispariția sa a fost regretată, alături de cea a lui Niculae Picu, în 1965, în scrierea Foaea societății pentru literatura și cultura română în Bucovina.

Locul său de veci nu este cunoscut. Se spune că Barbu Lăutaru ar fi fost înmormântat la Biserica Zlataust din Iași, dar nu există niciun document care să ateste presupunerea. Marele artist popular a avut trei fii, Gheorghe, Ioan și Vasile.

Toți erau cunoscuți sub apelativul Scripcarul și îi călcau pe urme. Cu toții câștigau bani frumoși, în așa fel încât în anul 1845 s-au răscumpărat din robie. Cât despre Barbu Lăutaru este incert instrumentul la care a cântat. A fost portretizat cântând la cobză, la nai, dar și la vioară.

ADVERTISEMENT
Tags: