Fotbal international

Povestea controversată a lui Trifon Ivanov! “Lupul bulgar” a decedat subit la 50 de ani

O veste-şoc a bătut pe telexurile agenţiilor de presă din întreaga lume. Fostul internaţional bulgar, Trifon Ivanov, s-a stins la numai 50 de ani. cauzele decesului, stabilite de medici, vorbesc...
15.02.2016 | 12:53
O veste-şoc a bătut pe telexurile agenţiilor de presă din întreaga lume. Fostul internaţional bulgar, Trifon Ivanov, s-a stins la numai 50 de ani. cauzele decesului, stabilite de medici, vorbesc despre un infarct. În urma pletosului apărător bulgar rămâne o carieră de legendă.
Lupul bulgar
Fundaş de fier, ceva combinat între Bumbescu şi Andone, ca să folosim termeni de comparaţie din aceeaşi perioadă, Trifon Ivanov a avut, întotdeauna, o charismă aparte pe teren. A avut şansa de a juca în Generaţia de Aur de dincolo de Dunăre, fiind titular la Campionatul Mondial din 1994, sau la Campionatul European din 1996. Supranumit ”Lupul bulgar”, Trifon Ivanov a fost pilonul în jurul căruia s-a construit apărarea Bulgariei. Microbiştii din sudul ţării, care în perioada comunistă vedeau fotbal la televiziunea bulgară, şi-l aduc aminte, cu siguranţă,  pe cel de care, de acum încolo, trebuie să vorbim doar la trecut.
Carieră fulminantă
A început fotbalul la echipa din oraşul său natal, Etar Veliko Tarnovo. S-a transferat apoi la CSKA Sofia, iar în 1991, după căderea comunismului, a ajuns la Real Betis, în Spania. Pe tărîm  andaluz a impresionat şi prin apetitul său ofensiv, marcînd 9 goluri. A mai jucat la Neuchatel Xamax, Rapid Viena, Austria Viena sau Florisdorfer. Cele mai mari reuşite le-a înregistrat în oraşul valsului, în tricoul rapidist. Aici a cîştigat Cupa Austriei, campionatul, şi a ajuns în finala Cupei Cupelor, pierdută cu 1-0 în faţa celor de la PSG. Trifon l-a marcat atunci la sînge pe brazilianul Rai, fiind unul dintre cei mai buni jucători ai austriecilor.
Bronz mondial cu Bulgaria
Cea mai mare performanţă a carierei sale s-a notat sub culorile echipei naţionale a Bulgariei. Generaţia lui Stoicikov şi Sirakov avea spatele asigurat de tenacitatea lui Trifon Ivanov. Ca o ironie poate, Ivanov a înscris un gol, în campania preliminară pentru Mondialul american din 1994, chiar pe Praterul vienez, cînd Bulgaria a fost învinsă cu 3-1.
Bulgaria a făcut furori dincolo de Ocean. În meciul decisiv din grupe, vecinii noştri învingeau Argentina cu 2-0, într-un meci în care Batistuta n-a mişcat în faţa lui Trifon. Apoi l-a anihilat pe Klinsmann în sfertul de poveste, în care Bulgaria trimitea Germania acasă.
Bulgaria a pierdut atunci finala mică în faţa Suediei, cu 4-0, dar conform regulamentului, ambele echipe au fost medaliate cu bronz.
Trifon Ivanov a fost acelaşi fundaş de fier şi la Europeanul din 1996, cînd Bulgaria ne-a învins cu 1-0. De la acel turneu final a rămas curajul lui de a şuta, din lovitură liberă, de la aproape 50 de metri, balonul trecînd, ca un trasor, foarte aproape de poartă.
Sfîrşit prematur
Ca orice jucător mare, Trifon Ivanov a fost un tip controversat. Mulţi spun că nu s-a îngrijit de propria sănătate. Poate că aşa este, dar cine are dreptul să-l judece?
În urma lui Trifon Ivanov, decedat în satul său natal, la  Samovodene, rămîne o carieră inegalabilă şi un şir infinit de regrete. Trifon Ivanov a fost, inclusiv pentru iubitorii de fotbal dintr-o parte a României, un idol.
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar...
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar antrenorul principal a ripostat!
Cât mai rămâne Domul de foc deasupra Europei. Căldura infernală bate record după...
Cât mai rămâne Domul de foc deasupra Europei. Căldura infernală bate record după record
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Românii din diaspora au trimis 6,5 miliarde de euro în ţară în 2023....
Românii din diaspora au trimis 6,5 miliarde de euro în ţară în 2023. Din ce stat vin cei mai mulţi bani
Andrei Burcă s-a căsătorit! Cât de frumoasă este şi cu ce se ocupă...
Andrei Burcă s-a căsătorit! Cât de frumoasă este şi cu ce se ocupă soţia fundaşului naţionalei
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o...
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o relație cu un bărbat! 'Cel mai frumos lucru în viață e să ai alături partenerul potrivit'
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre...
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre petrecerea anului
O rețetă românească face furori în Europa. Am aflat secretul
O rețetă românească face furori în Europa. Am aflat secretul
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu...
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu s-a lăsat până nu a luat-o de soție. Diferența de 45 de ani nu a contat. ''Îl invitam peste tot, dar mă refuza''
Răsturnare de situație. Gabriel Resources a obținut suspendarea executării hotărârii prin care România...
Răsturnare de situație. Gabriel Resources a obținut suspendarea executării hotărârii prin care România a câștigat procesul de arbitraj pentru Roșia Montană
Cum se folosește, de fapt, corect ventilatorul. Trucul care îți răcorește casa imediat,...
Cum se folosește, de fapt, corect ventilatorul. Trucul care îți răcorește casa imediat, necunoscut de români