Fotbal international

Povestea controversată a lui Trifon Ivanov! “Lupul bulgar” a decedat subit la 50 de ani

O veste-şoc a bătut pe telexurile agenţiilor de presă din întreaga lume. Fostul internaţional bulgar, Trifon Ivanov, s-a stins la numai 50 de ani. cauzele decesului, stabilite de medici, vorbesc...
15.02.2016 | 12:53
O veste-şoc a bătut pe telexurile agenţiilor de presă din întreaga lume. Fostul internaţional bulgar, Trifon Ivanov, s-a stins la numai 50 de ani. cauzele decesului, stabilite de medici, vorbesc despre un infarct. În urma pletosului apărător bulgar rămâne o carieră de legendă.
Lupul bulgar
Fundaş de fier, ceva combinat între Bumbescu şi Andone, ca să folosim termeni de comparaţie din aceeaşi perioadă, Trifon Ivanov a avut, întotdeauna, o charismă aparte pe teren. A avut şansa de a juca în Generaţia de Aur de dincolo de Dunăre, fiind titular la Campionatul Mondial din 1994, sau la Campionatul European din 1996. Supranumit ”Lupul bulgar”, Trifon Ivanov a fost pilonul în jurul căruia s-a construit apărarea Bulgariei. Microbiştii din sudul ţării, care în perioada comunistă vedeau fotbal la televiziunea bulgară, şi-l aduc aminte, cu siguranţă,  pe cel de care, de acum încolo, trebuie să vorbim doar la trecut.
Carieră fulminantă
A început fotbalul la echipa din oraşul său natal, Etar Veliko Tarnovo. S-a transferat apoi la CSKA Sofia, iar în 1991, după căderea comunismului, a ajuns la Real Betis, în Spania. Pe tărîm  andaluz a impresionat şi prin apetitul său ofensiv, marcînd 9 goluri. A mai jucat la Neuchatel Xamax, Rapid Viena, Austria Viena sau Florisdorfer. Cele mai mari reuşite le-a înregistrat în oraşul valsului, în tricoul rapidist. Aici a cîştigat Cupa Austriei, campionatul, şi a ajuns în finala Cupei Cupelor, pierdută cu 1-0 în faţa celor de la PSG. Trifon l-a marcat atunci la sînge pe brazilianul Rai, fiind unul dintre cei mai buni jucători ai austriecilor.
Bronz mondial cu Bulgaria
Cea mai mare performanţă a carierei sale s-a notat sub culorile echipei naţionale a Bulgariei. Generaţia lui Stoicikov şi Sirakov avea spatele asigurat de tenacitatea lui Trifon Ivanov. Ca o ironie poate, Ivanov a înscris un gol, în campania preliminară pentru Mondialul american din 1994, chiar pe Praterul vienez, cînd Bulgaria a fost învinsă cu 3-1.
Bulgaria a făcut furori dincolo de Ocean. În meciul decisiv din grupe, vecinii noştri învingeau Argentina cu 2-0, într-un meci în care Batistuta n-a mişcat în faţa lui Trifon. Apoi l-a anihilat pe Klinsmann în sfertul de poveste, în care Bulgaria trimitea Germania acasă.
Bulgaria a pierdut atunci finala mică în faţa Suediei, cu 4-0, dar conform regulamentului, ambele echipe au fost medaliate cu bronz.
Trifon Ivanov a fost acelaşi fundaş de fier şi la Europeanul din 1996, cînd Bulgaria ne-a învins cu 1-0. De la acel turneu final a rămas curajul lui de a şuta, din lovitură liberă, de la aproape 50 de metri, balonul trecînd, ca un trasor, foarte aproape de poartă.
Sfîrşit prematur
Ca orice jucător mare, Trifon Ivanov a fost un tip controversat. Mulţi spun că nu s-a îngrijit de propria sănătate. Poate că aşa este, dar cine are dreptul să-l judece?
În urma lui Trifon Ivanov, decedat în satul său natal, la  Samovodene, rămîne o carieră inegalabilă şi un şir infinit de regrete. Trifon Ivanov a fost, inclusiv pentru iubitorii de fotbal dintr-o parte a României, un idol.