News

Povestea cutremurătoare a pacientului ars, transferat în Belgia. A ajuns la spitalul din străinătate infectat cu trei bacterii

29.01.2021 | 19:21
Povestea cutremuratoare a pacientului ars transferat in Belgia A ajuns la spitalul din strainatate infectat cu trei bacterii
ADVERTISEMENT

Povestea tragică a bărbatului transferat în Belgia cu arsuri pe 70% din suprafața corpului amintește de drama de la Colectiv și scoate din nou la iveală scheleții ascunși în dulapul unui sistem sanitar „putrezit”. După primele analize, doctorii belgienii au descoperit că ar fi infectat cu trei bacterii.

Bărbatul, în vârstă de 52 de ani, s-a electrocutat la locul de muncă, în Constanța. În urmă cu o săptămână a fost adus cu un elicopter SMURD la Iaşi, la Clinica de Arşi de la Spitalul Sfântul Spiridon, unde a primit îngrijiri medicale în secţia de Terapie Intensivă. Familia a fost cea care i-a găsit apoi un loc într-o clinică de profil din străinătate.

ADVERTISEMENT

Abia în urmă cu 2 zile, Ministerul Sănătăţii şi-a dat acordul de zbor pentru acest pacient. Autorităţile române programaseră miercuri transportul. Zborul a fost însă anulat, din cauza vremii. Joi, pacientul a plecat în cele din urmă spre Belgia, dar avionul s-a întors din drum la scurt timp din cauza unei defecțiuni. După încă o zi în tensiune, familia bărbatului a aflat că o aeronavă a armatei îl va transporta vineri dimineață în Belgia. După ce s-a făcut ping-pong cu viața unui om, analizele arată că bărbatul din Constanța s-a mai și infectat cu bacterii în spitalele din România.

Bătaie de joc. Ne amintim mereu de Colectiv, dar nu se face niciodată nimic concret

După fiecare tragedie o luăm de capăt. Căutam vinovați, anunțăm schimbări, controale şi verificări nesfârşite. Dar niciodată nu se rezolvă nimic cu adevărat. Dovada este din nou elocventă după tragedia de vineri dimineată de la spitalul Matei Balș din Capitală. Trecuseră doar 2 luni de la momentul horror din Piatra Neamț. Și atunci s-a promis o schimbare. Nu se schimbă nimic. Vorbe goale și promisiuni pierdute în vânt. Asta carcaterizează un sistem care ascunde prea multe probleme.

ADVERTISEMENT

Tot timpul ne aducem aminte şi suntem revoltaţi că de la tragedia Colectiv, din 2015 încoace, nu s-a făcut nimic pentru îndreptarea lucrurilor în sistemul de sănătate (inclusiv prin faptul că România nu a reuşit nici până acum să facă ceva pozitiv pentru tratarea marilor arşi în ţară). De asemenea, nu s-a mișcat nimic nici pentru aflarea adevărului, pentru stabilirea responsabililor şi pedepsirea conform legii a vinovaţilor!

„Suntem singura țară din lumea asta care nu vrea să învețe din greșeli și nu vrea să producă schimbarea. Oamenii care ar trebui să ia măsuri concrete sunt aceiași care își mențin funcțiile de ani de zile, iar lucrurile nu se mișcă”, a spus Eugen Iancu, membru fondator al Asociației Colectiv, pentru Rfi.ro

ADVERTISEMENT

Povestea tragică a pacientului mutat în Belgia dezgroapă din nou molile unui sistem sanitar mucegăit

Dincolo de acest ghinion fără margini care s-a abătut peste bărbatul din Constanța, reapar permanente problemele ale sistemului medical românesc. Despre acest aspect a vorbit Ciprian Isacu, un medic român din Belgia, care s-a implicat și în această poveste, dar și în cazul pacienților de la „Colectiv”.

  • „Nu găsesc normal ca o țară din Comunitatea Europeană să își trimită arșii în străinătate sistematic”, a declarat acesta pentru Digi24.
ADVERTISEMENT

Pacientul ars din Constanța, plimbat prin trei spitale în România, a ajuns în Belgia. Medicii de acolo l-au evaluat, iar după primele analize s-a descoperit că este infectat cu trei bacterii.

Nu se știe deocamdată despre ce fel de bacterii este vorba. Amintim faptul că bărbatul a fost plimbat prin trei spitale din România:

  • Spitalul Județean din Constanța
  • Spitalul din Iași
  • Spitalul Floreasca din București

Echipa medicală din Belgia a transmis că îi vor face analize suplimentare și nu este exlus să descopere mai multe bacterii, potrivit sursei citate anterior.

Două încercări ratate de transfer în Belgia

S-a încercat peste tot să găsim loc. Am încercat la Viena, la Gratz, în Germania. Nu s-a găsit loc. În condițiile de astăzi ale pandemiei, foarte greu găsim locuri pentru pacienți în alte țări, mai ales cand e vorba de arșii de terapie intensivă”, Raed Arafat, șeful DSU.

Joi seara, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a informat că misiunea de transfer în Belgia cu o aeronavă SMURD planificată nu a putut fi efectuată din cauza unei defecţiuni apărute la avion, bolnavul fiind transportat la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca pentru continuarea îngrijirilor medicale.

Misiunea a fost programată iniţial pentru miercuri, dar a fost anulată din cauza condiţiilor meteo nefavorabile şi, ca atare, s-a încercat reluarea acesteia joi.

România e campioană la explicații. Ce a transmis Smurd

„Astăzi, 28.01.2021, începând cu ora 08,00, avionul Piper PA-42 Cheyenne III aflat în dotarea IGAv, echipat pentru misiuni SMURD, a decolat de la Bucureşti pentru transferul unui pacient cu arsuri prin electrocuţie de la Iaşi la Bruxelles, Belgia.

Odată preluat pacientul de la unitatea spitalicească din Iaşi, în planul derulării misiunii de transfer era prevăzută o aterizare la Timişoara, în vederea alimentării aeronavei. După decolarea de la Timişoara, piloţii IGAv au constatat funcţionarea necorespunzătoare a instalaţiei de presurizare a cabinei avionului şi astfel misiunea de zbor a fost anulată”, a precizat DSU.

În aceste condiţii, s-a luat atunci decizia transferului pacientului la Bucureşti, la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, la Secţia de chirurgie plastică şi repatorie.

Opinia lui Raed Arafat:

“La Timișoara, după alimentare, în cursul decolării, sistemul de presurizare n-a funcționat. Pilotul a luat decizia corectă de a se întoarce și a primit dispoziția să vină către București, pentru că putea să vină la înălțime joasă în România”.

Vineri, 29 ianuarie, transferul a fost reușit în cele din urmă. Au apărut alte probleme

O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, a efectuat vineri o misiune umanitară pe ruta Otopeni – Bruxelles – Otopeni, pentru transportul, în regim de urgenţă, a unui pacient care a suferit arsuri, a informat MapN.

Potrivit unui comunicat, echipa medicală care a monitorizat pacientul pe timpul zborului a fost formată din specialişti din cadrul SMURD şi Ministerului Apărării Naţionale.

În cele din urmă, coșmarul bărbatului din Constanță, trece în mâinile belgienilor. După primele teste s-a descoperit că pacientul are trei infecții luate din spitalele din România.

ADVERTISEMENT