Fotbal international

Povestea de dragoste dintre Real Madrid şi UEFA Champions League! Seara magică a lui Ronaldo împotriva lui Juventus

Real Madrid a traversat Italia, prin Torino, dar fără să atingă pământul. Succesul categoric al “albilor”, ne depăşeşte încă din faza de schiţă. Juve n-a jucat rău, dar poezia pură îşi demite, de la bun început, criticii şi nu lasă loc de interpretări.
05.04.2018 | 21:56
Povestea de dragoste dintre Real Madrid si UEFA Champions League Seara magica a lui Ronaldo impotriva lui Juventus

Versurile aseară au aparţinut echipei lui Zidane, care s-au impus, categoric, cu 3-0, după o seară magică a duo-ului Cristiano Ronaldo – Isco. Europa a aflat din nou, miercuri seara, că nu e de glumit cu Real Madrid în Liga Campionilor. Tot aseară, ignoranţii au fost puşi la zid, cu mâinile la spate, pe coji de nucă. E lecţia pe care fotbalul şi viata le-a oferit-o “cadou”, şi seara perfectă pentru a afla că tipul cu numărul 7 de la Real Madrid, Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro pe numele său complet, nu e explicabil prin fotbal. De aceea e de neînţeles pentru ei.

Inexplicabil, irepetabil, infailibil, inegalabil

Ca pe orice alt stadion pe care joacă, Cristiano a fost întâmpinat cu o mare de fluierături de publicul torinez. În minutul 64, acelaşi public s-a ridicat în picioare şi a trecut rapid de la antipatie deplină, la admiraţie profundă. Era minutul în care Cristiano avea să înscrie golul carierei, printr-o execuţie magnifică din foarfecă, în poarta miticului Gianluigi Buffon.

Orbiti de lumina degajată la aterizare de astrul portughez, fanii torinezi n-au avut altă replică, decât cea firească, a admiraţiei pentru un fotbalist fără egal. Apt şi impozant pentru asprimile sălbatice ale nordului britanic, Cristiano a ajuns la Madrid, unde s-a transformat aproape instantaneu, în mănuşa de aur care a pălmuit sângeros orice adversar care a stat în calea “albilor”. În timp, a demonstrat şi arătat tuturor ca el, “epigonul”, nu e explicabil prin fotbal, aşa cum niciuna din marile arte ale lumii nu e explicabilă prin prin tehnicile pe care le prezintă publicului larg.

Golurile de pe Juventus Stadium l-au transformat pe Cristiano într-un marcator mai bun în sferturile de finală ale Uefa Champions League decât sunt Raul şi Messi împreună, sau Juventus în întreaga sa istorie. Golurile de aseară au întărit legenda unui fotbalist, care n-are preţ şi pentru care toţi madrilenii, din întreaga lume, mulţumesc Divinităţii.

Isco si diferenţa naturală, care subliniază decalajul dintre epoci

Pe lângă Ronaldo, Isco a ieşit aseară în evidenţă printr-un joc perfect. Printr-un fotbal care continua seara magică dimpotriva Argentinei şi care confirma, totodată, diferenţa naturală dintre un fotbalist fenomenal al timpurilor noastre şi un fotbalist valoros al perioadei de până în anii 2000. Andaluzul a pasat decisiv la primul gol al lui Cristiano, printr-o pasa curbată care merge supusă spre ţintă, ignorând orice dogmatism în materie de fotbal. Isco nu-şi încheiase însă reprezentaţia în acel minut, iar fotbalul sau s-a ridicat aseară deasupra constrângerilor de loc şi timp. Spaniolul a bifat primul meci din carieră cu procentaj de 100% pase reuşite şi a făcut-o într-o seară de Champions League, în faza sferturilor de finală ale competiţiei, contra campioanei Italiei şi ultimei finaliste din Uefa Champions League. Şi a arătat lumii întregi , de ce de locul său e la  Madrid! Doar la Real Madrid!

Seară perfectă a Madridului

Zidane a mai închis aseară câteva guri încărcate de invidie şi cuvinte obscene. Tehnicianul blanco a trecut en fanfare peste o seară de Champions League care a scos în faţa să şi a Madridului său, un adversar puternic, riguros organizat şi susţinut frenetic de un public cald şi agresiv. E drept, Cristiano i-a uşurat enorm misiunea, după reuşita din minutul 3, când Isco l-a găsit inspirat în careu, iar portughezul nu i-a lăsat nicio speranţă bunicutului Gigi. Nu, nu Becali, ci marelui Buffon, spectactor de lux la reprezentaţia starului lusitan.

“Bătrâna Doamnă” a renunţat la hainele de gală, s-a dezbrăcat şi şi-a pus imediat, oripilată şi nervoasă, armura de război. Campioana Italiei, aflată în plină dieta de încăpăţânare, a căutat apoi să reintre rapid în joc, însă Higuain şi Chiellini n-au reuşit să înscrie în poarta bravului Navas. Real Madrid a respirat din nou după 25-30 de minute în care Juve chiar a arătat că e pe teren şi contează.

La 5 metri în faţa băncii tehnice, Zidane îi face semne disperate lui Modric să strângă lângă Casemiro, dar chiar dacă are aceleaşi origini, Luka nu e Mateo de la Paris, cel puţin nu când e vorba de “strâns” şi “organizat”. Are însă alte atuuri şi reuşeşte să iasă din orice încleştare cu capul sus şi pletele-i blonde în vânt. Pentru o clipă, ai senzaţia că Johann Cruyff s-a apucat din nou de fotbal, în secundele în care-l vezi pe croat cu câtă eleganţă îşi ucide adversarii chiar şi când e în defensivă. Minutele trec pe Juventus Stadium şi, chiar înainte de pauză, Juve mai lasă o dată impresia că poate reveni în meci. Era doar o impresie.

Cristiano Ronaldo multumeşte publicului italian pentru aplauze

Dybala caută fiecare spaţiu liber cu gratia lui de copil, care se opreşte din mers şi caută poemul perfect, pentru a-şi impresiona mama la serbarea de sfârşit de an. N-are însă pe ce să scrie, pentru că încă din start, Casemiro îi luase atât foaia cât şi stiloul.

Începe partea a doua şi Isco e în continuare autor de poezie desăvârşită. Infecţia continuă epidemic, iar Juventus nu-şi revine, pentru că Madridul e la conducerea partidei. Construcţia madrilenilor pare lentă, dar e sigură, în timp ce capacitatea de a crea situaţii de gol a torinezilor, dispare undeva în apropiere de terenul de ţintă blanco. Ramos şi Varane se bat pe mingile aeriene, în timp ce Carvajal şi Marcelo sunt mult mai “cuminţi” ca în alte dăţi.

Zidane joacă practic fără extreme, în timp ce Isco distribuie tot, oriunde, oricând. Dificil să accepţi un astfel de randament când îi eşti adversar. Nici nu pare să fie legal ca echipa pe care o înfrunţi să aibă în teren două maşinării de pase precum Isco şi Kroos. Iar când ai senzaţia că lucrurile se mai pot schimba, la scurt timp după ce Pipita îl încearcă pe Navas timid, Cristiano Ronaldo se desprinde din nou de firescul plictisitor şi face 2-0. Cum o face, rămâne să povestiţi şi voi, copiilor şi nepoţilor voştri.

Al 14-lea gol în acest sezon de Uefa Champions League e definiţia perfecţiunii în fotbal. Iar explicaţia stă pitita undeva între raţiune, matematică şi geniu. Şi ca totul să fie perfect, Ronaldo dă şi pasa de 3-0, pentru reuşita lui Marcelo, un alt fotbalist fără aripi, care pare că te seduce folosindu-şi doar ochii. Cakir priveşte ceasul şi consideră că n-are rost să prelungească agonia gazdelor. Fanii piemontezi găsesc resurse să-i aplaude pe oaspeţi, convinşi şi ei că returul de la Madrid devine o formalitate pentru Los Merengues.

După 3-0 la Torino, Real Madrid pare cu un pas în semifinalele competiţiei şi ameninţă că-şi va salva sezonul prin Champions League. După 3-0 la Torino şi eliminarea în dublă manşă cu dublu succes a PSG-ului, Zidane pare mult mai sigur de scaunul său din sezonul viitor. După 3-0 la Torino, 127 de publicaţii din întreaga lume deschid prima pagină cu Ronaldo în prim plan. După 3-0 la Torino există şi detalii triste. Undeva pe bancă, privirea lui Gareth Bale (nefolosit nici măcar un minut) aproape că semneaza viitorul contract al starului galez, departe de Madrid. La capătul acestei seri însă, concluzia care contează cu adevărat e că Madridul, Cristiano şi Uefa Champions League continuă să traiască perfect constienţi o poveste de dragoste aproape de viziunea lui Shakespeare. Iar noi, dependenţi deja de ea, îi aşteptăm urmatoarea pagina.

(Articol realizat de colaboratul FANATIK.RO, Florin Codreanu)

 

Tags: