Sport

Povestea de film a lui Andre De Grasse, campion olimpic în cursa de 200 de metri: „Un talent pur!”. Video

Andre De Grasse a reușit să devină campion olimpic în proba de 200 de metri la 26 de ani, deși în urmă cu nouă ani nu concurase niciodată într-o competiție de atletism.
05.08.2021 | 13:14
Povestea de film a lui Andre De Grasse, campion olimpic în cursa de 200 de metri: „Un talent pur!”. Video
Povestea de film a lui Andre De Grasse, campion olimpic în cursa de 200 de metri: „Un talent pur!”. Sursă foto: Fabrizio Bensch/Reuters
ADVERTISEMENT

Atletul canadian este primul sportiv de sex masculin din „Țara frunzei de arțar” care reușește să câștige medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

De Grasse a cochetat cu baseball-ul și fotbalul, iar la 17 ani s-a înscris dintr-o ambiție într-o cursă de atletism la o competiție regională.

ADVERTISEMENT

Andre De Grasse, un sportiv unic care a șocat asistența încă de la prima sa cursă

Canadianul Andre De Grasse a alergat în prima cursă de atletism abia la vârsta de 17 ani, când alți atleți au deja un sac de medalii! De Grasse a reușit să câștige atunci proba de 100 de metri cu un timp pur și simplu incredibil pentru cineva care nu făcuse până atunci atletism: 10,91 de secunde!

Din acel moment viața sa avea să se schimbe la 180 de grade. Remarcat de fostul mare campion Tony Sharpe, care l-a considerat „un talent pur”, acesta l-a invitat să se vină alături de el la clubul său de alergători.

ADVERTISEMENT

Rezultatele excelente au continuat pentru De Grasse, care a reușit o serie importantă de victorii în competițiile la nivel de colegii din SUA, cât și la Jocurile Panamericane, iar în decembrie 2015 a devenit sprinter profesionist.

Primul atlet canadian care a reușit să cucerească trei medalii la o singură ediție a Jocurilor Olimpice

De Grasse a semnat înainte de Jocurile Olimpice de la Rio (2016) un contract de sponsorizare cu brand-ul Puma în valoare de peste 11 milioane de euro și a reușit să urce de trei ori pe podium încă de la prima participare.

În proba sa preferată de 200 de metri a reușit să câștige medalia de argint, la care s-au mai adăugat alte două medalii de bronz: la 100 de metri și 4×100 de metri ștafetă.

ADVERTISEMENT

Astfel, a devenit primul atlet din Canada care a câștigat trei medalii la singură ediție a Jocurilor Olimpice, o performanță incredibilă, obținută la doar 21 de ani.

A cucerit două medalii la Tokyo și o poate lua și pe a treia

Andre De Grasse a început în forță Jocurile Olimpice de la Tokyo și a luat bronzul în cursa de 100 de metri, cu timpul de 9,89 sutimi, cel mai bun timp din cariera sa. Proba a fost câștigată în premieră de un italian: Lamont Marcell Jacobs.

După doar trei zile și-a îndeplinit visul suprem și a devenit campion olimpic în proba de 200 de metri la vârsta de 26 de ani și a adus a patra medalie de aur pentru Canada la actuala ediție din Japonia.

ADVERTISEMENT

Canadianul mai păstrează încă o șansă la o medalie în proba de ștafetă 4×100 de metri. De Grasse va concura în califcările joi dimineață de la ora 05:40. La Rio a contribuit decisiv la medalia de bronz cucerită de Canada în această probă.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE