Marius Ciugarin, fost fotbalist în anii ’70-’80 la Steaua, FC Brașov, Sportul Studențesc și Progresul, a murit miercuri seara, 8 ianuarie, la vârsta de 75 de ani. El va fi înmormântat sâmbătă, 11 ianuarie, ora 12:00, la cimitirul Ghencea Civil.
Fundaș central cu un stil de joc elegant, Marius Ciugarin s-a stins din viață într-un azil din București, după ce i-a fost amputat un picior. ”A avut diabet și a făcut complicații din cauza unor probleme la genunchi. Mergea foarte greu, iar în vara anului trecut i-a fost pusă o proteză. A făcut infecție, iar medicii i-au tăiat piciorul.
Soția s-a luptat vreo două-trei luni cu el acasă, dar i-a fost foarte greu și l-a internat la un azil, undeva pe lângă Eroilor. A murit miercuri seară, în jurul orei 22:30”.
Toți cei care l-au cunoscut spun că Marius Ciugarin a avut o viață de film. ”Era un bărbat bine, foarte elegant, parfumat. A fost printre fotbaliștii din perioada aceea care au avut mare succes la femei. El, Sandu Boc, Mircea Sandu făceau furori”, au povestit pentru FANATIK oameni din anturajul fotbalului românesc care cunosc poveștile de viață ale legendelor din afara terenului.
Mihai Stoichiță, bun prieten și vecin de cartier cu Marius Ciugarin, i-a completat portretul acestuia. ”El a avut o viață mai aventuroasă. Era băiat frumos, un playboy. Toate gagicile din București erau înnebunite după el. Când era tânăr s-a îndrăgostit de o fată și s-a căsătorit”, a dezvăluit directorul tehnic al FRF pentru FANATIK.
Viața tumultoasă pe care Ciugarin avea să o trăiască era însă abia la început. ”A divorțat și s-a căsătorit cu o olandeză”, își amintește Mihai Stoichiță. ”Olandeza era frumoasă foc, dar și el era bărbat bine”, a adăugat Paul Cazan, fost coleg de apărare cu Marius Ciugarin la Sportul Studențesc.
Așa a ajuns Marius Ciugarin să fie lăsat să joace în campionatul Olandei. În 1981, într-o perioadă în care fotbaliștii români nu se puteau transfera în străinătate decât cu aprobarea lui Nicolae Ceaușescu, Ciugarin a primit transferul la formația olandeză FC Dordrecht, care era antrenată de românul Mircea Petescu. Ciugarin a jucat 23 de meciuri pentru echipa olandeză în sezonul 1981-82.
Cel mai frumos moment trăit de Marius Ciugarin la Dordrecht a fost eliminarea din Cupa Olandei a marelui Ajax, cu Johan Cruyff în echipă, după o victorie surprinzătoare cu 1-0, înregistrată la 17 ianuarie 1982. La acel moment, Dordrecht era pe ultimul loc în campionat. Ciugarin a jucat cu numărul 17.
Marius Ciugarin a evoluat doar un sezon în Olanda, după care a plecat în Grecia, la Makedonikos Neapolis, echipă antrenată de românul Viorel Kraus.
La 34 de ani, Ciugarin s-a lăsat de fotbalul profesionist și experimentat visul american. În Statele Unite și-a deschis un magazin la New York și se ocupa de aprovizionare. Nu a renunțat însă definitiv la fotbal. În timpul liber a mai jucat la echipa de amatori New York Croatia, alcătuită din jucători proveniți din comunitatea croată din America.
După aventura din America, Marius Ciugarin s-a întors în România și s-a căsătorit cu o stewardeză frumoasă, femeia care i-a fost alături până la sfârșitul vieții. ”Marius Ciugarin a avut o viață de film. A fost un fel de Indiana Jones, un aventurier frumos, care, poate, nu a ieșit tot timpul învingător”, a conchis Mihai Stoichiță.
Marius Ciugarin era un jucător elegant, cu un stil aparte. Îl compar cu Belodedici pentru rafinamentul său. Totuși, risca uneori prea mult, făcând scheme spectaculoase care, din păcate, se terminau uneori cu greșeli” – Cornel Vlad, fost coleg cu Marius Ciugarin la Sportul Studențesc.
Liga Profesionistă de Fotbal a anunțat decesul lui Marius Ciugarin printr-un comunicat pe site-ul oficial:
”Marius Ciugarin, fostul fotbalist al Stelei și al Sportului Studențesc, a încetat din viață. Născut pe 20 noiembrie 1949, Marius Ciugarin a evoluat în cariera sa pentru Steaua, cu care a câștigat două Cupe ale României, FC Brașov, Sportul Studențesc, Progresul, FC Dordrecht (Olanda), Makedonikos (Grecia) și New York Croatia.
Liga Profesionistă de Fotbal transmite sincere condoleanțe familiei greu încercate! Dumnezeu să-l odihnească!”.