Life

Povestea de iubire dintre actrița Valeria Seciu și Octavian Cotescu: “Eram studenta îndrăgostită moartă de profesorul ei”

Viața actriței Valeria Seciu, în imagini. De ce nu s-a mai recăsătorit după moartea lui Octavian Cotescu?
06.09.2022 | 19:19
Marea actrița Valeria Seciu, soțul, Octavian Cotescu și fiul, Alexandru
ADVERTISEMENT

Valeria Seciu, născută 1 august 1939, în Bucureşti, a făcut parte dintr-o familie de oameni obișnuiți. Încă de la vârsta de 6-7 ani asculta fascinată piese de teatru radiofonic. A absolvit liceul, dar intrarea la facultate nu i-a fost ușoară. A picat de două ori examenul de admitere la Facultatea de Istorie, ceea ce i-a schimbat definitiv cursul vieții. În perioada 1960-1964 a frecventat Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, locul unde și-a cunoscut și jumătatea vieții ei, pe actorul Octavian Cotescu.

Valeria Seciu, povestea de dragoste din spatele scenei

La terminarea studiilor, după un stagiu de câțiva ani la teatrul din Cluj-Napoca, Valeria Seciu a debutat pe scena Teatrului Național din București, în rolul Veronicăi Micle, în spectacolul „Eminescu” de Mircea Ștefănescu, în regia lui Sică Alexandrescu.

ADVERTISEMENT

În plan personal, Valeria Seciu a trăit o frumoasă idilă mai bine de două decenii alături de Octavian Cotescu, asta până la decesul lui fulgerător. Din acel an, mai exact din 1985, Valeria Seciu nu s-a mai căsătorit niciodată. Dragostea pentru cel care a fost tatăl unicului ei copil nu i-a mai permis sufletului să iubescă din nou.

Valeria Seciu s-a îndrăgostit încă din timpul studenției de profesorul său, între anii 1960-1964, cu care s-a și căsătorit după ce a absolvit Institutul de Teatru.

ADVERTISEMENT

“Eu eram studenta îndrăgostită moartă de profesorul ei”

Într-un interviu pentru TAIFASURI, acordat în urmă cu câțiva ani, actrița s-a confesat și a dezvăluit când a simțit fiorii iubirii pentru prima dată/ ”Nu a fost un moment exact, lucrurile s-au petrecut în timp, dar aproape terminasem facultatea, eram în anul IV și, la scurtă vreme după absolvire, în 1964, ne-am căsătorit”, declara Valeria Seciu.

Adus în discuție mariajul cu Octavian Cotescu, tot pentru TAIFASURI spunea că ”a fost o experiență foarte interesantă, pentru că el a continuat să-mi fie profesor, dar a făcut-o într-un mod extrem de delicat. N-am simțit în nicio clipă presiune sau o lecție continua”.

ADVERTISEMENT

Admirația Valeriei pentru Octavian Cotescu a început cu mult înainte. Chiar actrița declara, la un moment dat, că până la 10 ani mergea foarte des la Teatrul Bulandra pentru al vedea pe `Octav`, așa cum îi spunea ea. Despre povestea lor cu iz idilic și despre anii fericiți trăiți împreună, Valeria Seciu vorbea cu împlinirea unei femei care a cunoscut adevărata dragoste.

O, foarte romantic. Eu eram studenta îndrăgostită moartă de profesorul ei. Dar și profesorul o iubea pe studentă. însă legătura s-a realizat abia dupa absolvire“, detalia Valeria Seciu.

ADVERTISEMENT

Pe scenă, cei doi au apărut împreună o singură dată, în Noaptea furtunoasă, o adaptare pentru televiziune a piesei lui Caragiale. Și-a trăit iubirea discret, departe de invidiile oamenilor. Soțul Octavian Cotescu a susținut-o și i-a purtat de grijă până la ultima lui suflare.

La câtiva ani, în 1968, a venit pe lume fiul lor, Alexandru, care a decis să renunțe la viața păcătoasă, pentru a lua calea Domnului, devenind călugăr la Muntele Athos.

Cum s-a schimbat viața marii actrițe după pierderea soțului

După aproape două decenii petrecute împreună, la doar 54 de ani, Octavian Cotescu a decedat în urma unui AVC provocat, se pare, de stresul profesional intens. Mare actriță a trecut prin momente pe care nici până la finalul vieții nu le-a putut uita. Și după ani de zile de la deces, Valeria Seciu susținea că este marea ei iubire și că îi va mulțumi pentru tot ce a făcut pentru ea.

I-aș mulțumi pentru delicatețea lui, pentru umorul său, pentru bunătatea pe care o avea, dar nu în sensul de a face neapărat fapte bune, ci era bun pur și simplu. Oamenii simțeau asta și erau atrași de farmecul lui, avea o căldură interioară imensă, pe care o degaja natural, fără `teatru`, în jurul său”, preciza, pentru TAIFASURI, regretata Valeria Seciu.

De la pierderea soțului, Valeria Seciu a preferat să își trăiască anii de tinerețe chiar, pentru că avea doar 46 de ani, singură. Marea actriță a ales să nu se mai recăsătorească și să se dedice într-un totul fiului și teatrului, care au umplu golul lăsat, în sufletul ei, de dispariția soțului.

Ce a ținut-o departe pe scenă în ultimii ani de viață pe Valeria Seciu

În anul 2013, la 74 de ani, a decis să se retragă pentru o perioadă din lumea agitată a teatrului, pentru a se îngriji. Conform celor scrise de cei de la TAIFASURI, soția marelui actor, Valeria Seciu, suferea ”din cauza unei boli mistuitoare și, mai ales, a unei singurătăți nimicitoare. În care trăiește de 30 de ani, de la plecarea soțului în turneul fără de sfârșit”.

Ultima apariție în spațiu public a fost în urmă cu 7 ani, în 2015, când a primit o stea pe aleea actorilor din Piața Timpului din Capitală.

Regretata actrită a încetat din viață, la 83 de ani, după o lungă luptă cu cancerul. Colegii de breaslă, Horațiu Mălăele și Ileana Stana Ionescu, au reacționat exclusiv pentru fanatik chiar aici.

ADVERTISEMENT