Fotbal international

Povestea de viață a lui Alphonso Davies, canadianul lui Bayern care impresionează în Champions League. S-a născut într-o tabără de refugiați, părinții au fugit în timpul războiului

26.02.2020 | 14:19
Povestea de viață a lui Alphonso Davies, canadianul lui Bayern care impresionează în Champions League. S-a născut într-o tabără de refugiați, părinții au fugit în timpul războiului
Povestea de viață a lui Alphonso Davies, canadianul lui Bayern care impresionează în Champions League. S-a născut într-o tabără de refugiați, părinții au fugit în timpul războiului. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Alphonso Davies, puștiul de 19 ani care a impresionat pe ”Stamford Bridge” în manșa tur a optimilor Ligii Campionilor dintre Chelsea și Bayern, remarcându-se cu o pasă de gol pentru Lewandowski și o evoluție de excepție, are o poveste de viață desprinsă parcă dintr-un film de mare succes de la Hollywood.

Povestea lui Alphonso Davies începe în Africa

Alphonso Davies nu are încă popularitatea marilor staruri din fotbalul mondial, însă creșterea sa rapidă în tricoul celor de la Bayern Munchen și evoluțiile tot mai bune îl transformă rapid într-un nume important.

Drumul lui Davies către topul fotbalului mondial și mai ales către postul de titular la o echipă galonată ca Bayern a început de jos, foarte de jos.

ADVERTISEMENT

Trei națiuni stau la baza carierei și vieții lui Alphonso Davies: Liberia, Canada și Ghana. Părinții săi sunt liberieni, țara sa din prezent este Canada, iar locul de naștere este Buduburam (Ghana).

Alphonso Davies, începutul…

S-ar putea scrie scenariul unui film dacă ne uităm peste viața fotbalistului de la Bayern. Ambii părinți ai lui Davies sunt din Liberia, iar în timpul Războiului Civil Liberian au fugit în Ghana.

ADVERTISEMENT

Aici, în noiembrie 2000, avea să vină pe lume Alphonso Davies. Totul se întâmpla într-o tabără de refugiați din acest stat african.

Copilăria lui Davies a fost una extrem de complicată și de dificilă. ”Eram extrem de îngrijorați pentru viața noastră în tabăra de refugiați. Războiul, dar mai ales foametea, ne puteau ucide oricând”, a spus Debeah, tată lui Davies pentru Sky Sports.

ADVERTISEMENT

Tocmai din această cauză, familia lui Davies a făcut tot posibilul pentru a fugi din Africa undeva într-o țară fără probleme politice și sociale.

Canada, un nou început și o nouă viață pentru Davies și familia sa

După mai multe încercări, familia lui Davies a susținut un interviu de emigrare și, în cele din urmă, a primit viza pentru Canada. Au ajuns cu toții în Windsor, Ontario, ca refugiați.

ADVERTISEMENT

Relocați în Edmonton, Davies și familia sa s-au stabilizat cu locuința în această zonă, iar cariera acestuia a început să prindă contur.

La 14 ani, Davies a fost remarcat de clubul canadian Vancouver Whitecaps, iar la 15 ani și trei luni, fotbalistul a devenit cel mai tânăr component al unei echipe din USL (United Soccer League), după ce a semnat un contract.

ADVERTISEMENT

Debutul în fotbal, unul spectaculos

În mai 2016, Alphonso Davies a devenit cel mai tânăr marcator din istoria USL. După doar 11 meciuri la echipa secundă a lui Vancouver, Davies a fost convocat pentru prima oară la prima echipă, angrenată în Major League Soccer.

În iunie 2016, la doar 15 ani și 8 luni, a devenit al doilea cel mai tânăr jucător din istoria Major League Soccer.

Peste un an, în 2017, a primit cetățenia canadiană și a fost eligibil pentru națională. A debutat pentru Canada în iunie 2017, la 16 ani, fiind cel mai tânăr jucător din istoria primei reprezentative.

Evoluțiile bune de la Vancouver au atras atenția lui Bayern

Între timp, Davies a continuat să evolueze și să impresioneze în tricoul celor de la Vancouver Whitecaps. După 12 goluri în 81 de meciuri jucate în MLS în perioada 2017-2018, Bayern Munchen l-a remarcat, iar ulterior l-a cumpărat.

Davies a semnat cu campioana Germaniei la finalul lui 2018, fiind eligibil să joace în Germania odată cu 1 ianuarie 2019.

  • 10.000.000 de euro a plătit Bayern pentru Alphonso Davies

Nemții i-au schimbat poziția în teren

În MLS, Alphonso Davies s-a remarcat ca o excelentă ”aripă” stânga. La Bayern, poziția sa a fost una schimbată, fiind pus să joacă ca fundaș stânga.

Această schimbare i-a priit, iar evoluțiile sale au fost și mai bune în perioada următoare, remarcându-se ca unul dintre cei mai buni apărători din lume.

  • 40.000.000 de euro este cota de piață a lui Davies în prezent
  • 29 de meciuri, un gol și 8 pase decisive are Davies pentru Bayern în acest sezon

A fost ratat de Manchester United

Davies a fost la un pas să semneze cu Manchester United. În 2018, canadianul de origine liberiană trebuia să ajungă la un trial cu englezii, însă turneul a fost anulat, iar United a ratat șansa de a vedea la lucru i bijuterie.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria FOTBAL INTERNATIONAL
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 853. 32 pagini + CD Armin Nicoară. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri