Fotbal intern

Povestea UNICULUI CĂPITAN. Au vrut să-l scoată la pauză! “Bă, mor!”

Dinamovistul Patrick Ekeng a murit la 16 ani de la o altă tragedie care a lovit clubul din Ştefan cel Mare. Pe 5 octombrie 2000 Cătălin Hâldan a decedat, la doar 24 de ani, pe terenul de joc...
07.05.2016 | 00:29
Povestea UNICULUI CAPITAN Au vrut sal scoata la pauza Ba mor

Dinamovistul Patrick Ekeng a murit la 16 ani de la o altă tragedie care a lovit clubul din Ştefan cel Mare. Pe 5 octombrie 2000 Cătălin Hâldan a decedat, la doar 24 de ani, pe terenul de joc într-un meci amical disputat de Dinamo, la Olteniţa.

6 mai 2016 rămîne o nouă dată de coşmar în istoria clubului din Ştefan cel Mare pe care dinamoviştii nu o vor uita niciodată. Imediat după ce Ekeng s-a prăbuşit pe gazon întreaga asistenţă şi-a adus aminte de Cătălin Hâldan. În urmă cu 16 ani, cel numit “unicul căpitan” s-a stins din viaţă la doar 24 de ani, în timpul unei partide amicale jucate la Olteniţa, cu echipa locală. “Câinii” aveau deja 5-0 la pauză, moment în care s-a petrecut un episod ce i-ar fi putut schimba destinul.

“Ţălnar şi Dinu au vrut să-l schimbe”

Ce s-a întîmplat? La pauză, cei doi antrenori ai echipei, Cornel Dinu şi Cornel Ţălnar, i-au transmis lui Hâldan: “Cătă, avem deja 5-0. Nu mai are rost să intri. E bine să rămîi să te odihneşti“, moment în care mijlocaşul a replicat. “ Vă rog să mă lăsaţi să mai joc. Chiar mă simt bine, iar dacă mă simt obosit o să vă cer schimbarea”. Însă, din păcate, internaţionalul “cîinilor” nu a mai apucat să facă nici un semn.

“Băi, mor!”

În minutul 74 al partidei, Hîldan a dus mîinile la faţă şi s-a prăbuşit pe gazon. Cu ultimele puteri, mijlocaşul a încercat să se ridice şi i-ar fi zis colegului Bogdan Onuţ: “Băi, mor!”. Apoi s-a prăbuşit din nou.

Acestea au fost ultimele cuvinte ale lui Cătălin Hîldan, adresate coechipierului său Bogdan Onuţ. După cîteva minute inima lui a refuzat să mai bată. “Începuse să se învineţească”, după cum declara Vali Năstase. Cu cîteva secunde înainte, se dusese la Onuţ, căruia îi zisese: “Bogdane, am ameţeli, sînt moale, mi-e foarte rău”.

Cauza morţii – Accident vascular cerebral

În urmă cu 16 ani, doctorul George Gearavela, şeful Reanimării Spitalului Municipal Olteniţa declara: “Cînd a ajuns la noi, era fără puls, fără tensiune, vînăt la extremităţi. Pleoapele de la ochi îi erau lărgite la maximum. Acesta este un simptom de suferinţă a creierului. L-am intubat şi i-am administrat oxigen pe sondă. I-am efectuat masaj cardiac extern, apoi l-am supus şocurilor electrice. L-am cuplat la un monitor EKG, pentru a vedea activitatea inimii, însă am constatat o leziune izoelectrică, ceea ce înseamnă absenţa activităţii inimii.

După felul cum s-a instalat moartea, brusc şi violent, cred că a fost vorba despre un anevrism cerebral, aşa cum a fost şi cazul petrolistului Tabarcea. E posibil ca, din naştere, Hîldan să fi avut un vas la creier mai subţire, care a cedat în timp. M-a surprins că a fost o moarte atît de violentă, mai ales că nu era nimeni lîngă el în clipa în care s-a prăbuşit. Nu am mai putut face nimic”, a spus acesta.

La 17:45 a fost declarat decedat!

Astfel că la ora 17:45, pe 5 octombrie 2000, a fost înregistrat decesul. Corpul neînsufleţit al lui Cătălin Hîldan a fost apoi transportat la Institutul de Medicină Legală din Bucureşti, cu Salvarea. Clubul Dinamo pregătise un elicopter să-l trimită la Olteniţa. În spatele maşinii de salvare se afla autocarul alb-roşilor, în care toată lumea era împietrită de durere…