Noul selecționer Mircea Lucescu (79 de ani) și-a intrat în pâine. După aproape o lună de muncă de birou, dar și de teren, cel mai titrat antrenor român a coborât din nou în iarbă. Il Luce a condus duminică, 1 septembrie, la Mogoșoaia, primul antrenament al naționalei României din cel de-al doilea său mandat ca selecționer al tricolorilor.
Primul mesaj transmis de Mircea Lucescu pentru Stanciu și compania a fost dezvăluit de FRF TV: ”Bine ați venit! Vă urez toate cele bune, să dea Dumnezeu să fie totul în regulă. Ați făcut o treabă foarte bună până acum, trebuie să faceți un pas în față!”. Urmează primele meciuri din Liga Națiunilor: Kosovo (vineri, 6 septembrie, Priștina) și Lituania (luni, 6 septembrie, București, stadion Steaua).
Revenit la conducerea echipei naționale după 38 de ani, Mircea Lucescu a avut parte de o surpriză emoționantă în cantonamentul de la Mogoșoaia. Pe zidul interior care ilustrează în imagini istoria participărilor naționalei României la turneele finale, în dreptul Mondialului din Mexic 1970 tronează o fotografie-document cu Mircea Lucescu, căpitan la Guadalajara, făcând schimb de fanioane cu legendarul căpitan al Braziliei Carlos Alberto.
Băieții de la comunicare din cadrul FRF au fost foarte inspirați și l-au imortalizat pe Mircea Lucescu într-o ipostază pentru eternitate, pe fundal cu celebra fotografie făcută în urmă cu 54 de ani, înaintea meciului memorabil Brazilia – România 3-2, disputat pe 11 iunie 1970, pe Estadio Jalisco din Guadalajara.
Puțini dintre fanii ”Generației de suflet”, așa cum a botezat Edi Iordănescu generația care a dus România în optimile EURO 2024, știu însă povestea ”Generației Guadalajara”, care a ieșit cu fruntea sus din ”Groapa cu lei”: 0-1 cu Anglia, 2-1 cu Cehoslovacia și 2-3 cu Brazilia.
Campania Mexico ’70 a reprezentat un capitol aparte din cariera de fotbalist a lui Mircea Lucescu, pe parcursul căreia a adunat 70 de selecții. Naționala pregătită de Angelo Niculescu a câștigat nesperat o grupă în care toată lumea o vedea pe ultimul loc. A fost prima calificare obținută de tricolori la Mondiale după edițiile primare din 1930, 1934 și 1938.
În preliminarii, Lucescu și compania au jucat cu Portugalia marelui Eusebio, declarat cel mai bun fotbalist de la World Cup 1966, cu Elveția, care tocmai ne bătuse 7-1 în preliminariile CE 1968, și cu Grecia, care îl avea pe Domazos, unul dintre cei mai buni fotbaliști eleni din istorie.
După un start dezastruos, 0-3 cu Portugalia, în deplasare, naționala României condusă din teren de tânărul căpitan Mircea Lucescu, 24 de ani, a reușit un parcurs fără greșeală. Cu trei victorii și două egaluri:
Clasamentul grupei: 1. România 8 p, 2. Grecia 7 p, 3. Elveția 5 p, 4. Potugalia 4 p. Pe atunci se acordau două puncte la victorie și unul la egal, iar la Cupa Mondială ajungeau 16 echipe. La viitoarea ediție CM 2026 vor fi prezente 48 de naționale!
România se califica la CM 1970 din Mexic după cinci campanii ratate consecutiv, 1950, 1954, 1962 și 1966. Mircea Lucescu, căpitanul de la Guadalajara, are acum misiunea de a întrerupe cea mai lungă serie de necalificări din istoria naționalei și să-i ducă pe tricolori la Cupa Mondială 2026 după 28 de ani de secetă. Poate chiar la Guadalajara. Se știe, Mondialul următor va fi organizat în premieră trei țări: Mexic, Canada și SUA.
În cartea ”Lucescu” scrisă de Ioan Chirilă, Mircea Lucescu povestește despre experiența trăită cu echipa națională la Guadalajara. Iată cum a explicat actualul selecționer de ce România a pierdut primul meci din grupă, 0-1 cu Anglia, campioana mondială din 1966:
”Pentru că noi ne-am propus să-i împiedicăm pe ei, în loc să ne impunem propriu joc. Pentru că n-am avut puterea să trecem peste stima, respectul, teama pe care le impuneau campionii mondiali en-titre. În fine, pentru că noi, jucătorii români, cunoșteam pe de rost numele tuturor vedetelor Angliei…”.
În cel de-al doilea meci, România a reputat o victorie istorică împotriva Cehoslovaciei, scor 2-1, după ce vicecampioana mondială din 1962, făcuse 1-0 după numai două minute. Tricolorii au întors rezultatul prin reușitele lui Sandu Neagu și Dumitrache, din penalty.
Mircea Lucescu și-a amintit după ani și ani: ”Marele arhitect al jocului nostru a fost Dembrovschi. Tehnica sa, ușurința paselor, rapiditatea manevrării balonului, schimbările instantanee de direcție, angajările spre vârfurile de atac, ca și șuturile de la distanță, au măcinat sistemul defensiv al cehoslovacilor”.
România avea două puncte și a jucat cu calificarea în sferturi pe masă ultimul meci din grupă, cu Brazilia legendarului Pele, care avea să ducă Selecao spre cel de-al treilea titlu suprem din istorie. Tricolorii au pierdut, 2-3, dar au făcut un meci memorabil în fața a 51.000 de spectatori.
Pele a deschis scorul, Jairzinho a marcat pentru 2-0, iar Dumitrache a stabilit rezultatul la pauză, 2-1 pentru Brazilia. Pele a înscris din nou, 3-1, iar Dembrovschi a închis tabela la 3-2. România a terminat pe locul 3 ”Grupa morții”, după Brazilia (6 puncte) și Anglia (4). Cehoslovacia a pierdut toate meciurile.
În cartea sa, Ioan Chirilă amintește că naționala noastră a lăsat o impresie foarte bună la Mondialul din Mexic: ”Un ziar sud-american, Notices Populares, a scris: Echipa României poate oricând să practice un fotbal valoros, pentru că are o apărare europeană și un atac sud-american”.
Căpitanul de la Guadalajara simțea că România se putea califica în sferturi, dacă jucătorii aveau mai mult curaj: ”Nu echipele cu care am jucat ne-au eliminat, ci ideea pe care ne-am făcut-o despre ele”.
În cartea biografică ”Lucescu”, Il Luce dezvăluie că ”Generația Guadalajara” s-a dezbinat după ”Copa Mundial de Fútbol México 70”.
”Am plecat la Campionatul Mondial o echipă de prieteni și am revenit o echipă dezbinată. A urmat în țară furia unor cronicari împotriva jocului nostru, a stilului lui Angelo Niculescu, furie alimentată cu naivitate și de noi, jucătorii. N-am știut să vedem decât răul din tot ceea ce realizasem până la Guadalajara și chiar pe ’Jalisco’.
În loc să menținem ceea ce era bun din jocul nostru, din progresul enorm pe care îl parcursesem cu dificultate, ne-am năpustit necugetat, distrugând totul. De unde până atunci erau cu totul înlăturate aprecierile asupra colegilor, dacă nu erau sincere, ajutătoare și făcute în fața întregii echipe, acum se strângeau doi-trei jucători, judecând defavorabil, chiar răutăcios pe un altul ce nu era prezent. Devenisem o adunătură de babe”.
Lotul Generației Guadalajara 1970
Portari: Răducanu Necula, Stere Adamache, Gheorghe Gornea
Fundași: Lajos Sătmăreanu, Nicolae Lupescu, Mihai Mocanu, Mihai Ivăncescu, Augustin Deleanu, Vasile Gergely, Nicolae Pescaru
Mijlocași: Ion ”Liță” Dumitru, Cornel Dinu, Dan Coe, Emeric Dembrovschi, Radu Nunweiller, Alexandru Neagu, Gheorghe Tătaru
Atacanți: Nicolae Dobrin, Florea Dumitrache, Mircea Lucescu, Marin Tufan, Flavius Domide.