Fotbal international

Povestea echipei de fotbal a lui Moş Crăciun! FC Santa Claus, afectată de pandemie, dar cu planuri mari în 2021

25.12.2020 | 10:30
Povestea echipei de fotbal a lui Mos Craciun FC Santa Claus afectata de pandemie dar cu planuri mari in 2021
Povestea echipei de fotbal a lui Moş Crăciun

Moş Crăciun are echipă de fotbal şi nu este o glumă. Povestea clubului FC Santa Claus a început în 1993, când formaţiile Rovaniemen Reipas şi Rovaniemen Lappi au fuzionat.

Încă de la început, formaţia din Nordul Finlandei a jucat în Kakkonen, a treia ligă a “Ţării celor 1.000 de lacuri”, însă în ultimii ani a ajuns până în divizia a 5-a. FANATIK îţi prezintă povestea echipei de fotbal a lui Moş Crăciun.

Pandemia de coronavirus a lovit şi fotbalul din Finlanda, iar FC Santa Claus a fost afectată. Sezonul trecut, echipa lui Moş Crăciun a jucat în liga a cincea şi a retrogradat. Ligile inferioare din Finlanda nu s-au mai disputat în 2020, după haosul provocat de COVID-19, însă veştile sunt bune pentru viitor.

FC Santa Claus revine în activitate din ianuarie 2021

La cârma lui FC Santa Claus a fost adus un nou antrenor, iar acesta are misiune să reînceapă proiectul. Ralf Wunderlich a fost adus să supervizeze echipa de juniori a clubului şi se va ocupa de echipa de seniori din ianuarie 2021.

“Voi face tot posibilul ca întreaga lume să realizeze că există acest mic club de fotbal, în nordul Finlandei, care îl reprezintă pe Moș Crăciun. Este o provocare să joci fotbal în Laponia, mai ales că unii fotbalişti vor fi nevoiţi să străbată zeci de kilometri ca să ajungă aici. E nevoie de multă dedicare pentru ca fotbalul să existe în Laponia. Deja sunt câţiva jucători care au ajuns aici şi sunt dedicaţi”, a declarat Ralf Wunderlich pentru BBC.

În vârstă de 43 de ani, Rald Wunderlich s-a mutat din Berlin în Finalda acum şase ani şi a lucrat la diferite cluburi. Din cauza pandemiei de coronavirus, neamţul şi-a pierdut postul la echipa FC Ylivieska, dar a ajuns rapid la FC Santa Claus.

FC Santa Claus, echipa de fotbal a lui Moş Crăciun, aproape de desfiinţare în 2012

În 2010, la 17 ani de la înfiinţare, FC Santa Claus a trăit momentul de glorie, când echipa s-a clasat pe primul loc în Grupa C din Kakkonen şi a participat la meciul de baraj pentru promovarea în a doua ligă a Finlandei. HIFK Helsinki a învins echipa lui Moş Crăciun, iar Juha Etelainen, preşedintele “Santa”, şi-a adus aminte de cea mai importantă clipă din istoria clubului.

“Echipa care ne-a învins atunci, HIFK, joacă acum în prima ligă. Am fost trei echipe la acel baraj. Doar noi nu am ajuns în prima ligă. Uneori ajungi la o răscruce şi porneşti într-o altă direcţie decât îţi doreşti”, a povestit oficialul echipei.

Povestea echipei de fotbal a lui Moş Crăciun se putea opri în 2012. FC Santa Claus tocmai retrogradase în liga a patra, iar clubul avea datorii de peste 20.000 de euro. Situaţia era una disperată pentru micuţa echipă din Rovaniemi. În momentul în care toată lumea se gândea la falimentul clubului, Marc Gao, un om de afaceri chinez, a ajutat-o pe FC Santa Claus să revină în joc.

“Clubul angajase mai mulţi jucători şi salariile nu au putut fi plătite la timp. Situaţia la club era dificilă. A fost crucial pentru noi. Marc Gao m-a sunat şi s-a oferit să ne ajute. Vizitase Finlanda de multe ori în ultimii zece ani.

Acum a devenit sponsorul nostru principal, iar Gao este vicepreşedintele clubului. Am prezentat totul într-o conferinţă de presă de Anul Nou din China la stadionul “Cuib de pasăre” din Beijing. Au fost peste 50 de jurnalişti prezenţi”, povestea Juha Etelainen.

Moş Crăciun, principalul fan al clubului FC Santa Claus

Moş Crăciun este principalul fan al clubului FC Santa Claus şi participă activ în viaţa echipei. În apropierea sărbătorilor de iarnă este invitat să dea lovitura de start la meciurile jucate pe teren propriu de formaţia din Rovaniemi.

“Toţi îmi sunt foarte buni prieteni, aşa că le-am împrumutat numele. A fost o scurtă negociere acum ceva timp, dar nu a durat mult până să spun da. Când eram tânăr am jucat puţin. Pe atunci nu aveam poziţii fixe. Eram doar nişte tineri care ne distram pe terenuri mocirloase.

Merg la meciurile lor când am timp. Peste un sfert de milion de oameni mă vizitează anual, aşa că am un program destul de încărcat”, a povestit Moş Crăciun pentru revista FourFourTwo.

FC Santa Claus joacă meciurile de pe teren propriu pe stadionul “Rovaniemen keskuskenttä”, care are o capacitate de 2.800 de locuri, toate acoperite. Arena este împărţită cu Rovaniemen Palloseura, formaţie care joacă în liga a doua din Finlanda.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria FOTBAL INTERNATIONAL