News

Povestea echipei de fotbal din Cernobîl! Ce s-a ales de jucători şi cum le arată acum stadionul! Video

26.04.2020 | 12:37
Povestea echipei de fotbal din Cernobil Ce sa ales de jucatori si cum le arata acum stadionul Video

Pe 26 aprilie 1986, la ora 1:23 noaptea, Centrala Nucleară de la Cernobîl exploda şi transforma în coşmar viaţa locuitorilor din URSS. În acelaşi timp, FC Stroitel Prîpeat se pregătea de meciul cu Mashinostroitel Borodyanka, partidă care se disputa în campionatul regional din Republica Sovietică Socialistă Ucraineană. Anul trecut, HBO a lansat o miniserie bazată pe faptele petrecute în urmă cu 34 de ani, serial care a fost bine primit de public, dar nu şi de Kremlin.

Povestea echipei de fotbal din Cernobîl. Formaţia muncitorilor din Prîpeat

La începutul anilor ’70, sovieticii au început să construiască Centrala Nucleară de la Cernobîl, iar în acelaşi timp erau ridicate primele blocuri în Prîpeat. În micuţul orăşel, aflat la 100 de kilometri de Kiev, trăiau muncitorii care lucrau la fabricile din jurul localităţii, aceştia fiind strămutaţi aici din întreaga Uniune Sovietică.

În aceeaşi perioadă, autorităţile sovietice au înfiinţat echipa FC Stroitel (Constructorul în limba română) Prîpeat. Echipa a jucat până la desfiinţare în campionatul regional din Republica Sovietică Socialistă Ucraineană, în liga a 5-a din URSS, competiţie în care erau angrenate formaţii de amatori. Muncitorii jucau pentru micuţa echipă în weekend-uri şi se antrenau când puteau.

Povestea echipei de fotbal din Cernobîl (sursă foto: discover-chernobyl.com)
Povestea echipei de fotbal din Cernobîl (sursă foto: discover-chernobyl.com)

Visul fanilor lui FC Stroitel Prîpeat a fost distrus de explozia de la Cernobîl

Chiar dacă echipa era una amatoare, autorităţile locale îşi doreau ca FC Stroitel Prîpeat să devină o forţă în fotbalul din URSS. Cu doar câteva luni înainte de explozia de la Cernobîl, Anatoli Shepel, fost internaţional sovietic, era numit noul antrenor al echipei. În plus, conducătorii clubului au decis să nu se mai bazeze pe fotbaliştii amatori din oraş şi au început să aducă jucători din oraşele apropiate. Oferta era una tentantă, urmau să fie plătiţi de Centrala Nucleară de la Cernobîl, iar salariile erau unele astronomice. De altfel, nivelul de trai în Prîpeat era unul ridicat, majoritatea locuitorilor câştigând cu mult peste medie.

Totul s-a terminat pe 26 aprilie, când Reactorul 4 al Centralei Nucleare de la Cernobîl a explodat. Dimineaţa, când puţini dintre locuitorii oraşului ştiau dimensiunea reală a tragediei, fotbaliştii lui FC Stroitel Prîpeat se pregăteau de meciul cu Mashinostroitel Borodianka. Partida urma să se dispute pe stadionul vechi al oraşului, lucrările la noua arenă nefiind încă gata în primăvara anului 1986. Cu doar câteva ore înainte de startul meciului, antrenorul echipei din Borodianka a fost anunţat de militari că nu trebuie să mai facă deplasarea în Prîpeat. Stadioanele ambelor echipe erau folosite pentru aterizarea elicopterelor, iar în scurt timp populaţia din orăşelul aflat lângă Cernobîl a fost evacuată.

Povestea echipei de fotbal din Cernobîl
Povestea echipei de fotbal din Cernobîl

Noul stadion al echipei a rămas în paragină şi copacii au crescut pe gazon

Pe 27 aprilie, la 24 de ore de la explozia de la Cernobîl, cei aproape 50.000 de locuitori din Prîpeat au fost evacuaţi din oraş. Fiecare persoană avea voie să ia doar strictul necesar, iar localitatea a fost închisă. În doar patru ore, toţi locuitorii au părăsit orăşelul, iar în urma acestora a rămas un decor apocaliptic. Noul stadion al echipei, denumit “Avanhard”, a fost lăsat în paragină, iar copacii au început să crească pe gazon. Dacă tragedia nu s-ar fi petrecut, locuitorii oraşului ar fi putut să-şi vadă favoriţii din tribunele noii arene, care avea 5.000 de locuri şi care urma să fie inaugurată pe 1 mai 1986, Ziua Internaţională a Muncii. VEZI IMAGINILE SUS ÎN GALERIA FOTO.

FC Stroitel s-a desfiinţat în 1988

Locuitorii din Prîpeat au fost mutaţi în Slavutîci, oraş construit special, în doar câteva luni, pentru refugiaţii din zonă. În tot acest timp, sezonul 1985-86 al campionatului regional din Republica Sovietică Socialistă Ucraineană a fost abandonat. FC Stroitel Prîpeat a devenit FC Stroitel Slavutîci şi şi-a continuat activitatea pentru încă doi ani. La finalul stagiunii 1987-88, formaţia a terminat pe locul 8, iar conducătorii clubului au anunţat desfiinţarea echipei. Jucătorii au plecat la alte echipe, iar fanii au uitat treptat de existenţa lui FC Stroitel. Practic, echipa murise pe 26 aprilie, la ora 1:23 noaptea, când Reactorul 4 al Centralei Nucleare de la Cernobîl a explodat.

  • 31 de persoane au murit, conform listei oficiale, în primele două luni după explozia de la Cernobîl
  • 100.000 de persoane au murit de-a lungul timpului din cauza radiaţiilor, principala cauză fiind cancerul