ADVERTISEMENT
Sporturi

Povestea emoționantă a lui Eliud Kipchoge, atletul care a alergat maratonul în mai puțin de două ore. Și-a văzut tatăl doar în fotografii și alerga 2 mile pentru a ajunge la școală

Autori: Andrei Șchiopu, Iulian Pavel | 12.10.2019 | 15:27
Povestea emoționantă a lui Eliud Kipchoge, atletul care a alergat maratonul în mai puțin de două ore. Și-a văzut tatăl doar în fotografii și alerga 2 mile pentru a ajunge la școală
Eliud Kichoge a mai bătut încă un record la maraton. Sursă foto: hepta.ro

Eliud Kipchoge a intrat în istoria atletismului, pentru că este primul sportiv care reușește să alerge un maraton în mai puțin de două ore. Atletul din Kenya și-a bătut propriul record mondial, pe care l-a stabilit la anul trecut la Berlin, când a scos 2h 1 min și 39 de secunde. Eliud a reușit să scoată 1h 59 min și 40 de secunde, însă rezultatul său nu va fi omologat, pentru că nu era o competiție oficială.

ADVERTISEMENT

Povestea emoționantă a lui Eliud Kipchoge

Eliud Kipchoge este un atlet din Kenya, care a devenit celebru în lume pentru rezultatele impresionante pe care le obține la competiții. Medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016, Eliud a fost nevoit să treacă prin multe momente dure în viață până să ajungă la statutul de vedetă pe care îl are acum. Atletul care a alergat în mai puțin de două ore maratonul a fost crescut de mama sa și nu-și cunoaște tatăl, pe care îl știe doar din fotografii.

În copilărie alerga aproximativ 2 mile zilnic pentru a ajunge la școală, dar acest impediment nu l-a descurajat în drumul lui către glorie. A fi atlet nu se rezumă doar la picioare. Cel mai important pentru mine este să alerg cu inima și cu mintea limpede pentru a-mi depăși limitele”, declara Eliud în 2016, după ce a obținul medalia de aur la Rio.

ADVERTISEMENT
  • 3 medalii are Eliud Kipchoge la Jocurile Olimpice
  • 2 medalii are Eliud Kipchoge la Campionatele Mondiale
  • 8 medalii de aur are Eliud Kipchoge la competițiile majore de maratoane
Eliud Kipchoge. Sursă foto: hepta.ro
Eliud Kipchoge. Sursă foto: hepta.ro

I-a plăcut să meargă la școală

Chiar dacă era nevoit să alerge zilnic 2 mile pentru a ajunge la școală, Eliud a fost atras de a învăța lucruri noi, iar faptul că mama sa are meseria de profesoară este încă un argument în plus pentru dorința lui de a învăța: „Am fost un elev foarte bun. Mi-a plăcut școala. Am muncit întotdeauna din greu și am dat tot ce era mai bun din mine. Aceste principii le-am luat cu mine și în cariera de atlet profesionist și m-au ajutat foarte mult”.

ADVERTISEMENT

„Sunt cel mai fericit om din lume că am reuşit să alerg sub două ore pentru a-i inspira pe oameni, pentru a le spune că fiinţa umană nu are limite. Este o sursă de inspiraţie pentru mulţi, sunt foarte mândru. Este un moment istoric, nu s-a mai întâmplat niciodată şi este posibil să nu se mai poată repeta în viaţa mea”, a declarat atletul imediat după rezultatul extraordinar pe care l-a obținut la Viena.

Eliud Kipchoge are medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Rio. Sursă foto: hepta.ro
Eliud Kipchoge are medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Rio. Sursă foto: hepta.ro

Eliud Kipchoge este unul dintre cei mai iubiți atleți din Kenya și va fi pentru mult timp inclus în topurile recordurilor mondiale la atletism. De-a lungul timpului, el a mai obținut o medalie de argint la Jocurile Olimpice din 2008, de la Beijing și o medalie de bronz la Jocurile Olimpice din 2004, de la Atena.

ADVERTISEMENT
  • 34 de ani a împlinit Eliud Kipchoge pe 5 noiembrie
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!