Sporturi

Povestea emoţionantă a Oksanei Masters, multiplă medaliată la Jocurile Paralimpice: “Cernobîl m-a lăsat orfană, dar nu vreau ca acest moment să mă definească”

14.01.2020 | 21:41
Povestea emotionanta a Oksanei Masters multipla medaliata la Jocurile Paralimpice Cernobil ma lasat orfana dar nu vreau ca acest moment sa ma defineasca
ADVERTISEMENT

Oksana Masters este una dintre cele mai importante sportive care participă la Jocurile Paralimpice, iar până în prezent a bifat prezenţe atât la Paralimpiada de vară, cât şi la cea de iarnă. Palmaresul este unul bogat, cu opt medalii câştigate, însă în spatele succesului stă o poveste emoţionantă, care are legătură cu tragedia petrecută la Cernobîl.

Oksana Masters, mărturii emoţionante despre copilăria “furată” de tragedia de la Cernobîl

La trei ani de la tragedia petrecută de la Cernobîl, pe 19 iunie 1989, s-a născut Oksana Masters, însă fetiţa avea mai multe defecte cauzate de radiaţii. Părinţii au abandonat-o în spitalul din Khmelnytskyi, orăşel aflat în apropierea centralei nucleare, zonă în care radiaţiile atingeau cote uriaşe chiar şi după trecerea anilor.

ADVERTISEMENT

“Imediat după ce m-am născut am fost pusă spre adopţie. M-am născut cu şase degete şi îmi lipseau mai multe oase ale picioarelor. La mâini îmi lipseau degetele, dar şi câteva organe. Dinţii nu aveau smalţ. Abia când am ajuns în America am aflat că radiaţiile au produs toate aceste afecţiuni. Cernobîl m-a lăsat orfană, dar nu vreau ca acest moment să mă definească”, a declarat Oksana Masters pentru BBC.

Pe lângă marile probleme de sănătate, Oksana Masters a suferit de foame în orfelinatele din Ucraina. “Am fost diagnosticată cu hipotrofie staturo- ponderală. Mai exact muream de foame. Aveam 34 de centimetri când am împlinit opt ani şi cântăream 36 de kilograme, cam cât un copil sănătos de trei ani în SUA”.

ADVERTISEMENT

Viaţa i s-a schimbat după ce a fost adoptată de o femeie din America

La şapte ani, Oksana a fost adoptată de o femeie din Statele Unite ale Americii, care i-a oferit o a doua şansă la viaţă. După doi ani, viitoarea sportivă a trebuit să fie operată, iar unul dintre picioare i-a fost amputat. La 13 ani, Oksana a ajuns din nou pe masa de operaţie, iar medicii i-au amputat şi celălalt picior.

Coşmarul nu s-a oprit aici, iar Oksana Masters a mai fost operată de încă trei ori. “Nu am avut timp să-mi iau la revedere de la cele două picioare. A fost ceva ciudat, însă am înţeles că acele operaţii erau necesare”. În 2002, la 13 ani, a început să meargă la antrenamentele de canotaj paralimpic. După ediţia din 2008 a Jocurilor Paralimpice, Oksana Masters s-a hotărât să participe la următoarea ediţie.

ADVERTISEMENT

Bronz la Jocurile Paralimpice de vară din 2012 şi ascensiunea la Paralimpiada de iarnă

La Jocurile Paralimpice de la Londra din 2012, Oksana Masters a câştigat medalia de bronz la canotaj paralimpic. La scurt timp, sportiva care reprezintă Statele Unite ale Amercii s-a îndreptat spre sporturile de iarnă, iar la Jocurile Paralimpice de la Soci a câştigat două medalii, argint şi bronz, la schi fond paralimpic.

După un eşec în probele de ciclism la Rio de Janeiro, Oksana Masters a dat lovitura la Jocurile Paralimpice de iarnă din 2018. La Pyeongchang, americanca a obţinut trei medalii, dintre care două de aur, la schi fond, şi două medalii de argint la biatlon. Pentru sportiva de 30 de ani urmează Paralimpiada de la Tokyo, iar obiectivul este unul clar: medalia de aur la ciclism.

ADVERTISEMENT

“Am câteva afaceri neîncheiate. Principalul obiectiv la Tokyo este că câştig la cursa rutieră, dar şi la cea contra cronometru. Pentru Rio de Janeiro am avut puţin timp la dispoziţie ca să mă antrenez cum trebuie, mai ales că eram foarte concentrată la schi, iar trecerea am făcut-o cam rapid”, a concluzionat Oksana Masters.

ADVERTISEMENT