Sport

Povestea fabuloasă a “Diamantului Negru”, primul star brazilian la un Campionat Mondial! Şi-a vândut porecla şi s-a luptat 30 de ani cu boala Alzheimer

Leonidas, supranumit "Diamantul Negru", a fost primul brazilian care a străluit la un Campionat Mondial. Fostul fotbalist are o poveste demnă de un film de la Hollywood.
16.07.2022 | 01:15
Povestea fabuloasa a Diamantului Negru primul star brazilian la un Campionat Mondial Sia vandut porecla si sa luptat 30 de ani cu boala Alzheimer
Leonidas a fost primul star brazilian al unui Campionat Mondial
ADVERTISEMENT

Până la Garrincha, Pele, Zico, Ronaldo, Ronaldinho sau Neymar, Brazilia l-a avut pe Leonidas. “Diamantul Negru” sau “Omul de cauciuc” a fost vedeta Campionatului Mondial din 1938, chiar dacă Selecao a trebuit să se mulţumească doar cu medalia de bronz.

Leonidas, “Diamantul Negru” care a strălucit la Campionatul Mondial din 1938

Când Brazilia a ajuns în Franţa, pentru Campionatul Mondial din 1938, Leonidas era un nume puţin cunoscut în Europa. La precedenta ediţie, când Italia a câştigat trofeul şi cu ajutorul lui Benito Mussolini, marcase un gol în meciul cu Spania şi părăsea repede turneul. După patru ani, brazilianul devenise o forţă.

ADVERTISEMENT

Primul meci al Braziliei, la Mondialul din 1938, a fost contra Poloniei. O frumuseţe de partidă, cu 11 goluri şi 120 de minute. La capătul celor 90 de minute, scorul era 4-4, iar printre marcatori se număra şi Leonidas. În prelungiri, brazilianul a făcut show şi a marcat două goluri. Unul dintre ele a venit în momentul când “Diamantul Negru” era descălţat. Arbitrul nu a văzut detaliul, fiind păcălit de norociul care se adunase pe şoseta jucătorului. La final, Brazilia câştiga cu 6-5 şi mergea în sferturile de finală.

Urma meciul cu Cehoslovacia, vicecampioana mondială en-titre. Leonidas se resimţea după faulturile dure al polonezilor, dar acum urma să trăiască un adevărat coşmar. Meciul a rămas în istorie ca “Bătălia de la Bordeaux”, cu trei jucători eliminaţi şi numeroase accidentări. După 120 de minute, cele două echipe erau la egalitate, scor 1-1, astfel că a urmat o rejucare. Leonidas, puternic şifonat, fusese nevoit să iasă de pe teren. Două zile mai târziu, Brazilia a câştigat cu 2-1, iar unul dintre goluri fusese marcat de vedeta Selecao.

ADVERTISEMENT

Golgeterul Campionatului Mondial din 1938

După trei meciuri şi 330 de minute jucate, Leonidas nu a mai putut să fie teren şi la semifinala cu Italia. Oboseala şi faulturile dure ale adversarilor şi-au spus cuvântul, iar misiunea campioanei mondiale a fost una uşoară. Jucătorii lui Vittorio Pozzo s-au impus cu 2-1 şi mergeau din nou în finală, unde aveau să învingă Ungaria.

În finala mică, Brazilia a putut din nou să conteze pe Leonidas, iar acest lucru s-a văzut din plin. Selecao a câştigat medalia de bronz, după 4-2 cu Suedia, iar “Diamantul Negru” reuşea să-şi treacă de două ori numele pe lista marcatorilor. Cu 7 goluri înscrise, Leonidas devenea golgeterul turneului final şi primea premiul de cel mai bun fotbalist al ediţiei din 1938.

ADVERTISEMENT

“Diamantul Negru” a devenit… comestibil

Pe lângă cele două trofee individuale, Leonidas s-a pomenit şi cu porecla de “Diamantul Negru”. Eticheta s-a lipit imediat, iar în Brazilia era strigat doar aşa. Un an mai târziu, Lacta, o cunoscută firmă producătoare de ciocolată, l-a abordat şi i-a făcut o propunere inedită.

Compania îşi dorea să-i cumpere porecla pentru a o utiliza la denumirea unei ciocolate. Leonidas a accept târgul, iar produsul a devenit un succes instant. “Diamante Negro” se găseşte şi azi pe rafturile magazinelor din Brazilia, însă nimeni nu ştie câţi bani a primit marele fotbalist pentru a-şi ceda porecla. În orice caz, brazilianul a primit imediat una nouă: “Omul cauciuc”.

ADVERTISEMENT

A popularizat “foarfeca” şi a jucat până la 37 de ani

America de Sud nu a dat doar fotbalişti de top, ci şi procedee inedite de a marca. “Foarfeca” a devenit un simbol al fotbalului spectacol, iar David Arellano este considerat de mulţi drept inventator al acestei minunăţii. Brazilienii susţin că Leonidas a perfecţionat procedeul, pe care l-a folosit şi la Campionatul Mondial din 1938. Spectatorii din tribune erau uluiţi, în timp ce arbitrii nu ştiau dacă să acorde sau nu fault.

Născut pe 6 septembrie 1913, la Rio de Janeiro, Leonidas a fost atras imediat de fotbal, iar la 17 ani debuta pentru Syrio e Libanez. De-a lungul carierei, “Diamantul Negru” a mai jucat pentru Bonsucesso, Penarol, Vasco da Gama, Botafogo, Flamengo sau Sao Paulo. În 1950, la 37 de ani, Leonidas s-a retras din fotbal.

Pentru naţionala Braziliei, Leonidas a jucat 19 meciuri şi a marcat 21 de goluri în perioada 1932-1946. A mai jucat pentru selecţionatele Paulista şi Carioca, unde a strâns, în total, 35 de meciuri şi 28 de goluri.

Leonidas a devenit comentator sportiv, dar boala Alzheimer l-a obligat să se retragă

Leonidas nu a putut să stea departe de gazon şi a devenit comentator sportiv. Timp de aproape 20 de ani a comentat meciuri din competiţiile interne şi internaţionale, reuşind să iasă în evidenţă şi în acest domeniu, chiar dacă mulţi i-au caracterizat stilul drept unul dur şi controversat.

În 1974, la 64 de ani, Leonidas a fost obligat să părăsească postul de comentator, după ce medicii l-au diagnosticat cu boala Alzheimer. Timp de 30 de ani, “Diamantul Negru” a locuit într-un azil, unde a primit îngrijire de specialitate. Pe 24 ianuarie 2004, la 94 de ani, fostul mare fotbalist a murit. Primul mare star al Braziliei pleca să-şi reîntâlnească colegii, medaliaţii cu bronz la Mondialul din 1938.

ADVERTISEMENT
Tags: