Life

Povestea fabuloasă a lui Geronimo, apașul care a luptat pentru a-și răzbuna familia ucisă. Ce regret a avut pe patul morții

Cine a fost Geronimo, apașul care a luptat pentru a-și răzbuna familia ucisă. Povestea curajului său, dar și a regretului de pe patul morții.
22.10.2022 | 16:46
Povestea fabuloasa a lui Geronimo apasul care a luptat pentru asi razbuna familia ucisa Ce regret a avut pe patul mortii
Geronimo s-a remarcat în luptele împotriva Mexicului și SUA. Sursa foto: History
ADVERTISEMENT

Povestea lui Geronimo, apașul care a luptat în semn de răzbunare pentru familia lui ucisă, a devenit cunoscută în întreaga lume. Mulți au rămas uimiți de curajul indianului.

Povestea lui Geronimo, apașul care și-a răzbunat familia ucisă de americani

Geronimo este un personaj celebru în cultura americană. S-a născut într-un trib indian, din zona Râului Curcanului. La vârsta de opt ani a rămas orfan, după ce un comerciant alb și un vânător de scalpuri au împușcat 400 de amerindieni.

ADVERTISEMENT

Mai târziu, pe 6 martie 1851, pe când era căsătorit și avea trei copii, 400 soldați americani au dat iar buzna în trib și au ucis mai mulți indieni, inclusiv pe soția și copiii lui Geronimo.

La acel moment, Geronimo era plecat la vânătoare, iar după ce s-a întors și a văzut grozăvia, și-a promis că își va răzbuna familia și a dezvoltat o ură imensă pentru mexicani. 

ADVERTISEMENT

Odată ce și-a mai vindecat rănile, și-a constituit o oaste de 200 de aliați și a luat viața soldaților americani care i-au ucis familia. În anul 1877, autoritățile federale l-au capturat pe apaș, fiind trimis în rezervația San Carlos.

Timp de 4 ani, Geronimo a stat capturat, iar după a reușit să evadeze. Și-a format un nou grup de apași, cu care a continuat atacurile. Următorii cinci ani au rămas în istorie ca ultimul conflict dintre indieni și americani.

ADVERTISEMENT

Însă, după lungi bătălii, Gerinomo s-a predat, fiind ultimul tribul din Chiricahua, care a procedat astfel.

Autoritățile au rămas neputuncioase și numele lui Geronimo stârnea spaimă în jur. În anul 1905, a fost chemat în audiență de președintele american Theodore Roosevelt.

ADVERTISEMENT

Geronimo a regretat că s-a predat

Liderul de la Casa Albă a încercat să-l convingă pe Geronimo să revină pe pământurile din Arizona, dar fără succes. În cele din urmă, în anul 1909, Geronimo moare.

Pe patul unde și-a dat ultima suflare, apașul și-a exprimat regretul că s-a predat. El are publicată și o autobiografie, memoriile lui fiind foarte apreciate și inspirație pentru producătorii de filme.

ADVERTISEMENT