Povestea lui Geronimo, apașul care a luptat în semn de răzbunare pentru familia lui ucisă, a devenit cunoscută în întreaga lume. Mulți au rămas uimiți de curajul indianului.
Geronimo este un personaj celebru în cultura americană. S-a născut într-un trib indian, din zona Râului Curcanului. La vârsta de opt ani a rămas orfan, după ce un comerciant alb și un vânător de scalpuri au împușcat 400 de amerindieni.
Mai târziu, pe 6 martie 1851, pe când era căsătorit și avea trei copii, 400 soldați americani au dat iar buzna în trib și au ucis mai mulți indieni, inclusiv pe soția și copiii lui Geronimo.
La acel moment, Geronimo era plecat la vânătoare, iar după ce s-a întors și a văzut grozăvia, și-a promis că își va răzbuna familia și a dezvoltat o ură imensă pentru mexicani.
Odată ce și-a mai vindecat rănile, și-a constituit o oaste de 200 de aliați și a luat viața soldaților americani care i-au ucis familia. În anul 1877, autoritățile federale l-au capturat pe apaș, fiind trimis în rezervația San Carlos.
Timp de 4 ani, Geronimo a stat capturat, iar după a reușit să evadeze. Și-a format un nou grup de apași, cu care a continuat atacurile. Următorii cinci ani au rămas în istorie ca ultimul conflict dintre indieni și americani.
Însă, după lungi bătălii, Gerinomo s-a predat, fiind ultimul tribul din Chiricahua, care a procedat astfel.
Autoritățile au rămas neputuncioase și numele lui Geronimo stârnea spaimă în jur. În anul 1905, a fost chemat în audiență de președintele american Theodore Roosevelt.
Liderul de la Casa Albă a încercat să-l convingă pe Geronimo să revină pe pământurile din Arizona, dar fără succes. În cele din urmă, în anul 1909, Geronimo moare.
Pe patul unde și-a dat ultima suflare, apașul și-a exprimat regretul că s-a predat. El are publicată și o autobiografie, memoriile lui fiind foarte apreciate și inspirație pentru producătorii de filme.