Fotbal international

Povestea fascinantă a lui Antony Law şi Alan Hogg, scoţienii care nu lipsesc de la cupele mondiale: “Ce jucători aţi avut! Îmi amintesc de Hagi şi Răducioiu! Oh, Doamne!”. Exclusiv

Antony Law şi Alan Hogg, doi suporteri scoţieni care nu ratează Cupele Mondiale. Fanii au vorbit pentru FANATIK din experienţa lor, amintindu-şi de Generaţia de Aur a României.
28.11.2022 | 14:52
Povestea fascinanta a lui Antony Law si Alan Hogg scotienii care nu lipsesc de la cupele mondiale Ce jucatori ati avut Imi amintesc de Hagi si Raducioiu Oh Doamne Exclusiv
Alan Hogg şi Antony Law, cei doi suporter scoţieni. Sursa: Fanatik
ADVERTISEMENT

La Cupa Mondială din Qatar sunt aşteptaţi peste 1.500.000 de fani din întreaga lume, pe parcursul turneului. Majoritatea dintre ei vin să îşi susţină naţionala, dar sunt mulţi fani a căror echipă nu s-a calificat şi vin să se bucure de magia Mondialului.

Povestea fascinantă a lui Antony Law şi Alan Hogg, scoţienii care nu lipsesc de la cupele mondiale

Aşa sunt Antony Law şi Alan Hogg, doi suporteri din Scoţia, care nu lipsesc de la turneele finale, deşi echipa lor nu s-a mai calificat din 1998, ca şi România, de altfel:

ADVERTISEMENT

“Nici voi n-aţi mai fost de atunci. Oiii, nu credeam. Voi aveaţi echipă bună, îmi aduc aminte. Uneori nu îmi aduc aminte de cine a câştigat trofeul în urmă cu patru ani, dar am amintiri mai proaspete de 20-30 de ani”, îşi aduce aminte Antony.

Antony, cu un tricou al naţionalei nipone: “Am făcut schimb cu un japonez după victoria cu Germania”

Pe cei doi fani i-am întâlnit într-un mall din Doha, înaintea meciului dintre Belgia şi Canada. Antony era îmbrăcat în tricoul Japoniei, iar Alan purta tricoul Canadei: “Am făcut schimb cu un japonez după victoria cu Germania. Noi strângem bani şi mergem în grupuri la turnee finale, dar nu ne cunoaştem între noi. Şi nu doar la ediţia asta. Am fost în Rusia, în urmă cu patru ani, în Brazilia, în Africa de Sud”, explică Antony.

ADVERTISEMENT

Alan Hogg nu este atât de vorbăreţ, dar aprobă: “Este foarte frumos, cunoaştem oameni noi, culturi noi. Aşa trăim spiritul Campionatului Mondial”. Îşi scoate telefonul şi îmi arată un filmuleţ cu suporterii japonezi în tribune: “Uite, cu ei ne-am împrietenit la stadion. Am văzut meciul împreună, am discutat…”.

“Mi-ar fi plăcut să beau două-trei beri la stadion. Dar nu este o tragedie”

A fost un mare caz pe seama interzicerii consumului de alcool în jurul stadioanelor. Suporterii din Marea Britanie au fost cel mai vehemenţi împotriva acestei reguli şi i-am chestionat şi pe cei doi pe seama acestui fapt:

ADVERTISEMENT

“Sigur, mi-ar fi plăcut să beau două-trei beri la stadion. Dar nu este o tragedie, din punctul meu de vedere. Am fost la Fan Festival, am băut acolo două-trei beri, deşi este foarte scumpă. Nu ştiu dacă au greşit sau nu organizatorii, dar eu văd o abordare greşită din partea oamenilor din Marea Britanie. 

Noi suntem oaspeţi aici. Din punctul meu de vedere trebuie să respectăm tradiţia şi obiceiurile locale. Pentru că am fost foarte bine primit, nu am avut nicio treabă. Îi văd pe foarte mulţi suporteri britanici, chiar şi scoţieni, nemulţumiţi. Că nu pot bea bere, că nu pot face aia, aia. Nu îi înţeleg.

ADVERTISEMENT

“Mi-am dat seama atunci că nu mi-aş fi dorit să fiu băut în acele momente sau să îi văd pe ceilalţi beţi pe acolo”

Şi media britanică mi se pare că exagerează. Dacă citeşti, totul este rău în Qatar. Dar, ajuns aici vezi că e totul altfel. Sunt foarte deschişi, foarte amabili, condiţii de top la meciuri, stadioane extraordinare. Ce vrei mai mult? Da, aş fi băut două-trei beri, dar nu mor fără”, explică Antony.

Scoţianul este dezamăgit de modul în care media britanică a tratat acest subiect al băuturilor alcoolice, dar şi situaţia despre Qatar în general: “Uite, vrei să îţi spun ceva? Da, să zicem că aveam voie să bem cât vrem la stadion. După meciul de ieri, (n.r. Franţa – Australia) am mers la autobuz şi era o coadă destul de lungă. Mi-am dat seama atunci că nu mi-aş fi dorit să fiu băut în acele momente sau să îi văd pe ceilalţi beţi pe acolo”, ne spune hotărât, Antony.

“Îl ştiu bine pe Hagi. Îl mai ştiu pe Răducioiu. Ce atacant, cu pletele alea”

Discuţia alunecă apoi şi spre naţionala României. La fel ca şi Scoţia, “tricolorii” nu au mai fost la un turneu final din 1998, iar Antony îşi aduce aminte de “Generaţia de Aur”:

“Ce jucători aţi avut. Îl ştiu foarte bine pe Hagi, jucător uriaş. Cum era poreclit “Maradona din Balcani?”. L-am corectat, spunând “Maradona din Carpaţi”: “Da, da, aşa. Şi îl mai ştiu pe Răducioiu. Ce atacant, cu pletele alea. Îmi aduc aminte aceste lucruri cu mare plăcere pentru că ţin minte echipa aia jucând. Şi ce calitate avea. Păcat că nu aţi mai fost de atunci la Mondiale”, ne spune Antony.

Alan intervine şi el: “Gheorghe Hagi a fost jucător la Real Madrid, nu?”. Îi spun că a fost şi la Real Madrid şi la Barcelona: “Oh Doamne, chiar aţi avut nişte jucători în fotbal. Dar din moment ce nu v-am mai văzut la turnee finale, bănuiesc că nu vine nimeni din urmă, nu?”, întreabă Alan.

Nici nu ştiam ce să îi răspund. Ca să păstrez un ton optimist, i-am spus că avem o grupă preliminară bună pentru Euro 2024 şi poate că vom reuşi să fim acolo. Între timp, cei doi scoţieni îşi fac planuri şi calcule la ce meciuri să mai participe în funcţie şi de buget. Vor mai sta câteva zile în Doha, ca apoi să zboare înapoi spre casă.

Alan Hogg şi Antony Law, cei doi suporter scoţieni. Sursa: Fanatik
Alan Hogg şi Antony Law, cei doi suporter scoţieni. Sursa: Fanatik
  • 1.500.000 de turişti din toată lumea sunt aşteptaţi în Doha
  • 65 de lei costă berea la 0,5 litri

  • 1,49 este cota NetBet pentru pronosticul „1 solist” la meciul Brazilia – Elveţia. Vezi aici toate cotele

ADVERTISEMENT