News

Povestea fraților Stanislaw și Ilya, condamnați la moarte într-o țară din Europa. Familia lor nu știe când vor fi executați

04.06.2020 | 19:59
Povestea fratilor Stanislaw si Ilya condamnati la moarte intro tara din Europa Familia lor nu stie cand vor fi executati
ADVERTISEMENT

Povestea fraților Stanislaw și Ilya, condamnați la moarte în Belarus, singura țară din Europa unde se mai aplică pedeapsa capitală, uimește un întreg continent.

Povestea fraților Stanislaw și Ilya, condamnați la moarte într-o țară din Europa. Familia lor nu știe când vor fi executați

Doi tineri din Belarus, Stanislaw și Ilya, în vârstă de 19 și 21 de ani, au fost condamnați la moarte pentru crimă. Sentința lor a fost anunțată în urmă cu doar cinci luni de zile.

ADVERTISEMENT

Familia celor doi trece prin moment extrem de dificile și de dramatice. Rudele tinerilor nu știu cu exactitate nici data execuției acestora, și nici măcar unde vor fi îngropați.

Hanna Kosteva, sora lui Stanislaw și Ilya, descrie momentele cumplite pe care le-a trăit în momentul care a primit verdictul în fața judecătorilor.

ADVERTISEMENT

”În momentul în care judecătorul a citit verdictul, oamenii din sala de judecată au început să aplaude.

Inițial, a început doar unul, apoi a urmat un altul, apoi un al treilea și în curând toată sala aplauda. Pentru mine, în acel moment, a fost ca și cum propria viață mi-a fost luată”, a declarat Hanna pentru BBC.

ADVERTISEMENT

A fost ultima clipă în care Hanna și-a mai văzut frații

Cu lacrimi în ochi, Hanna spune că după pronunțarea verdictului s-a apropiat de cușca în care erau frații ei și a reușit să-i îmbrățișeze printre gratii.

Deși în adâncul sufletului știa că e în zadar, aceasta a promis că va face tot posibilul pentru a-i salva. Însă soarta lor era deja decisă.

ADVERTISEMENT

Stanislaw şi Ilya Kostsew au fost găsiţi vinovaţi pentru uciderea fostei lor profesoare, Natalya Kostritsa, pe care au înjunghiat-o de peste 100 de ori. Ulterior au incendiat locuinţa acesteia, pentru a-și șterge fapt.

Președintele Belarusului, cuvinte dure la adresa criminalilor

În acest proces s-a implicat și a pus presiune însuși liderul de la Minsk, Alexander Lukashenko. Acesta a vorbit despre acest subiect.

”Sunt niște nenorociți, nu pot fi calificați altfel. Au avut probleme înainte şi au fost pedepsiți. Au ucis o profesoară pentru că a vrut să salveze nişte copii. Sora lor e nimic, e un element antisocial. Biata profesoară a încercat să salveze doi copii, iar ei au măcelărit-o”, a spus Lukashenko.

Într-un sfert de secol de când ocupă funcţia de preşedinte al Belarusului, Lukashenko a grațiat o singură dată. Acum nu a mai acceptat, iar pe 2 iunie a respins cererea.

De ce au comis crima cei doi frați

Stanislaw şi Ilya Kostsewa au avut o viață destul de grea. Ei au fost crescuţi doar de mama lor, Natalya, după ce tatăl a decedat când unul avea 2 ani, iar al doilea doar câteva luni. Au stat cu mama lor până la 14, respectiv 16 ani, când autorităţile au decis să fie instituționalizați într-un centru pentru copii problemă.

După ce au părăsit centrul de plasament, cei doi au decis să se răzbune pe cea care a reclamat-o pe mama lor pentru neglijență și din cauza căreia au ajuns ei la centrul pentru minori, adică fosta profesoară.

Pedeapsa cu moartea în Belarus: 

  • peste 400 de persoane au fost executate de când Belarusul a devenit independent în 1991
  • pedeapsa cu moartea nu a fost aplicată în nicio altă țară europeană din 1996 încoace
  • femeile nu pot fi condamnate la moarte în Belarus, doar bărbații
ADVERTISEMENT