Life

Povestea impresionantă a băiatului de 15 ani care a îmbrățișat un sinucigaș cu bombă. A salvat de la moarte peste 2000 de elevi

Povestea impresionantă a băiatului de 15 ani care a salvat 2000 de elevi după ce a îmbrățișat un sinucigaș cu bombă. A fost numit erou național.
24.11.2022 | 14:27
Povestea impresionanta a baiatului de 15 ani care a imbratisat un sinucigas cu bomba A salvat de la moarte peste 2000 de elevi
Aitzaz Hasan a salvat 2000 de vieți după ce a făcut un act eroic. Sursa foto: BBC, CNN/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Povestea băiatului de 15 ani care a îmbrățișat un sinucigaș cu bombă a făcut înconjurul lumii în urmă cu aproape nouă ani. Adolescentul și-a sacrificat viața pentru a salva elevii din școala în care învăța.

Povestea impresionantă a băiatului de 15 ani care a îmbrățișat un sinucigaș cu bombă și a salvat peste 2000 de elevi de la moarte

În ultimele două decenii, multe vieți nevinovate au fost curmate din cauza terorismului, inclusiv cea a unui adolescent de 15 ani, care a dat dovadă de curaj pentru a-i salva pe cei din jurul său.

ADVERTISEMENT

Aitzaz Hasan Bangash este recunoscut pentru gestul pe care l-a făcut cu aproape nouă ani în urmă, atunci când a salvat viețile a mii de elevi.

Băiatul trăia într-o zonă în care foarte multe persoane făceau parte din secta Islamului. Astfel de zone erau adesea vizitate de talibani.

ADVERTISEMENT

Aitzaz Hasan era elev în clasa a IX-a în provincia de nord-vest Hangu a Pakistanului. La doar 15 ani, adolescentul și-a sacrificat viața pentru a împiedica un tânăr sinucigaș, care avea o bombă, să ajungă în școala sa, unde elevii erau la adunarea de dimineață.

În ziua de 6 ianuarie 2014, adolescentul a întârziat la școală, așteptând în fața școlii alături de alți doi prieteni. Colegii lui Aitzaz Hasan au fugit pentru a-și salva viețile. Aceștia și-au dat seama imediat că un terorist are de gând să atace instituția de învățământ.

ADVERTISEMENT

Însă cel care a rămas a fost Aitzaz Hasan, care a încercat să-l oprească pe tânărul sinucigaș. Adolescentul l-a îmbrățișat pe terorist astfel încât acesta să nu ajungă în școală pentru a detona bomba.

Cu toate acestea, nu a reușit să-l oprească. Teroristul nu a avut milă, a detonat bomba, iar adolescentul de 15 ani și-a pierdut viața.

ADVERTISEMENT

În școală erau aproximativ 2000 de elevi în timpul tragediei. La acel moment avea loc o adunare pe terenul școlii, care au fost salvați datorită gestului băiatului de 15 ani.

Aitzaz a ajuns un erou național după ce și-a sacrificat viața

În ziua în care Aitzaz a murit, tatăl său, Mujahid Ali Bangash, se afla în Emiratele Arabe Unite și nu a reușit să ajungă în sat pentru înmormântarea fiului.

“Fiul meu a făcut-o pe mama sa să plângă, dar a oprit sute de mame să plângă pentru copiii lor.”, a spus acesta într-un interviu, notează omofon.com.

La înmormântarea lui Aitzaz au participat zeci de persoane. La mormântul său a fost depusă o coroană de flori din partea șefului Armatei Pakistaneze.

Tot Pakistanul a lăudat curajul de care a dat dovadă băiatul de 15 ani, cunoscut ca erou național. Aniversarea lui este sărbătorită anual în Pakistan.

Mai mult, Guvernul pakistanez i-a acordat Sitara-e-Shujaat, una dintre cele mai înalte distincții civile din țară.

“Acțiunea curajoasă a lui Aitizaz a salvat viețile a sute de studenți și a oferit un exemplu excelent de curaj și patriotism.”, arată o declarație din partea premierului Pakistanului, potrivit BBC.

La momentul respectiv, utilizatorii de pe Twitter i-au adus un omagiu adolescentului, prin intermediul hashtah-urilor #onemillionaitzaz și #AitzazBraveheart.

Școala la care a învățat băiatul a fost numită după el. Acum poartă numele “Liceul Aitzaz Hasan Shaheed (n.r. martir)”.

Generalul Raheel Sharif, șeful Statului Major al Armatei Pakistaneze a declarat că Aitzaz Hasan este “un erou național, care și-a sacrificat ziua de azi pentru ziua noastră de mâine.”, conform Wikipedia.

La finalul anului 2014, talibanii au atacat o școală din aceeași provincie din Pakistan. În urma atacului, 150 de persoane și-au pierdut viața, dintre care 132 erau copii.

ADVERTISEMENT