Fotbal international

Povestea impresionantă a lui Jadon Sancho, fotbalistul nebăgat în seamă de Pep Guardiola la City. A ajuns vedetă la naţionala Angliei şi este cotat la 100 de milioane la 19 ani

11.09.2019 | 11:58
Jadon Sancho a marcat primele două goluri la naționala mare a Angliei. Sursă Foto: Hepta

Jadon Sancho, fotbalistul trimis de Pep Guardiola la Borussia Dortmund pentru doar 7 milioane de euro, continuă să impresioneze. Ajuns om de bază în Bundesliga, mijlocașul de bandă de 19 ani a reușit primele goluri la prima reprezentativă a Angliei, în victoria 5-3 cu Kosovo din preliminariile Euro 2020. Totuși, Sancho nu a fost tot timpul în luminile reflectoarelor, ci a început fotbalul pe străzile din Londra.

  • Cota EXCLUSIVĂ Fortuna: 1.33 este cota pentru 1 la meciul Croația – Ungaria. Vezi aici toate cotele!

Fotbal pe străzi

Cu o pasiune dusă până la extrem, Sancho își petrecea tot cu mingea de fotbal pe străzi, evitând activitățile mai puțin sănătoase pe care le comiteau cei din anturajul său: “După școală, tot ce îmi doream era să joc fotbal pe străzi. În jurul meu erau doar oameni care făceau lucruri rele, dar nu am vrut niciodată să am de a face cu ei“.

Pe lângă jocurile de pe străzi, Sancho făcea parte și din echipa de fotbal a școlii sale, iar prima dată când a fost cu adevărat remarcat a fost la vârsta de doar 7 ani, când juca împreună cu mai mulți prieteni, printre care Reiss Nelson (jucător la prima echipă a lui Arsenal în prezent) și Ian Carlos Poveda ( membru al Academiei de la Manchester City). Antrenorul care a văzut talentul real al lui Sancho a fost Sayce Holmes – Lewis, care recunoaște că a fost impresionat în prima clipă de fotbalistul ajuns în prezent la Dortmund: “Nu-mi venea să cred cum juca băiatul ăsta. Își făcea toți adversarii să pară extrem de slabi“.

Primul club organizat

Sayce Holmes – Lewis a fost impresionat de Jadon Sancho și nu a ezitat să își folosească relațiile de la cluburile din Anglia pentru a-l ajuta pe englez să ajungă într-un mediu organizat. La doar 7 ani, Sancho a semnat cu Watford, iar distanța dintre casă și Academia l-au forțat să se mute într-un apartament oferit de club. Cu evoluții extraordinare la categoria sa de vârstă, cu turnee câștigate la sub 11 ani, Sancho a fost remarcat de cluburi precum Arsenal sau Chelsea, dar, mulțumit de condițiile oferite de Watford, a preferat să rămână.

Pasul la Manchester City

Primii idoli ai lui Jadon Sancho au fost brazilienii Ronaldinho și Neymar, pe care obișnuia să îi urmărească în clipuri pe Youtube, lucru recunoscut de antrenorul de la echipa U15 a lui Watford: “De fiecare dată când treceam pe lângă el, avea ecranul deschis pe videoclipuri cu driblingurile reușite de Ronaldinho și Neymar”.

Cu un joc dezvoltat, ajuns similar la capitolul driblinguri cu idolii săi, Sancho a fost remarcat de scouterii lui Manchester City, club cu care a semnat în 2015, la 15 ani. Cu evoluții apreciate la academia, Jadon a fost unul dintre puținii tineri care au primit promisiuni că vor face pasul rapid spre echipa mare.

Prima decizie majoră

În vara lui 2017 Sancho trebuia să participe la cantonamentul din Statele Unite alături de echipa mare a celor de la Manchester City. Totuși, Pep Guardiola și staff-ul său s-au lovit de refuzul puștiului de 17 ani, care a insistat că vrea să plece la un club unde ar putea juca la prima formație. Tehnicianul spaniol recunoaște că făcut tot posibilul pentru a-l păstra pe Sancho, dar nu a fost posibil: “În ultimele 2-3 săptămâni, Sancho nu a venit la antrenamente. El trebuia să vină în turul din Statele Unite, dar a refuzat. Am făcut tot posibilul pentru a-l păstra. Ne-am întâlnit cu părinții lui, cu agentul, dar dacă jucătorul refuza întruna, ce puteam face?“.

Jadon Sancho este noul star de la Dortmund. Sursă Foto: Hepta
Jadon Sancho este noul star de la Dortmund. Sursă Foto: Hepta

Înlocuitorul unui fotbal de peste 100 de milioane

Ajuns pe 31 august la Borussia Dortmund, pentru a-l înlocui pe Ousmane Dembele, transferat de Barcelona pentru 125 de milioane de euro, Sancho a primit asigurări că va fi inclus în prima echipă a formației din Bundesliga. Cel mai probabil, nici măcar fotbalistul nu aștepta să aibă un impact atât de puternic în fotbalul german.

Chiar din primul sezon, englezul a reușit un gol și 4 pase decisive în doar 12 meciuri, dar explozia a venit anul următor. În stagiunea 2018-2019, Sancho a avut 34 de apariții în tricoul galben-negrilor, reușind 12 goluri și 17 pase decisive.

În acest sezon, prestațiile excelente ale lui Sancho nu doar că au continuat, ci chiar s-au îmbunătățit. În doar 3 etape din noul sezon al Bundesligii, Sancho a marcat 2 goluri și a oferit 3 pase decisive.

Record absolut în Bundesliga

În meciul din etapa a doua a stagiunii 2019 – 2020, Jadon Sancho a reușit să doboarea un record ce data de mai bine de 52 de ani. Concret, prin cele două reușite în meciul cu Koln, englezul a devenit cel mai tânăr jucător care ajunge la 15 goluri marcate în istoria campionatului german.

Salariu uriaș la 19 ani

Datorită prestațiilor excelente, Jadon Sancho a primit un nou contrat la Borussia Dortmund, ce îi aduce în fiecare lună suma de 830 de mii de euro. La acest capitol, al celor mai bine plătiți tineri fotbaliști, Sancho este depășit de un singur fotbal, conaționalul Callum Hodson-Odoi, care încasează de la Chelsea 875 de mii de euro lunar.

Primele goluri la echipa națională

În meciul câștigat cu 5-3 de naționala Angliei împotriva selecționatei din Kosovo, Sancho a reușit primele două goluri pentru prima reprezentativă a Albionului.

Pâna acum, starul de la Dortmund are 8 prezențe în tricoul Angliei, pentru care a debutat la 18 ani și 6 luni, într-un meci disputat împotriva Croației în Nations League.

  • 19 ani are Jadon Sancho
  • 830 de mii de euro este salariul lunar al englezului