News

Povestea incredibilă a celei mai longevive persoane din istorie. Jeanne Calment a trăit 122 de ani și 164 de zile

Jeanne Calment a fost o femeie excepțională prin simplul fapt că a trăit. Poate nu în vreun mod aventuros, dar într-un fel care a ajutat-o să ajungă la 122 de ani.
04.08.2022 | 06:05
Povestea incredibila a celei mai longevive persoane din istorie Jeanne Calment a trait 122 de ani si 164 de zile
Jeanne Calment este singura persoană cre a trăit mai mult de 120 de ani. Sursa foto: Twitter, colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Jeanne Calment a trăit o adevărată viață de poveste de-a lungul a celor 122 de ani pe care i-a avut dați pe acest pământ. A rămas în istorie nu doar ca cea mai longevivă persoană din istorie (conform documentelor oficiale, verificabile). A fost și rămâne singura care a depășit vârsta de 120 de ani.

Cine a fost Jeanne Calment

Jeanne Calment s-a născut, a trăit și a murit în Arles, un oraș din sudul Franței. Și-a dus întreaga existență de 122 de ani în același oraș, locuind la doar patru adrese diferite.

ADVERTISEMENT

A fost căsătorită cu Fernand Calment, care i-a fost văr prin prisma bunicilor. Bunicii paterni ai amândurora au fost frați, iar bunicile paterne ale celor doi au fost surori. De-a lungul vieții îndelungate pe care a dus-o, Jeanne nu a lucrat niciodată, însă s-a preocupat de multe alte activități relaxate. I-a plăcut să joace tenis, să se dea pe role și să urmărească mistreți în pădure.

Jeanne și Fernand au avut o singură fiică, pe Yvonne. Născută în 1898, aceasta a murit la 34 de ani, din cauza unei tuberculoze care a dus la alte complicații.

ADVERTISEMENT

Calment a rămas văduvă încă din 1942. Ghinionul a făcut ca, invitați la reședința unor prieteni, să fi fost serviți cu cireșe care fuseseră contaminate cu chimicale toxice. În vreme ce Jeanne abia s-a atins de una, două, Fernand a mâncat pe nerăsuflate, iar asta i-a adus sfârșitul în scurt timp. Aceasta avea 65 de ani, mai având aproape încă pe atât de trăit. În 1963, aceasta rămânea fără nicio rudă în viață. Freddy, nepotul său (n.r.: fiul lui Yvonne) murea într-un accident de mașină. Joseph, ginerele lui Jeanne, deceda după o îndelungă luptă cu o boală necruțătoare.

Ce obiceiuri și vicii a avut Jeanne Calment de-a lungul timpului

Jeanne Calment a trăit o viață excepțional de longevivă, însă poate mai remarcabil a fost cât de activă a rămas pe tot parcursul timpului. Chiar și în ultimii ani, aceasta și-a continuat tabieturile cu care a fost obișnuită pe parcursul vieții. A renunțat, însă, la unele dintre obiceiuri. A lăsat deoparte viciul fumatului, dar nu mai devreme de vârsta de 117 ani. De păhărelul de vin dinainte de culcare, însă, nu s-a dezlipit niciodată.

ADVERTISEMENT

Pe măsură ce a îmbătrânit, franțuzoaica s-a văzut nevoită să lase deoparte și unele activități ce o bucurau în tinerețe. Astfel, la 100 de ani s-a dat jos pentru ultima dată de pe o bicicletă. Asta n-a împiedicat-o să ia la pas orașul în care a trăit toată viața în ziua în care împlinea un veac de viață. A făcut-o pentru a le mulțumi personal tuturor celor care i-au urat de bine în acea zi.

La 110 ani, a acceptat să se mute într-un azil, cu toate că trăise singură până atunci. Fragilitatea dată de vârstă nu o mai ajuta să-și ducă la bun sfârșit toate treburile zilnice. În jurul vârstei de 115 ani, și memoria a început să o lase, însă glumea pe seama asta. ”Când ajungi la 117 ani, vezi dacă-ți mai amintești totul”, afirma umoristic franțuzoaica. Și mai târziu și-a pierdut văzul și auzul, aproape în totalitate în ultimul an de viață.

ADVERTISEMENT

Calment a murit pe 4 august 1997, la vârsta de peste 122 de ani

jeanne calment varsta
Jeanne Calment, de-a lungul anilor. Fotografia de la 22 de ani este însă, de fapt, cea a fiicei sale, Yvonne. Sursa foto: Twitter.

Fiecare dintre noi avem momente în viață când facem afaceri proaste pentru buzunarul nostru. Cu siguranță, însă, e greu pentru cineva să-l depășească pe Andre-Francois Raffray. Avocatul a încheiat cu Jeanne Calment un contract când aceasta avea 90 de ani. El urma să-i plătească 400 de dolari lunar franțuzoaicei, în schimbul dreptului de proprietate asupra apartamentului odată ce aceasta deceda (n.r.: Jeanne Calment nu a avut urmași care să trăiască dincolo de vârsta sa – Yvonne murind de tânără). Raffray a murit înaintea lui Calment, nu înainte să-i plătească peste 180.000 de dolari acesteia pentru apartament, mai mult decât dublul valorii de piață a locuinței. ”În viață, omul mai ia și decizii proaste”, comenta Jeanne despre târgul încheiat de avocat.

Jeanne Calment, deși părăsită de văz, de auz și de mobilitate, a rămas lucidă până la finalul vieții. A murit în data de 4 august 1997, la 122 de ani și 164 de zile. A intrat, astfel, în istorie, ca cea mai longevivă persoană care a trăit vreodată. Ar putea intra într-o categorie proprie sieși, cea a hipercentenarilor, anume a persoanelor care au trăit peste 120 de ani. Categoria dintâi acum este a supercentenarilor, persoane care au trăit cel puțin 110 ani.

Controverse cu privire la veridicitatea longevității franțuzoaicei

Controversele referitoare la veridicitatea vârstei lui Jeanne Calment au apărut la ani buni după trecerea în neființă a acesteia. În 2018, Valeri Novoselov, un medic geriatru din Rusia, fost medic în armată, a afirmat că a analizat fotografii în care apare franțuzoaica și a ajuns la concluzia că aceasta nu are caracteristicile fizice pe care ar trebui să le prezinte o persoană de vârsta ei. Într-o poză cu ea la 110 ani, acesta spunea că ”văd o doamnă încă în putere, ceva mai tânără de 90 de ani.”

Nicolai Zak, un matematician rus, a mers pe filiera probabilistică, prin prisma cunoștințelor sale. Astfel, acesta a ajuns la concluzia că șansele ca o persoană să ajungă la vârsta de 122 de ani sunt imposibil de mici. A mai descoperit și alte lucruri care nu se legau în poveștile ei de viață. De exemplu, faptul că înălțimea lui Jeanne Calment, de 152 de centimetri în perioada vârstei a doua, a rămas neschimbată și la 114 ani. În realitate, însă, aceasta avea doar 143 cm spre finalul vieții.

Teoriile care combat vârsta lui Calment n-au avut fundamante solide

Zak a ajuns, într-un final, la ideea că Jeanne ar fi, de fapt, fiica ei, Yvonne. Jeanne ar fi murit în 1934, însă familia Calment a prezentat decesul ca fiind al lui Yvonne, pentru a evita taxele de succesiune. Acesta a insistat și cu multe alte teorii prin care a încercat să demonstreze frauda din viața lui Calment. Acestea, însă, n-au avut vreo finalitate, după cum reiese și dintr-o cercetare extensivă a eforturilor acestuia. Lauren Collins, care a realizat un material amplu despre posibilul fals referitor la vârsta franțuzoaicei, chiar s-a și întâlnit cu Zak.

Despre veridicitatea poveștilor lui Jeanne Calment s-au preocupat foarte mulți cercetători. Mai important a fost faptul că astfel de demersuri s-au făcut încă de când aceasta era în viață. S-au efectuat numeroase studii și s-au scris chiar cărți întregi despre franțuzoaica ce a intrat în istorie drept cea mai longevivă persoană care a trăit.

ADVERTISEMENT