Sporturi

Povestea incredibilă a Patriciei Ţig, noua „sultană“ de la Istanbul. A cucerit primul trofeu din carieră la 3 luni de la moartea tatălui

13.09.2020 | 22:04
Povestea incredibila a Patriciei Tig noua sultana de la Istanbul A cucerit primul trofeu din cariera la 3 luni de la moartea tatalui
Povestea incredibilă a Patriciei Ţig, noua „sultană“ de la Istanbul
ADVERTISEMENT

Patricia Ţig a câştigat finala de la Istanbul în faţa canadiencei Eugenie Bouchard cu scorul de 2-6, 6-1, 7-6 (4) şi a obţinut primul trofeu WTA din cariera ei.

În urma victoriei, ea a acumulat 346 de puncte şi va urca pe poziţia 58 în clasamentul mondial începând din 14 septembrie, aceasta fiind cea mai bună clasare a ei în circuitul profesionist.

ADVERTISEMENT

Patricia Ţig este căsătorită cu Răzvan Sabău, fostul jucător de tenis fiindu-i şi antrenor. Cei doi au împreună o fetiţă, Sofia, născută la finalul anului 2018.

Două finale în 2015

Patricia Maria Ţig s-a născut pe 27 iulie 1994 şi a început să joace tenis la vârsta de 8 ani. Debutul în circuitul WTA a venit în 2015, cu un wildcard la Bucharest Open, unde a câştigat primul meci în urma abandonului adversarei sale, Silvia Soler Espinosa, la scorul de 6-4, 3-1. A participat şi în proba de dublu, alături de Andreea Mitu, ajungând până în finală.

ADVERTISEMENT

Tot în 2015, a bifat şi prima finală de simplu, la Baku. A trecut pe rând de Oksana Kalaşnikova (6-1, 6-3, în calificări), Olga Ianchul (6-4, 6-2), Olga Savchuk (7-5, 6-4), Donna Vekic (6-3, 6-2) şi Anastasia Pavlyuchenkova (6-3, 6-2). În finală, a pierdut în trei seturi în faţa Margaritei Gasparyan, dar punctele acumulate au ajutat-o să urce în primele 120 de poziţii.

2016, rezultate oscilante

În 2016, a avut un parcurs oscilant, cu eliminări rapide în turneele de la Shenzen, Sydney, Australian Open, Sankt Petersburg, Indian Wells, Miami, Osprey, Charleston, Bogota şi Stuttgart. Urmează apoi Openul Madridului, unde trece de două jucătoare mai bine clasate şi ajunge pe tabloul principal.

ADVERTISEMENT

Reuşeşte 3 victorii mari contra unor adversare de top, Daria Kasatkina (32 WTA la momentul respectiv), Sloane Stephens (21) şi Madison Keys (25), şi atinge sferturile de finală, fază în care se înclină în faţa Samathei Stosur (23).

Urmează o nouă serie de turnee pe care le părăseşte rapid, printre care şi US Open, unde pierde în primul tur. Se accidentează, dar revine rapid, iar la Seul se califică în semifinalele competiţiei, dar pierde în două seturi cu Lara Arruabarrena.

ADVERTISEMENT

2016 a fost anul în care a reuşit să intre în top 100, ocupând poziţia 99 pe 23 mai 2016. A încheiat anul pe 112.

Cel mai important succes din 2017 a fost victoria contra Kristinei Mladenovic, 7-6, 6-2, în turneul de la Miami. Pe 10 aprilie 2017, atinge cea mai bună clasare din carieră: locul 88 mondial. Pe final de an, se retrage din circuit din cauza problemelor la spate, iar pe 24 septembrie primeşte statutul de jucătoare inactivă, din cauza celor 52 de săptămâni fără meci jucat.

Naşterea şi „renaşterea“

În perioada de inactivitate din circuit au apărut zvonuri că Patricia Ţig ar fi însărcinată. Totul s-a confirmat la finalul anului 2018, când jucătoarea a adus pe lume o fetiţă, Sofia. Viaţa alături de fiica sa şi de soţul Răzvan Sabău (n.r. – fostul jucător profesionist de tenis) i-a adus liniştea de care avea nevoie.

A revenit pe terenurile de tenis în aprilie 2019. A jucat nouă turnee ITF, de 15.000 de dolari, în Mexic. S-a retras în 3 dintre primele 4 la care a participat, dar la al cincilea a ajuns până în finală. Ultimul act l-a jucat şi în cel de-al şaptelea, iar pe ultimele două le-a şi câştigat. A fost obligată să participe din cauza regulilor federaţiei internaţionale, pentru că ea nu mai figura în clasament.

În circuitul WTA a revenit odată cu turneul de la Bucureşti. A primit un wildcard pentru calificări şi s-a oprit în finala competiţiei. Era a doua oară în carieră când ajungea în ultimul act al unei competiţii WTA. Chiar dacă a avut un parcurs greu, cu trei meciuri de calificări, urmate de unul contra Annei Bondar, apoi un duel cu Anastasia Sevastova (campioana en-titre şi cap de serie numărul 1 la Bucureşti), urmat de cele contra Kristinei Pliskova şi Lauraei Siegemund, Patricia a jucat cu trofeul pe masă cu  Elena Rybakina. Fără succes…

A încheiat anul cu un trofeu în palmares, la Karlsruhe, dar era un turneu de categorie inferioară, WTA 125.

Interviul pentru WTA

La finalul lui decembrie 2019, Patricia Ţig a oferit un amplu interviu pentru WTA, explicându-şi renaşterea în circuitul profesionist.

„Viaţa mea de mamă este cea mai bună pe care mi-am dorit-o vreodată. Este ceva de nedescris. Sofia abia a făcut primii paşi şi pot vedea cum zboară timpul, iar asta mă sperie cel mai mult. Este ceva ce mi-am dorit de mult timp şi s-a întâmplat în sfârşit. Viaţa mea cu Sofia şi Răzvan îmi oferă pace şi fericire. Pot să spun că mintea mea, mentalitatea se schimbă. Cum am spus, simt că am crescut mult ca persoană în perioada petrecută în afara terenului şi sunt foarte mândră de asta.

Loviturile mi s-au îmbunătăţit datorită minţii. Acum mă simt foarte confortabil jucând pe orice parte, cu dreapta sau cu reverul, dar bineînţeles că mai sunt multe lucruri pe care trebuie să le îmbunătăţesc ca să devin din ce în ce mai bună. Mă simt mult mai bine pe teren, mă bucur mai mult. Sunt mult mai modestă şi, din nou, sunt foarte mândră de asta. Anul 2019 a fost de departe cel mai bun, în care am învăţat multe. Pot numai să spun că aşteptăm 2020 cu braţele deschise, încercând să facem tot ce e mai bun, mereu“, mărturisea Patricia.

Primul trofeu WTA

2020 a început cu o finală la turneul ITF 25K de la Canberra, pe care a pierdut-o la Magdalena Frech (187 WTA) din Polonia. Apoi, Patricia a fost eliminată în primul tur la Australian Open. A urmat o nouă finală de ITF 25k în Thailanda şi apoi semifinală la Openul Thailandei de la Hua Hin, rezultat care i-a permis să reintre în top 100.

În august, a jucat la trei turnee, fiind eliminată de fiecare dată de la primul meci. Moartea tatălui ei a afectat-o foarte tare şi nu s-a putut concentra.

La Istanbul, nimeni nu a mai putut sta în calea Patriciei. S-a calificat în finală fără să cedeze vreun set. În ultimul act a întâlnit-o pe Eugenie Bouchard. Canadianca a luat primul set cu 6-2, dar le-a cedat pe următoarele două: 6-1, 7-6. În setul decisiv, Ţig a condus cu 4-1, dar s-a văzut egalată la 5. În tiebreak s-a impus cu 7-4, la cea de-a opta minge de meci.

Pierderea tatălui

Cel mai greu moment al anului pentru Patricia Ţig a venit în luna iunie a anului curent. Marius Ţig, tatăl jucătoarei, fost voleibalist şi antrenor, s-a stins din viaţă la numai 63 de ani.

Patricia nu şi-a putut conduce părintele pe ultimul drum, întrucât era blocată în Statele Unite de pandemia de coronavirus. Ar fi trebui să ia parte la turneul de la Indian Wells, care a fost anulat.

ADVERTISEMENT